İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 01.12.2014 tarihli ve 2408 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“TV NET logosu ile yayın yapan NET Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşta hafta içi her gün 15.00-16.30 saatleri arasında Gündüz adlı haber programı yayınlanmaktadır. Canlı olarak ekrana gelen programda haberler sunulmakta, gündeme ilişkin konularla ilgili bilgi sahibi olmak ve haberlerin yorumlanması için konuklar yayına bağlanmaktadır.Rapora konu 12.11.2014 tarihinde 15.00.10- 16.33.07 saatleri arasında 01 sa 33 dk 07 sn süre ile yayınlanan programda öncelikle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Yeni İş Güvenliği Paketi, HDP'nin Çözüm Süreci ile ilgili görüşleri, 6-7 Ekim Olayları ve Paralel Yapı ile ilgili haberler sunulmuştur. Bu haberleri değerlendirmesi ve yorumlaması için canlı yayına ATV Ankara Temsilcisi Mehmet Akarca konuk olmuştur.
Fetullah Gülen Vekili Avukat Nurullah Albayrak'ın 21.11.2014 tarih ve 038469 nolu evrak akış fişi ekinde sunulan 21.11.2014 tarihli dilekçesinde, TV NET televizyonunda 12/11/2014 tarihinde saat 15.00'da yayınlanan Gündüz adlı programda "Yaşadığımız bütün olumsuz olaylarda dış mihrakların, dış güçlerin desteklediği bazı içimizdeki hainler tarafından bu olay destekleniyor. Paralel örgüt mesela bunlardan birisi. Paralel polis demek ki ilk bakışta kanaat o paralel polisler devlete karşı bu milleti nasıl ayaklandırabiliriz, nasıl daha çok tahribat yapabiliriz diye düşünmüşler park halindeki 2-3 arabayı polis panzeri ile yangın yerine doğru sürüklemişler ki masum insanların arabaları burada yansın, tutuşsun, pencerelerden içeri biber gazı kapsülleri atmışlar insanlar bu ne biçim bir devlet desinler diye" şeklinde ifadelerde bulunduğunu ve program içeriğinde benzer nitelikte mesnetsiz iddialara yer verildiğini; program içeriğinde yer alan iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirtmiş ve yapılan bu yayının 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin (b), (c), (ç), (e), (ı), (i) ve (k) bentlerine aykırı olduğunu ve talebinin gereğinin yapılmasını ifade etmiştir.
Söz konusu yayında şikayet edilen hususlara ilişkin konuşma bağlamını içeren deşifre metni ve yapılan tespitler aşağıdaki şekildedir:
15:16:07
Mehmet Akarca: "Arkasından yine bütün olaylarda dış mihrakların, dış güçlerin desteklediği bazı içimizdeki hainler tarafından bu olaylar destekleniyor. Paralel örgüt bunlardan biri. Paralel polis demek ki hani ilk bakışta kanaat o paralel polisler devlete karşı hani bu milleti nasıl ayaklandırabiliriz, nasıl daha çok tahribat yapabiliriz diye düşünmüşler park yerinde bulunan 2-3 tane arabayı o panzerler polis panzeri ile yangının içine doğru yanan yerin içine doğru sürüklemişler ki hani masum insanların arabaları da burada tutuşsun, yansın, efendim pencerelerden içeriye biber gazı kapsülleri atmışlar insanlar hani bu nedir bu ne biçim devlet desinler anlamında." (Klip "Gündüz" Haber Programı)
Bu hususlar göz önüne alındığında; TV NET logosu ile yayın yapan NET Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun ilgili yayınında, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a aykırı bir husus olmadığı ancak ilgilinin cevap ve düzeltme hakkını kullanabileceği kanaatine varılmıştır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu
Söz konusu programda, 6112 sayılı Kanuna aykırılık olmadığı kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayında; somut olarak Fetullah Gülen'e yönelik küçük düşürücü, aşağılayıcı ve hakaret edici nitelikte ifadelerin ver almadığı; ancak "F Tipi Örgüt" olarak ifade edilen bir yapıya yönelik iddia ve eleştirilerin yer aldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, kamuoyuna mal olmuş müessese ve kişilere yöneltilecek eleştiri sınırının daha geniş olacağı zira kamuoyunu yakından ilgilendiren kurum ve kişilerin tartışılmasının kitlelerin bilgi alma hakkı ve dolayısı ile demokrasi rejiminin işlerliği ile orantılı olduğu çok kereler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında dile getirilmiştir. 6112 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinde de Kanunun amacı “ifade ve haber alma özgürlüğünün” sağlanması olarak tanımlanmıştır. Kanunun amacı ve mahkeme içtihatları da dikkate alındığında; kamuoyunu ilgilendiren olay, müessese ve kişilerin tartışmaya açılması ve kitlelerin haber alma hakkının gerekliliği yolunda görüş oluşmuş ve yayın kuruluşunun ilgili yayınında 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a aykırı bir husus olmadığı kanaatine varılmıştır. Ayrıca, şikayetçinin düzeltme ve cevap hakkını kullanabileceği de açıktır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; TV NET logosuyla yayın yapan NET YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyu, oy çokluğu ile karar verildi.


