İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 11.09.2014 tarihli ve 2010 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Star TV logolu Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş. adlı yayın kuruluşunda her akşam hafta içi sunuculuğunu Nazlı Çelik' in yaptığı Star Ana Haber Bülteni yayınlanmaktadır. 03.09.2014 tarihinde yayınlanan Ana Haber Bülteninde saat 19.05.00' de Adıyaman'da sokak ortasında eski kocanın kısa süre önce boşandığı karısını silahla öldürmeye çalıştığı ancak silahının tutukluk yaptığı olay konu edilmiştir.İlgili haberde olay, ekranın altındaki "silah tutukluk yaptı ölümden döndü, öfkeli koca boşandığı karısına kurşun yağdırdı" bant yazısı eşliğinde, dış sesin "Tabanca tutukluk yaptı, talihsiz kadın ölümden kurtuldu. Adıyaman' da bir süre önce boşanan karı koca sokakta karşılaştı ve aralarında tartışma başladı. Bu sırada eski koca tabancasını çekti. Öfkeli adam eski karısına kurşun yağdırdı sonra da tabancayı talihsiz kadının başına dayayıp tetiği çekti ancak silah tutukluk yaptı. Gözü dönmüş adam tabancasını kontrol etti, sonra da hızla olay yerinden kaçtı. Karısı ise yerde yatıyordu. Öfkeli kocanın 6 kurşun sıktığı belirlendi. Üçü eski karısına isabet etmişti. Çevredekilerin hastaneye yetiştirdiği kadının hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi." ifadeleriyle anlatılmış olup haber süresince (01 dakika 18 saniye), eski kocanın kadına ateş ettiği ve tabancasını kadının başına çektiği görüntüler dört defa ekrana getirilmiştir. (Klip 1)
Klipte görüldüğü üzere, eski kocanın boşandığı karısına yönelik silahlı saldırıda bulunduğu görüntüler, herhangi bir flulaştırma yapılmadan hatta kırmızı halka içinde şahıslara ve olaya vurgu yapılarak 4 defa ekrana getirilmiştir. Bir kadına uygulanan şiddetin anlatıldığı bu görüntüler, çocuk ve gençlerin ekran karşısında olduğu korumalı saat dilimi içinde yayınlanmıştır. Dolayısıyla bu trajedik olayı izleyen çocuk ve gençlerin olumsuz etkilenmeleri muhtemeldir. Televizyon yayınlarında şiddetin incelenmesine yönelik yapılan birçok araştırmada şiddetin bireyler -özellikle çocuk ve gençler- üzerinde saldırgan davranışlar, şiddete karşı duyarsızlaşma, kötü ve korkulu bir dünyada yaşama algısı yarattığı ortaya konmuştur. Bilindiği üzere fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimin henüz tamamlanmadığı çocukluk dönemi, insanın sosyal öğrenme sürecinde etkiye en açık olduğu dönemdir. Çocuklar sosyal öğrenme sürecinde belli davranış kalıplarını, doğrudan (birebir ilişkiler aracılığıyla) ya da televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla dolaylı olarak benimsemektedir. Sosyal öğrenme süreci, bir gözlemsel öğrenme süreci olup bu süreçte davranış kalıpları; taklit, model alma, özdeşleşme gibi yollarla oluşturulmaktadır. Dolayısıyla çocuklar, televizyon yayınlarında maruz kaldıkları şiddet ve saldırganlık modellerini kolayca taklit edebilmektedir. Türk Psikologlar Derneği' nin ifade ettiği üzere "şiddete maruz kalma ya da izleme sonucunda, bu tür davranışların model alma yolu ile öğrenildiği ve şiddet içeren davranışların frekansının arttığı bilinmektedir. Şiddet karşısında bir süre sonra duyarsızlaşma geliştiği ve bunu izleyen aşamada, sinme ve boyun eğme davranışlarının ortaya çıktığı da bilimsel bir gerçektir. (...) Şiddet adeta olağan, sıradan ve hayatın bir parçası olarak gösterilmektedir. Bu da bir süre sonra, toplumların şiddete karşı duyarsız kalmalarına ve şiddet içeren olayların sıklığının giderek artmasına neden olmaktadır." (RTÜK, 2006: 19) Ayrıca habere konu olay, her ne kadar haber değeri taşıyor olsa da haberin veriliş tarzı, soruna çözüm getirmek ve insanları bilinçlendirmekten çok uzaktır.
Sonuç olarak; Star TV logolu yayın kuruluşu bu yayını ile 6112 Sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendinde belirtilen yayın hizmetleri, "Şiddeti ... kanıksatıcı olamaz." hükmü ile yine aynı maddenin ikinci fıkrasında belirtilen "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde,çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerindeve koruyucu sembol kullanılmadanyayınlanamaz." hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir. Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ş) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre ve video kayıtlarının tetkiki sonucunda; haber içeriğinde var olan şiddet olgusunun aslında olayların özünden kaynaklandığı, olduğu gibi gösterilmek durumunda kalınmasının ise, haber konusu şiddet olayları hakkında kamuoyunun dikkatinin çekilerek bilinç oluşturabilmesi ve kamuoyunun haber alma hakkı çerçevesinde bilgilendirilmesi amaçlarına matuf olduğu, tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde bahse konu yayındaki görüntülerin tolere edilebileceği düşünülmekle, kuruluşun kamusal sorumluluk anlayışına aykırı hareket etmediği kabul edilerek, anılan yayında 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; STAR TV logosuyla yayın yapan IŞIL TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verildi.