İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 20.11.2014 tarihli ve 2358 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı'nın 08/10/2014 tarih, 1673 sayılı yazısında, "Yazı ekinde yer alan listede uydu lisansı bulunmayan yayın kuruluşlarının yayınlarının, 6112 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi ve Türkiye'ye yönelik yayın yapıp yapmadıklarının tespit edilmesi" talep edilmektedir. Bu talep doğrultusunda uydu lisansı bulunmayan ancak uydu yayını yapan ARİN logolu kuruluşun yayınları incelenmiş değerlendirme aşağıda sunulmuştur.
Yayın kuruluşunun 24.10.2014 günü 09:31:13-09:41:13 saatleri arasında "IXPERIA X5" adlı cep telefonunun Tele-Alışverişine yer verdiği tespit edilmiştir.
10 dakika süren "IXPERIA X5" adlı cep telefonunun tanıtımımın başlangıcında, "IXPERIA X5, SİPARİŞ HATTI 0 212 511 05 57, FİYATI: 279 TL" şeklindeki yazılar ekranda yer almaktadır. İlerleyen dakikalarda ise ekrana telefonun teknik özellikleri ile birlikte fiyatın "99 TL'ye" indirildiğini belirtir görüntüler getirilmektedir.
Sunucu telefonun teknik özelliklerini anlattıktan sonra, "Bir soru soracağını, soruya doğru cevap verenlerin telefona 99 TL'ye sahip olacağını, soruyu bilemeyenlerin ise telefonu 279 TL'ye alabileceklerini" belirtiyor ve sözlerini, "Sorumuz şu: Hangi tastan su içilmez. Kolay bir soru değil" şeklinde sürdürmektedir.
"IXPERIA X5" ismiyle pazarlanan telefonun ismi Sony firması tarafından üretilen "XPERIA" serisi cep telefonununa benzetilerek aynı ürünün pazarlandığı izlenimi yaratılmaya çalışılmakta ve ürün hakkında eksik, yanlış ve çelişkili bilgiler vererek kamuoyu yanıltılmaktadır.
Tele-Alışveriş yayınının dilinin Türkçe olması ve ticari iletişimde sipariş hattı olarak kullanılan telefon numarasının İstanbul ilimize ait olmasından, yayının Türkiye'ye yönelik olduğu anlaşılmaktadır.
ARİN logosu ile yayın kuruluşunun, bu yayınları ile, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 9'uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde belirtilen"Yanıltıcı olmamalı ve tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarına zarar vermemelidir. Ticari iletişimi yapılan bir ürün, hizmet veya imajın özellikleri hakkında aldatıcı düzeye ulaşan eksik bilgi ve abartılı ifade ve görüntülere yer verilemez"ve9/A maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen"Tüketicinin doğru tercihler yapabilmesini sağlamak amacıyla, ürün veya hizmete ilişkin kesin bilgiler verilir ve izleyiciler yanılgıya düşürülemez"hükümlerini, dolayısıyla 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 9. maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde yer alan "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek" hükmünü ihlal ettiği düşünülmektedir.
Sonuç olarak, ARİN logolu uydu yayını yapan kuruluş hakkında, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 29. maddesinin üçüncü fıkrasında yeralan,"Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası andlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir"hükmü doğrultusunda işlem yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun, söz konusu yayınları nedeniyle 6112 Sayılı Yasa’nın 29/3hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin değerlendirilmesi neticesinde; Yayıncı kuruluşun, 6112 sayılı Kanunun 9/6-(c) maddesini ihlal ettiği tespit edilmiştir. Üst Kuruldan yayın lisansı almayan yayıncı kuruluşa bu yayını nedeniyle müeyyide uygulanması mümkün olmadığı, ancak anılan kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükmünün ihlali nedeniyle işlem yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere;
1- Uydu ortamından yayın yaptığı tespit edilen ve İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Yayıncı Bilgileri Veritabanı'nda mevcut durum itibariyle UTV yayın lisansına sahip olduğuna ilişkin bir kayıt bulunmayan ve 6112 sayılı Kanunun hükümlerine aykırı yayın yapması nedeni ile iletimi uygun görülmeyen ARİN logosuyla yayın yapan ARİN TELEVİZYON RADYO VE YAY.A.Ş. unvanlı kuruluş’un, 6112 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” hükmü gereğince işlem yapılmasına,
2- Ayrıca, lisans alınan ülkeye konu hakkında Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığınca ilgili mevzuatı kapsamında bilgi verilmesine,
Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyu, oy çokluğu ile karar verildi.