İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 24.07.2013 tarihli ve 2080 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
"EM TV logolu yayın kuruluşunda hafta içi her Cuma 22:41:47-23:43:22 saatleri arasında tatil için gidilebilecek yerleri, tatil yörelerini anlatan "Ataman'la Tatildeyiz" adlı tatil programı yayınlanmaktadır. Rapora konu 12.07.2013 tarihinde söz konusu programda gizli ticari iletişime yer verildiği tespit edilmiştir.
Programın ilerleyen dakikalarında Antalya'nın tatil beldesi Kalkan'ı anlatan sunucunun, 23:04:27-23:08:55 saatleri arasında 4 dk 28 sn süre ile Kalkan'da yemek yenilebilecek yer olarak bir restorana ilişkin görüntüler eşliğinde aşçı ve işletme yöneticisi ile röportajına yer verilmiştir. "Kalkan'ın en farklı ve en özel mekanındayız" başlığı ile tanıtılan restorana ilişkin olarak sunucunun "Kalkan'da yemek burada yenir. ... Benim Türkiye çapında bulduğum çok özel bir restoranda ağırlayacaklar bugün bizi. Arkamızda görmüş olduğumuz restoran şu anda boş gözüküyor ama hiç merak etmeyin az sonra tıklım tıklım olacak ve bize harika menüleri tanıtacaklar. Hiç bir yere ayrılmayın. Kalkan'da akşam yemeği nerede yenir? İşte gösteriyoruz. ... Menüsü çok zengin bu restoranın. Gelin yemekleri ve restoranı birlikte tanıyalım. ... Pekala değerli izleyenler eğer siz de merak ettiyseniz yapacağınız tek şey Kalkan'a gelmek ve bu güzel yemeklerden tatmak. ... ve menüde o yıllardan beri zenginleşerek geliyorsunuz kitap gibi. ... Değerli izleyenlerimiz bizim Kalkan'daki önerimiz işte gördüğünüz bu güzel mekan." şeklindeki ifadelerinin yer aldığı röportajın bir kısmında ekranın sağ dikey bölümünde restoranın adı (aubergine), okunabilecek büyüklükte açıkça görülmektedir. (Klip aubergine gizli reklam) Ürün yerleştirmeye ilişkin program başında ve sonunda hiç bir bilgilendirme olmadığından, söz konusu uygulama ürün yerleştirme kapsamında değerlendirilememiştir. Restoranın adını gösteren yazılı görselin yayını sırasında, mal veya hizmet üreticilerinin adının ve ticari markasının, ekranda reklam yapıldığına ilişkin açıklayıcı bir ses veya görüntü bulunmaksızın tanıtıldığı, dolayısıyla gizli ticari iletişime yer verildiği tespit edilmiştir."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
EM TV logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 9. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen "Gizli ticari iletişime izin verilemez." hükmünü ihlal ettiği kanaatinin daire başkanlığınca bildirildiği
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
İhlal konusu yayında, bir işletmenin ticari markasına açıklayıcı hiçbir ses ve görüntü kullanılmaksızın yer verilmiş ve kamuyu işletme faaliyetinden faydalanmaya yönlendirebilecek şekilde tanıtım yapılmıştır.
Bu itibarla; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “Uyarı” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere EM TV logosuyla yayın yapan GÜÇLÜ RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI PROD. REK. TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 ncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan; "Gizli ticarî iletişime izin verilemez." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.


