6. Gelecekle İletişim Çalıştayı Gerçekleştirildi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından düzenlenen 6. Gelecekle İletişim Çalıştayı, 15-17 Mayıs tarihleri arasında Üsküp ve Prizren’de gerçekleştirildi. Çalıştay çerçevesinde RTÜK ile Makedonya Yayın Yüksek Kurulu ve Kosova Bağımsız Medya Komisyonu arasında da ikili işbirliği protokolleri imzalandı.
Soma’daki maden faciası nedeniyle buruk başlayan Çalıştay’ın 15 Mayıs’ta Üsküp’teki açılışında konuşmacılar “Yüreğimiz Soma’da” yazılı yaka kartlarıyla kürsüye geldiler. Yeni Balkan Gazetesi sahibi Murteza Suluoca konuşmasında çalıştay ve hızla gelişip genişlemekte olan çeşitli basın yayın gereçlerinin önemine değindi. Öğrenciler ve mezunlar adına konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Basın Birliği Genel Sekreteri Gökhan Güler cebimize ve avucumuza giren sanal dünyanın ahlaki boyutuna dikkat çekti. Çalıştayı organize eden Radyo ve Televizyon Üst Kurulu İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı İnci Özkan ulusal yas gölgesinde gerçekleşen çalıştayın faydalı olacağını umduklarını söyledi. Özkan, Çalıştayın amaçları ve programı konusunda bilgi vererek, bütün katılımcılara başarılar diledi.
Üst Kurul Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu da konuşmasında Çalıştayın tarihçesi konusunda kısaca bilgi verdi. Fendoğlu, etkinlikte 30 farklı ülkeden katılımcının yer aldığını belirterek, iki gün sürecek çalıştay kapsamında iletişim konularının tüm boyutlarıyla ele alınacağını söyledi. Konuşmasında Makedonya'da, Türk dizilerine gösterilen ilgiye de işaret eden Fendoğlu, "Türk dizileri üzerinde büyük araştırmalar yapılıyor. Doktora tezleri, yüksek lisans tezleri ve gerçekten dünya çapında bir olay. Burada da oteldeki odamızda Türk dizileriyle karşı karşıya geldik. Balkanlar'da ve Ortadoğu'da, aslında dünyanın her tarafında gelişen bir sektör. Bu konuda da iyi gelişmelerin olduğunu sektör raporuyla görmüş olduk" dedi.
Makedonya Radyo ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Ajansı Başkanı Dr. Zoran Trayçevski ise teknolojinin gelişmesinin ve yeni medya olanaklarının devletleri yeni denetim mekanizmaları geliştirmeye ittiğini, bu konuda farklı bakışların ortaya konulmasının önemli olduğunu ifade etti. Trayçevski Makedonya’nın böyle bir düzenlemeye ev sahipliği yaptığı için mutlu olduğunu, iki kardeş kurulun işbirliğinin geliştiğini söyledi. Zoran Trayçevski, Makedonya’da kurulan denetleme kurulunun görevinin medyayı denetlemek olmadığını, kuruluşların haklarının adil şekilde dağıtılmasının öngörüldüğünü belirtti ve AB ölçütlerine uygun bir biçimde çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi. Daha demokratik bir yapı için çalıştıklarını söyleyen Trayçevski, konuşmasının sonunda Soma'da ölen madencilerin ailelerine ve Türk halkına baş salığı diledi.
Makedonya Cumhuriyeti Türk asıllı Devlet Bakanı Hadi Nezir böyle bir düzenlemede bulunduğundan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Türkçeyi Türkiye'nin Sesi Radyosundan öğrendiği bilgisini veren Devlet Bakanı Hadi Nezir, bu konuyla ilgili bir de hatırasını paylaştı.
Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de çalıştayın, dost bir ülkenin başkentinde düzenleniyor olmasının, halklar arasında var olan ve gücünü ortak tarih ve kültürden alan bağların gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.
21. Yüzyılın bir gereği olarak hızla gelişen, yüksek siyasi, ekonomik ve sosyal dönüşüm gücüne sahip olan iletişim konusunda iyi yetişmiş gençlere, hem Türkiye'de hem diğer ülkelerde fazlasıyla ihtiyaç olduğunu dile getiren Sökmensüer, çalıştayın bu açıdan yararlı olacağını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Oturum başkanlığını RTÜK Üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy’un yaptığı “İfade Özgürlüğünün Sınırları ve Medya’da İfade Özgürlüğü” konulu panel gerçekleştirildi.
Çalıştay kapsamında, Resne’de Bulgaristan temsilcisi İsmail Köseömer tarafından “Doğru Haberin Önemi: Haber Zinciri Oluşturma” konulu bir uygulama katılımcılarla birlikte gerçekleştirildi. Ohri Gölü kıyısında düzenlenen etkinlikle de “Balkanlarda bölge barışına basının katkısı nasıl olabilir” sorusuna cevap arandı.
Çalıştayın Kosova’nın Prizren kentindeki son gününde, oturum başkanlığını Üst Kurul Üyesi Taha Yücel’in yaptığı “Engellilerin İletişim Hizmetlerinden Faydalanmasının Kolaylaştırılması” konulu panel gerçekleştirildi.
Çalıştayın kapanış bölümünde 6. Gelecekle İletişim Çalıştayı Sonuç Bildirisi yayımlandı. Soma’da hayatlarını kaybedenler için Allah’tan rahmet, kederli aileleri ile Türk milletine baş sağlığı dileklerine yer verilen bildiride, ifade özgürlüğünün sınırları ve medyada ifade özgürlüğünün birey ve toplum boyutlarına dikkat edilerek, en geniş anlamda kullanılması; engellilerin medyada iletişim hizmetlerinden faydalanmasının kolaylaştırılması yönünde tarafların etkin çözüm yolları oluşturması vurgulandı.
Genç iletişimciler Çalıştay programını takip ederken 6. Gelecekle İletişim Çalıştayı kapsamında Üsküp'te bulunan RTÜK Başkan Vekili Hasan Tahsin Fendoğlu ve beraberindeki heyet, Makedonya Radyo-Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Ajansı Başkanı Zoran Trayçevski'yi makamında ziyaret etti. Görüşmenin ardından RTÜK ve Makedonya Radyo ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Ajansı arasında yeni işbirliği anlaşması imzalandı.
Makedonya Radyo ve Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Ajansı Başkanı Zoran Trayçevski de, iki kurum arasında uzun süredir işbirliği olduğunu, yenilenen işbirliği protokolü ile radyo ve televizyon alanında 10 yıldır yaptıkları işbirliğinin derinleşeceğini kaydetti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu heyeti daha sonra Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer tarafından kabul edildi. Ardından Kosova Bağımsız Medya Komisyonu Başkanı Adnan Merovci’yi ziyaret etti ve bu ziyaret sırasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Daha sonra gerçekleştirilen Uluslararası Balkan Üniversitesi ziyaretinde ise rektör tarafından üniversite hakkında geniş bir bilgilendirme yapıldı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu heyeti çalıştayın son günü Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar tarafından kabul edildi. Kosova’daki temaslar sırasında, Üst Kurul Üyesi Ahmet Yıldırım Merkez Jupa Belediye Başkanı Ariyan İbrahim’i ziyaret ederek, bir anı armağanı sundu.
Çalıştaya Üst Kurul Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Üst Kurul Üyeleri Nurullah Öztürk, Taha Yücel, Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Doç. Dr. Hamit Ersoy, Süleyman Demirkan, Ali Öztunç, Esat Çıplak ile Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Yayın Kurulu Başkanı Dr. Zoran Trajcevski, Türkiye’deki İletişim Fakültelerinin radyo ve televizyon bölümlerinde öğrenim gören Türk Cumhuriyetleri ve Türk ve Akraba Topluluklarından 25 öğrencinin yanı sıra bu ülkelerde iletişim alanında çalışan yayıncılar ve çeşitli kurumlardan uzmanlar katıldı.
6. Gelecekle İletişim Çalıştayı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Vakfı ile Üsküp ve Priştine Büyükelçiliklerinin işbirliği içerisinde gerçekleştirildi.
Gelecekle İletişim Çalıştayı, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından ülkemize gelerek radyo ve televizyon eğitimi alan öğrencilerin bir araya getirilmelerini, radyo ve televizyon yayıncılığı alanında uluslararası işbirliği imkânlarının kendilerine anlatılmasını, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun bu alandaki uluslararası deneyiminin gençlerle paylaşılmasını amaçlıyor.
2010 yılında Kırıkkale, Amasya ve Samsun’u kapsayacak şekilde Ankara’da, 2011 yılında Antalya’da, 2012 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, 2013 yılında Edirne’de gerçekleştirilen çalıştaylarda bugüne kadar, radyo ve televizyon yayınlarında küçüklerin korunması, sayısal yayıncılığa geçiş, sorunlar ve çözüm yolları konuları değerlendirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



