20.04.2016 “Medyanın Aile Kurumu Üzerine Etkileri” konulu konferans gerçekleştirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından gerçekleştirilen RTÜK Toplantıları’nın kırkikincisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu’nun katılımlarıyla RTÜK konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferans öncesinde RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ve Üst Kurul Üyeleriyle görüşen Ramazanoğlu, TV ve Radyo yayınlarının kaydedildiği Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi (SKAAS) hakkında bilgi aldı.
“Medyanın Aile Kurumu Üzerine Etkileri” konulu konferansa, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Üst Kurul Üyeleri Doç. Dr. Hamit Ersoy, Nurullah Öztürk, Süleyman Demirkan, Arif Fırtına, İsmet Demirdöğen, Taha Yücel, Ersin Öngel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin ile Kurum çalışanları katıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Yerlikaya, RTÜK Toplantılarının geleneksel olarak gerçekleştirildiğini ve RTÜK Başkanı olduktan sonra da bu kapsamda ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ailenin korunmasına büyük önem verdiklerini ve bu konuda çok sayıda müeyyide uygulandığını aktaran RTÜK Başkanı, 2015 yılında yayınla hakkında yaklaşık olarak 115 bin şikayet aldıklarını belirtti. Yerlikaya, Şikayetlerin yüzde 15’inin ailenin korunmasıyla ilgili olduğunu aktararak, “Böyle önemli bir konuda bu kadar önemli bir misafirimizin olması da çok önemli” dedi.
“Medyanın Aile Kurumu Üzerine Etkileri” konusunda konferans veren Ramazanoğlu, “Medya, teknoloji alanında kaydedilen gelişmelere ve yeni iletişim araçlarının da devreye girmesiyle beraber toplumsal yaşantımızın her alanında yer almaktadır” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı Türkiye Aile Yapısı araştırmalarına değinen Ramazanoğlu, Türkiye genelinde hiç TV izlemeyen oranın yüzde 5 civarında olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aynı araştırmada, bireylere televizyonu yalnız mı yoksa ailenin diğer bireyleriyle birlikte mi izlediklerini sorduğumuzda, yüzde 70-80 civarında birlikte izledikleri cevabını aldık. Bu değer haberlerde ortalama olarak yüzde 77 civarındadır.”
“Araştırmalara göre cinsel içerikli ve şiddet içerikli sahnelere maruz kalan kişilerden yüzde 80’i kanal değiştirmektedir. Bu kişilere, bu durumlarla karşılaştıklarında “Hiç resmi kurumlara şikayette bulundunuz mu?” sorusu sorulmuş ve yüzde 3 ile 5 arasında kişinin şikayette bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
“Üretici diyebileceğimiz medya çalışanlarının medya ile ilgili görüşleri ise şu şekildedir: yine son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre medya profesyonelleri yüzde 76 oranında bir çoğunlukla medyanın aile değerleri üzerinde etkili olduğunu düşünmektedir. Medya profesyonelleri, dizilerde yansıtılan aile yapısı Türk aile yapısını yüzde 57,6 oranında olumsuz yönde etkilemekte olduğunu ifade etmiştir.”
Ramazanoğlu, “Aile Dostu Ekran” ve “Çocuk Dostu Ekran” gibi uygulamalar için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, başta RTÜK olmak üzere, ilgili tüm taraflarla işbirliği yaptıklarını ifade etti.
Ramazanoğlu, sunumunun ardından aralarında RTÜK Başkanı Yerlikaya ve Üst Kurul Üyeleri Arif Fırtına ile İsmet Demirdöğen’in de bulunduğu dinleyiciler tarafından sorulan soruları yanıtladı ve konferans sona erdi. RTÜK Başkanı Yerlikaya, Ramazanoğlu’na hediye takdim etti. (20.04.2016, Ankara)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



