İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.04.2013 tarihli ve 1119 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Kanal 7 Avrupa logolu yayın kuruluşunda 15 Nisan 2013 tarihinde muhtelif saatlerde yayınlanan reklamlarda "Bioter ve Pronwer Tüy Dökücü" adlı ürünlerin tanıtımlarının yapıldığı tespit edilmiştir. Kanal 7 Avrupa logolu yayın kuruluşunun yayın dilinin Türkçe olduğu, bilgi ve sipariş yapılan hatlarının da (Örnek: 0212 470 20 20, 0212 970 09 55) genel olarak Türkiye'ye ait numaralar olduğu görülmektedir.
09.31-09.46 saatleri arasında tele-alışveriş kuşağında yayınlanan"Bioter"markalı ürünün tanıtımı "Akne ve sivilce, siyah noktalar, kırışıklıklar, renk farklılıkları, güneş lekeleri veya cilt çatlakları gibi sorunları unutun artık. Tamamen bitki özlerinden formüle edilen Bioter Setile artık tanışmanın vakti geldi. Yardımcı Doçent Doktor Ömer Coşkun tarafından formülüze edilen Bioter Set cildinizin ihtiyacı olan bütün vitamin ve mineralleri sizinle buluşturuyor. Bioter cildinizde bulunan lekelerin ve depigmantasyon düzensizliğinden kaynaklanan renk tonu farklılıklarının ortadan kaldırılmasına, içerdiği mükemmel formülasyon sayesinde son vermeye yardımcı olur." ifadeleri ile başlamaktadır. Tanıtım süresince "49 TL Bioter-Cilt Problemlerine Bitkisel Destek, Detaylı Bilgi Hattı 0212 470 20 20" yazısı ekranda yer almıştır. "Bioter" adlı ürününün tanıtımını yapan Dr. Ömer Coşkun, dış ses ve Cilt Uzmanı Gözde Çiçek tarafından kullanılan ifadeler aşağıdaki şekildedir:
(Raporun bu bölümünde deşifreye yer verilmektedir.)
11.01-11.07 saatleri arasındaki reklam kuşağında yayınlanan"Pronwer Tüy Dökücü"markalı ürünün tanıtımı yapılmıştır. Tanıtım süresince Pronwer Tüy Dökücü, 0212 970 09 55, Sadece kargo ücretine: 19.90 TL, hemen arayın" yazıları ekranda yer almıştır. Söz konusu ticari iletişim yayınında, ürünün kampanya süresi içinde arayan ilk arayan 100 kişiye sadece kargo ücreti alınarak bedava gönderileceği ve ürünün fiyatının 69 lira olduğu belirtilmiştir. "Pronwer Tüy Dökücü" adlı ürününün tanıtımını yapan kişinin aşağıdaki ifadeleri kullandığı tespit edilmiştir:
(Raporun bu bölümünde deşifreye yer verilmektedir.)”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Kanal 7 Avrupa yayın kuruluşunun söz konusu yayınları nedeniyle 6112 Sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünü ihlal ettiği ve Kanunun 29/3. maddesi kapsamında işlem yapılabileceği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe:Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Kanal 7 Avrupa medya hizmet sağlayıcının Üst Kurulumuzdan yayın lisansı almadığı, yurtdışından TÜRKSAT üzerinden yayın yaptığı ve söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bitkisel gıda takviyelerinin mevzuata uygun olmayan bir şekilde reklam ve tanıtımıyla ilgili yazısı kapsamında değerlendirilmesi neticesinde, bitkisel içeriğe sahip olduğu ifade edilen ürünlerin tanıtımı yapılmak suretiyle yayıncı kuruluşun, Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde belirtilen "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek," ilkesinin ihlal edildiği tespit edilmiştir. Bu nedenlerle yayıncı kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne göre işlem yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yayın lisansı almadığı ve 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmüne aykırı yayın yapması nedeni ile iletimi uygun görülmeyen Kanal 7 Avrupa logosuyla yayın yapmakta olan Kuruluş’un, 6112 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” hükmü gereği yayınların iletimine ilgili alt yapı ve platform işletmecisince son verilmesine veya lisans alması için işlem yapılmasına, Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyuyla, oy çokluğu ile karar verilmiştir.