İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 08.08.2018 tarih ve 518 sayılı yazısına konu AS TV logosuyla yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 13,16,18,19,20,23.07.2018 tarihlerinde 14:14:24-14:17:25, 11:15:03-11:18:05, 14:19:18-14:21:20, 11:20:05-11:23:05, 11:23:55-11:26:56, 11:23:09-11:26:08 saatleri arasında yayınladığı “Fusion Deejays” adlı müzik programında yayınlanan Sidney Samson, Shaggy Bobso Architect ve Hosai isimli şarkıcıların seslendirdiği "The Officer" adlı müzik klibine ilişkin uzman raporu ile video görüntülerinin incelenmesi ve değerlendirilmesiyle yapılan görüşmeler sonucunda;
6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinin ihlali nedeniyle; Kanun’un 32’inci maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca, ihlalin ağırlığı, ihlalin mahiyeti, anılan madde ile korunmak istenen kamusal menfaat göz önünde bulundurularak, %5 oranında idari para cezası uygulanmasına ve idari tedbir olarak program yayınının beş (5) kez durdurulmasına, karar verilmesi takdir edilmiştir.
Müzik video klipleri sanatın görselleşmesinin bir yansıması olarak son dönemde birçok müzisyen tarafından yoğunlukla kullanılan ve kitlelere daha süratli ulaşmasını sağlayan türden yapımlardır. Özellikle ABD menşeili müzisyenlerin video klipleri hem televizyonlarda hem de internet ortamında yüz milyonlarca insan tarafından izlenmektedir. Bahsi geçen video klipte hareketli bir şarkı ile sadece dans eden insanlar görmekteyiz. Bunun dışında “oyuncuların giyim tarzları, dansları ve beden hareketleri aracılığıyla cinsel mesajlar sunulduğu, söz konusu yayının; cinsel dürtülere yönelerek bu yolla cinsel duyguları tahrik ve istismar eden, toplumun utanma duygusunu inciten müstehcen unsurlar içerdiği” algısını oluşturabilmek için insanın gerçekten cinsellik konusunda saplantılı bir ruh halinde olması gerekiyor.
Tüm bu düşüncelerim dışında müzik video kliplerine ilişkin akıllı işaretler benzeri ayrı bir düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyim. Böylelikle bir program içerisinde yayınlanan onlarca video klipin farklı korumalı saatlerde yayınlanması için yayıncılara da yol gösterici bir düzenleme sağlanmış olur.” görüşünde olduğum için çoğunluk kararına katılmıyorum.


