İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 30.09.2013 tarihli ve 2816 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Mavi Karadeniz logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 18.09.2013 tarihli yayınları incelenmiştir. Bahsi geçen yayın kuruluşunda bant reklam olduğuna ilişkin herhangi bir uyarıcı ve ayırt edici ibare ve logo yer almadan 16.10.00-16.16.00 saatleri arasında 06sn. süre ile "ŞÜKÜR ELEKTRONİK" firmasının reklamının yapıldığı tespit edilmiştir.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
MAVİ KARADENİZ Yayın Kuruluşu’nun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 10 uncu maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiğikanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; yayının bant reklam olduğuna dair herhangi bir uyarıcı ve ayırt edici ibare kullanılmadığı anlaşılan mezkur yayında, Kanun'un 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının ihlal edilmiş olduğu sabit görülmüştür.
Bu itibarla; Yayın Kuruluşunun, söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği sabit görülmekle adı geçen yayıncı kuruluşa, Kanunun 32 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca “Uyarı” yaptırımının uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; MAVİ KARADENİZ logosuyla yayın yapan MAVİ KARADENİZ RADYO VE TELEVİZYON A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 10 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki; "Televizyon ve radyo yayın hizmetlerinde reklamlar ile tele-alışveriş, sesli ve/veya görüntülü bir uyarıyla açıkça fark edilebilecek ve program hizmetinin diğer unsurlarından kolaylıkla ayırt edilebilecek biçimde düzenlenir." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.