İnceleme ve Değerlendirme: İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 13.06.2013 tarihli ve 1728 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“NTV Yayın Kuruluşu'nda 1 Haziran Cumartesi günü saat 09:27'de yayınlanan "Mucize Lezzetler" adlı yemek programında program desteklemesi uygulaması ihlali yapıldığı değerlendirilmiştir.Söz konusu program, programa destek veren firmaya ilişkin herhangi bir ibare kullanılmadan başlamıştır. Programın destek gördüğü program sonunda yerleştirilen "Bu program Arçelik tarafından hazırlanmıştır" ibaresinden anlaşılmıştır (09:48:47). Bu nedenle program, program destekleme uygulaması açısından değerlendirilmiştir. Bahsi geçen programda, destek veren firmanın adı Yasa'da belirtildiği şekilde programın başında ve sonunda verilmemiş, yalnızca programın sonunda yayınlanmıştır. Ayrıca destekleyen firmaya ait ürünün program içerisinde kullanıldığı, bunun da alt yazı ile belirtildiği üzere "Ürün Yerleştirme" kapsamında yapıldığı anlaşılmıştır. Oysa mevzuatımıza göre program desteklemesi yapan ürünün ürün yerleştirme olarak da program içinde gösterilemeyeceği açıktır. Dolayısıyla ürün yerleştirme uygulaması Kanun'a aykırı bir şekilde yapılmış, programı destekleyen firma olan Arçelik'in ürünleri kullanılmıştır (09:31:18)”.
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
NTV Yayın Kuruluşu'nun bu yayınının, 6112 sayılı Kanun'un 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası hükümlerine aykırı olduğu, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere; anılan yayında "program desteklemesi" uygulaması söz konusu olmakla birlikte, bunun programın başında reklam giriş ve çıkışlarında belirtilmesi zorunluluğu olmadığı, sonunda belirtilmesinin de yeterli olduğu,bununla birlikte destekleyici kuruluşa ve ürünlerine atıf yapıldığına ilişkin düzenlenen rapor metninde somut bir tespitin yer almadığı hususları göz önüne alındığında anılan yayında ihlal oluşmadığıdeğerlendirilmekle, NTV logosuyla yayın yapan NTV RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI A.Ş. hakkında, bahse konu yayını nedeniyle,6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA,oy birliği ile karar verilmiştir.