1. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi İçin İkinci Odak Grup Toplantısı, RTÜK’ün ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Çocuk Vakfının işbirliğiyle, 14-15 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenecek olan 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi öncesi odak grup toplantılarının ikincisi Ankara'da düzenlendi.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisini belirlemek üzere planlanan üç odak grup toplantısının ikincisi, 8 Mayıs 2013 tarihinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından Bilkent Otel'de gerçekleştirildi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) iş birliğinde, 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi öncesinde yapılan odak grup toplantısına çocuk medyası uzmanları katıldı.
Toplantının açılışını yapan RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı İnci Özkan, çocukların TV izleme ve sosyal medyayı kullanma oranlarıyla ilgili bilgi verdi.
RTÜK'ün Medya Okur Yazarlığı Dersi Araştırması'na göre ortaokul öğrencilerinin televizyondan sonra en fazla internete zaman ayırdığını belirten Özkan, 6112 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından alınan müeyyide kararlarında büyük bir oranın çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayınlardan oluştuğunu, bu durumun da RTÜK'ün konuya ilişkin hassasiyetinin en önemli göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından toplantıya başkanlık yapan 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Strateji Danışmanı Necmettin Oktay katılımcılara çalışmalar hakkında bilgi vererek görüş ve öneriler aldı.
Odak grup toplantılarının ilki 7 Mayıs 2013 tarihinde Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirildi.
Fakültenin toplantı salonunda düzenlenen toplantının açılışında konuşan AÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon, medya'nın çocuk üzerindeki etkilerinin görüşüleceği toplantıda görüş ve önerilerin çok değerli olduğunu ve yön verici olacağını söyledi.
Konuşmaların ardından toplantıya başkanlık yapan 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Strateji Danışmanı Necmettin Oktay katılımcılara çalışmalar hakkında bilgi vererek görüş ve öneriler aldı.
Odak grup toplantılar 3 aşamadan oluşuyor. Toplantıların sonucunda 1. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Belgesi hazırlanacak.
Türkiye Çocuk ve Medya Hareketinin yol haritası olması öngörülen Strateji Belgesi için ayrıca çocuk ve yetişkin görüşü alınacak.
Strateji Belgesi yazımı ile ilgili çalışmalar Haziran-Eylül 2013 tarihlerinde yapılacak. 2014-2018 yıllarını kapsayacak belgenin stratejik amaç, eylem ve göstergeleri yanında Uygulama Planı da oluşturulacak.
Strateji Belgesi Taslağı 14-15 Kasım 2013 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek kongrede müzakere edilerek sonlandırılacak ve Aralık 2013'te hükümete sunulacak.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi
Bütün süreçleri çocuğa ve bildireceği görüşlere saygı ilkesi çerçevesinde gerçekleştirilecek kongreye, yurt içi ve dışından çocuk medyası uzmanları katılacak.
Kongrede delege olabilmek için 9-12, 13-15, 16-18 yaş grubundaki çocukların sözlü ve yazılı görüş bildirerek, fotoğraf, film, karikatür, sunum, atölye çalışması ve posterle başvurması gerekiyor.
Çocuklar, "Ben ve İletişim Araçları" başlığı altında yapacakları başvurularda, iletişim araçlarının olumlu ve olumsuz etkileri hakkında görüş bildirebilecek.
Çocukların, "cocukvemedyakongresi@hotmail.com" ve "info@cocukvemedyakongresi.org" adresleri üzerinden 31 Temmuz'a kadar müracaatta bulunabileceği kongrede başvurular, 15 Eylül'de "www.cocukvemedyakongresi.org" adresinde açıklanacak.
Kongrede, çocuk delegeler, görüş bildireceği gibi yetişkinlerle eşit haklara sahip oy kullanabilecek.
Çocuk ve yetişkin divan başkanları ve divan üyeleri tarafından yönetilecek kongrenin sonunda 15 çocuk ve 15 yetişkinden oluşacak ve 3 yıl görev yapacak Çocuk ve Medya İzleme Kurulu seçilecek. (08.05.2013)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



