İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 19.11.2014 tarihli ve 2332 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Beyaz TV logolu yayın kuruluşunda Cuma akşamları saat 23:00'de Dinamit adlı yorum programı yayınlanmaktadır. Sunuculuğunu Latif Şimşek'in yaptığı programa gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı sürekli yorumcu olarak katılmakta, davet edilen iki kişiyle beraber gündemdeki konular üzerine konuşulmaktadır. İlgi'de kayıtlı şikayete konu 10/10/2014 tarihli programa ise AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Cem Küçük konuk olarak katılmışlardır. Programın konusu 7 Ekim'de başlayan Kobani eylemleri ve barış süreci olarak belirtilmiştir. Programda gazeteci Nagehan Alçı(23:32) ve AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk(01:09) ile canlı telefon bağlantısı da yapılmıştır. Alçı, aynı gün yaptığı Diyarbakır ziyareti, şehrin durumu ve görüştüğü yetkililerden aldığı bilgilere ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştur. Kayatürk ise Van'da karşılaştığı zorluklardan ve bayramda kendisine yapılan linç girişiminden bahsederek, bölgede yaşanan son olayları değerlendirmiştir.
24.10.2014 tarih ve 35954 evrak akış fişli dilekçede Beyaz TV'de 10.10.2014 tarihinde saat 23:00'de yayınlanan Dinamit adlı programda mahkeme kararıyla tekzip edilmiş ve tamamen gerçek dışı olduğu belirtilen mesnetsiz iddialara yer verilmesi şikayet edilmektedir. Örnek olarak programın konuklarından Rasim Ozan Kütahyalı'nın"31 Mayıs'ta gezi kalkışması başladığında herkes şaşkın ördek gibiyken, Abdullah Öcalan beğenelim beğenmeyelim, ama 1 Haziran'daki açıklaması şu; 31 Mayıs'da yaşanan 7 Şubat'ın devamıdır dedi. Yani 31 Mayıs'ta paralel örgütün polislerinin geziyi yangın yerine çevirmesini hemen çözdü, çünkü 35 yıllık ortadoğu siyasetinden geliyor."ve Cem Küçük'ün "Emniyet yargı üzerinden bu ülkenin milli güvenliğini hedef aldılar. Suriye tapesini yayınlayan bir gruptan ne beklenir. Hocaları onlara 3 öğün yumurta yiyin dese öyle yaparlar onlar, onlarda öyle bir zeka yok ki. Polisinde, savcısında, imamında zeka mı var ya...Var da kullanmaz o onu."ifadeleri gösterilmektedir.
Ayrıca "müvekkili ve sevenlerinin" Suriye tapelerini yayınlayan grup olarak sunulmasının 6112 Sayılı Kanun'un 8/1/i bendinde belirtilen "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz." hükmüne aykırı olduğunu belirtilmektedir. Bunlara, İlgi ekinde Ankara 19. Sulh Ceza Mahkemesi'nin "paralel yapının devlet organlarına sızdığı, Dışişleri Bakanlığı'nın kozmik bilgilerinin başkalarına aktarıldığı"yönündeki Akşam Gazetesi haberine verdiği tekzip kararı ile Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nin"Darbeye teşebbüs"haberleri için verdiği tekzip kararı, RTÜK'ün 2014/47-18 , 2014/33-32 ve 2013/02-21 nolu kararları örnek verilmektedir.
Söz konusu programın incelenmesinden, İlgi'de kayıtlı şikayetin sahibi Fetullah Gülen ve "sevenleri" hakkında geçen bazı konuşmaların bulunduğu tespit edilmiş olup aşağıda sırayla sunulmaktadır:
(Raporun bu bölümünde program sunucusu ile program yorumcuları arasında geçen diyalogların deşifresine yer verilmiştir.)
Saat 00:22'deki tartışmalarda ise Gaffar Okkan suikastinin ve Bingöl'deki Emniyet Müdürü saldırısının ardında da paralel yapının olabileceği tartışılmıştır(Klip-5-Bingöl Emn.Müd.). Bu sırada "Metin Metiner:Bingöl Emniyet Müdürü suikastının altında paralel yapının olup olmadığı araştırılmalı(00:23-00:25)." alt yazısı kullanılmıştır. Ayrıca yorumcu Kütahyalı"Onlar ne biliyor musun.Son terorist ölene kadar savaşalım diyerek Kürt Memetleri Türk memetleri öldürmek isteyen eski Türkiye zihniyetidir. Paralel yapı ile eski Türkiye kankadır.Ve aynen Metiner'in dediği gibi Kandil'in içinde hem eski Türkiye ile hem paralel yapı ile bağları olan bir ekip vardır. Ve bi de tabi Türkiye'nin dışında başta Tel-Aviv olmak üzere çözüm sürecini istemeyen bir güç vardır. Bunların ittifakını yaşıyoruz."(00:28:33) ifadelerini kullanmıştır.
Özetle, İlgi'de kayıtlı şikayetin sahibine ilişkin olarak "zeka yok ki onlarda"ve"vallahi atlarlar, bir kısmı atlar", "Suriye tapelerini yayınlayan grup","Kobani eylemlerinin sorumlusu", "Kürtlerden nefret ederler", "Türkçü karanlık bir yapı", "Keşke 250 kişi ölse diye bekliyorlar", "Provakasyon yapabilirler", "Gezideki çadırları yakan", "PKK'nın içindeki paraleller", "Bingöl Emniyet Müdürü suikastının altında paralel yapının olup olmadığı araştırılmalı"ve "çözüm sürecini sabote" gibi ifadelerin kullanıldığı görülmüştür. Yukarıda detayları verilen Küçük'ün"Tarık Toros ve diğerlerinde, Rasim doğru ne bireysel zekası. Yani dese ki Hoca onlara 3 öğün yumurta yiyin yumurta yer onlar öyle bir zeka yok ki onlarda. Onun savcısında, polisinde imamında onda bunda zeka mı var ya. Ya var da kullanmaz o onu.Öyle adam değil ki bunlar yani."sözlerinin eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı ifadeler olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak Beyaz TV logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayınıyla, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz,kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez."hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir.”
şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
BEYAZ TV Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayınında 6112 sayılı Kanun'un herhangi bir hükmünün ihlal edilmediği kanaatinin Daire başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, Üst Kurulun 03.12.2014 tarihli ve 61 sayılı toplantısında görüşüldüğü, yapılan oylamada karar yeter sayısının sağlanamadığı, konunun bir sonraki Üst Kurul toplantısına taşındığı anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre ve video kayıtlarının tetkiki sonucunda; şikayet konusu yayının 6112 sayılı Kanun hükümleri açısından incelenmesi neticesinde, ihlale konu programda kamuoyunu ilgilendiren konularla ilgili yorum ve açıklamalarda bulunulduğu, dile getirilen beyanların eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, anılan yayında ileri sürülen iddiaların doğru ya da yanlışlığının tarafımızca tespiti mümkün bulunmadığı gibi, ilgilinin düzeltme ve cevap hakkını kullanabileceği, bu haliyle mezkur yayının ifade hürriyeti sınırları içinde mütalaa edilmesi gerektiği kanaati oluşmakla, anılan yayında 6112 sayılı Kanun hükümlerinin ihlal edilmediği değerlendirilmiştir.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
BEYAZ TV logosuyla yayın yapan KANAL BEYAZ TELEVİZYON RADYO YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyeleri Süleyman DEMİRKAN ve Esat ÇIPLAK’ın karşı oylarıyla, oy çokluğu ile oy birliği ile karar verildi.


