İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığının 07.01.2019 tarih ve 3 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda, ATV logosuyla yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşa, 05, 06, 09, 16.11.2018 tarihlerinde yayınlanan “Esra Erol’da” isimli programda, 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrası (f) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası kapsamında herhangi bir ihlal olmadığı gerekçesiyle idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına oy çokluğu ile karar verilmiştir.
Konuya ilişkin uzman raporunda, anılan programda çarpık ilişkiler, aile içi dramlar, ensest ve tecavüz vakaları gibi meselelerin ekrana getirildiği, her türlü mahrem bilginin ortaya döküldüğü, programa katılan iddia sahiplerinin verdikleri fotoğrafların ilgilisinden izin alınmadan kullanıldığı, cevap hakkı kullanmak isteyenlerin “gel burada anlat, programda kanıtla” tarzında ifadelerle töhmet altında bırakıldığı, ihlale konu yayında ise 19 yaşında genç bir kadının biyolojik babasının kim olduğunu öğrenmek amacıyla programa katıldığı, öz dayısı tarafından annesinin tecavüze uğradığının ve babasının öz dayısı olduğunu öğrendiği, her aşamasıyla adli makamların görevi olan bir meselede özellikle alakalı alakasız detaylar üzerinde durulduğu belirtilmekte ve 6112 sayılı Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrası (f) bendinde yer alan “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.” hükmü ile aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz.” hükmünün ihlal edildiği tespiti yapılmaktadır.
Anılan programa ilişkin görüntüleri ve deşifre metinleri incelediğimde, yukarıda bahsi geçen uzman raporunda yer alan tespitlere katılıyor ve anılan medya hizmet sağlayıcı kuruluşa, ilgili program nedeniyle 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesinin birinci fıkrası (f) bendi ile ikinci fıkrası uyarınca idari yaptırım uygulanması gerektiği kanaatini taşıyorum.


