İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 03.12.2014 tarihli ve 2447 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“EM TV logosuyla yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluş 26.11.2014 tarihli "Ana Haber " bülteninde astım hastası olduktan sonra işsiz kaldığını söyleyen bir baba ve çocukları ile yapılan röportaja yer vermiştir. "BU BABAYI DUYUN- İŞŞİZ BABANIN EN ACI HAYKIRIŞI" ekran yazısıyla sunulan haberin deşifresi aşağıda sunulmuştur.
"Spiker: Öylesine güzeller ki öylesine masum. Seyrederken gözyaşlarınızı tutamayacaksınız eminim. Astım hastası iş arayan ama bulamayan çaresiz bir babanın en acı çağrısı gelecek ekranlara. Belki devlet büyükleri belki yürekli, maddi durumu iyi vatandaşlardan yardım gelecek bilemiyorum. Son günlerde çok etkilendiğim haberlerden birisi bu.
Erkek Çocuk: Babama iş versinler ben başka bir şey istemiyorum. (Gözyaşları içinde anlatmakta)
Kız Çocuk: Arkadaşlarım sandeviç yerken gözlerine bakıyoruz. (Ağlayarak anlatmakta)
Alt Ses: Onların gözü yaşlı. Onların karnı aç. Tam yedi kardeşler. Birbirinden güzel birbirinden masum.
Kız Çocuk: Öğretmenim doyuruyor beni. (Ağlayarak anlatmakta)
Alt Ses: Baba iş bulamıyor.
Baba: Astım hastalığı çıktıktan sonra hayatım değişti. Bakıyorsun kıyafetin içinde her şey iyi. Eli ayağı sağlam. Ondan sonra psikiyatrik sorunlar yaşadım. (Görüntüye yakın çekim yazyaşları yanaklarından süzülen erkek çocuk getiriliyor.)
Alt Ses: Astım hastası olana kadar her şey normal seyrinde gidiyormuş. Ama ya şimdi?
Erkek Çocuk: Okula aç gidiyorum. Herkes öğle yemeğini alıyor yiyor ben onlara bakıyorum. (Ağlayarak anlatıyor)
Alt Ses: Yedi çocuğunun annesi o günü kurtarmış.
Baba: Evde topladık plastik kap kacak götürdük hurdaya verdik. Bugünü öyle geçiştireceğiz. İki gündür eşim çöp ayıklamaya gitti. Çöp ayıkladı yirmişerden kırk lira aldı. Kırk lira para alsa ne olacak?
Alt Ses: Babaları konuşurken onlar duygulanıyor. Gözleri hep yaşlı. (Bu sırada ağlayan kız çocuğu görüntüye getiriliyor.)
Baba: Düşünün sade ekmek. Benim oğlum iki sefer ağlayarak geldi. Bakkal veresiye vermedi. Neden bize diye. (Görüntüye yakın çekim ağlayan erkek çocuk getiriliyor.) Bir baba olarak en çok zoruma giden onların aç okula gitmesi. Bir lira ne demek? Benim için önemli. Kış geldi soba yok. Herkes sobasını kuruyor evinde sıcak oturuyor. Benim çocuklarım montla oturuyor.
Alt Ses: Kimsenin iş vermediğini, çocuklarının okula aç gittiğini ve çaresizlikten çocuklarını kesmeye kalktığını anlatan acılı baba Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu'dan yardım istiyor.
Baba: Hepsinin boynuna bıçağı vurayım en son kendime vurayım hayattan göçüp gideyim. Ama onun da bir bedeli var. Üç dedin beş dedin yedi tane çocuğum var. Bu yedi tane çocuğa el atttın attın Başbakanın ya da Cumhurbaşkanım. Yardımcı oldun oldun! Olmadın bu çocukların vebalini herkes verecek." (Klip2 )
Haberde kullanılan "İşsiz Bir Babanın Acı Haykırışı-Bu Babayı Duyun" ekran yazısı ve spikerin "Belki devlet büyükleri belki yürekli, maddi durumu iyi vatandaşlardan yardım gelecek bilemiyorum." ifadelerinden, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun aileye yardım edilmesini amaçladığı anlaşılmaktadır. Kitle iletişim araçlarının özellikle televizyonların bu tip sosyal fonksiyonlarının olması beklenen ve arzu edilen bir durumdur.
Ancak kuruluşun bunu yaparken "Alt Ses: Kimsenin iş vermediğini, çocuklarının okula aç gittiğini ve çaresizlikten çocuklarını kesmeye kalktığını anlatan acılı baba Cumhurbaşkanı Erdoğan ve
Davutoğlu'dan yardım istiyor. - Baba: Hepsinin boynuna bıçağı vurayım en son kendime vurayım hayattan göçüp gideyim. Ama onun da bir bedeli var. Üç dedin, beş dedin yedi tane çocuğum var. Bu yedi tane çocuğa el attın attın Başbakanım ya da Cumhurbaşkanım. Yardımcı oldun oldun! Olmadın bu çocukların vebalini herkes verecek." şeklindeki örnek teşkil edecek şiddet ve tehdit içeren ifadeleri haberde kullanmak suretiyle yayıncı sorumluluğunun başka bir yönünü bu kez ihmal ve ihlal ettiği görülmektedir. Medya hizmet sağlayıcı, Devlet büyüklerinden ve maddi durumu iyi yürekli izleyicilerden aile için yardım alabilmeyi amaçlarken, mağdur ailenin çocukları ve ekran başındaki izleyicinin duygularını sömürecek şekilde anlatım ve görüntülerle haberi kurguladığı görülmektedir.
Söz konusu yayının ekran başındaki -özellikle-çocuk ve genç yaştaki izleyicilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkilenebileceği gerçeğinden hareketle EM TV logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının ( ğ ) bendinde belirtilen " Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez." hükmü ile aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz." hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi ve ikinci fıkrasının ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkiki sonucunda; "BU BABAYI DUYUN- İŞŞİZ BABANIN EN ACI HAYKIRIŞI" ekran yazısıyla, astım hastası olduktan sonra işsiz kaldığını söyleyen bir baba ve çocukları ile yapılan röportaja yer verilen ihlale konu haberde, medya hizmet sağlayıcı kuruluş tarafından devlet büyüklerinden ve maddi durumu iyi yürekli izleyicilerden aile için yardım alabilmek amaçlanırken, mağdur ailenin çocukları ve ekran başındaki izleyicinin duygularını sömürecek şekilde anlatım ve görüntülerle haberin kurgulandığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, anılan yayında 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinin ihlal edildiği değerlendirilmiştir.
Bu itibarla yayın kuruluşu hakkında; 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinin ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere, EM TV logosuyla yayın yapan GÜÇLÜ RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI PROD. REK. TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendindeki; “Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.