İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 11.09.2014 tarihli ve 2012 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Beyaz Tv logolu yayın kuruluşunun 03.09.2014 tarihli Ana Haber Bülteni'nde Adıyaman, İzmir ve Adana'da meydana gelen, kadınların kocaları tarafından şiddet görmesine ilişkin haberlere yer verilmiştir. Bu olaylardan ikisi silahlı saldırı şeklinde gerçekleştirilmiştir(Klip- Kadınlara Saldırı). Bahse konu haberler sunucunun"Adıyaman’da bir adam sokak ortasında karşılaştığı eski karısına kurşun yağdırdı. Kadının hayatını tutukluk yapan silah kurtardı. İzmir'de de benzer bir olay yaşandı ancak oradaki kadın o kadar şanslı değildi. Şiddetin bir diğer adresi Adana'ydı."şeklindeki ifadeleriyle ekrana gelmiştir.
Haberde ilk olarak Adıyaman'da gerçekleşen saldırı konu edilmiştir."42 yaşındaki Ercan K., 34 yaşındaki eski karısı Emel C. ile karşılaştı. İkili bir süre tartıştı. Öfkeli adam silahına sarıldı tam 6 kez ateş etti. Silah tutukluk yaptı, kadın şans eseri ölümden kurtuldu."ifadeleriyle anlatılan haberde, adamın karısına silahla ateş etmesine ilişkin görüntüler, gayet net bir şekilde9 kezekrana getirilmiştir.
İzmir de yaşanan olay ise"Eski koca İ.T. barışma teklifini kabul etmeyen Zeliha Demiray'a pusu kurdu. Adam elinde pompalı tüfekle işe giden karısının önünü kesti. Önce karısını öldürdü, sonra da aynı tüfekle kendini vurdu."ifadeleriyle verilmiş, görüntülerde ise adamın kullandığı pompalı tüfek ve boş kovanlar ile ambulansla hastaneye kaldırılmasına yer verilmiştir.
Haberin üçüncü olayı Adana'da kadına yönelik şiddete ilişkindir. Adana'da şiddet uyguladığı için evden üç ay uzaklaştırma cezası alan adamın, cezasının bittiği gün karısının evini bastığı ve eşini yine dövdüğü bildirilmektedir. Haberde, kadın ve çocukların sığınma evine götürüldüğü, adamın ise bir ay daha uzaklaştırma cezası aldığı belirtilmektedir.
Bu üç haberi, bir araya getiren ve birleştiren iki temel konu bulunmaktadır: Şiddet ve Kadın. Olaylarda kadınlar kocalarından şiddet görmekte, birisi dayakla kurtulmakta, diğeri silahın tutukluk yapmasıyla "şans" eseri kurtulmakta, öbürü ise pompalı tüfekten kurtulamamaktadır. Haberin verilişinde kullanılan, adamın yakın mesafeden karısına defalarca ateş etmesi ve silahın tutukluk yapmasına ilişkin görüntüler ise dehşete düşürücüdür. Silahlı saldırı görüntülerine herhangi bir flulaştırma olmaksızın yer verilmiş olup, 20:16 gibi oldukça erken bir saatte yayınlanan haberde, haberi seyretme olasılığı yüksek hem şiddet mağduru kadınların çocuklarını hem de izleyici konumundaki küçük çocukların etkilenebileceği açıktır.
Aslında bu olaylar, şiddet eğilimi olanlara yöntem öğretici birer örnek olarak izleyiciler üzerinde olumsuz etkilenmelere yol açmaktadır. Yaygın kullanım alanı nedeniyle televizyonda yer alan şiddet içerikli haber ve görüntülerin bireyleri kısa ve uzun vadede şiddete dair algı, tutum ve davranış düzeyinde olumsuz etkilediği bilinmektedir. Çocukların sosyal öğrenme sonucu izlediklerini taklit etmeleri, şiddeti çözüm olarak görmeleri, şiddetin yöntemini öğrenmeleri, sık karşılaşılan şiddet, ölüm gibi görüntülere hem çocuk hem de yetişkinlerin duyarsızlaşarak şiddetin normalleşmesi ya da toplum ve çevreye dair güvenin sarsılması bu etkilere örnek olarak sayılabilir. Bu durum ise toplumsallaşma sürecinde hem bireyler hem de çocuk ve gençler nezdinde olumsuz yönelimlere yol açabilecektir.
Şiddet olaylarına medyada sıklıkla yer verilmesine yönelik araştırmalar, bu yayınların saldırganlığa karşı hoşgörüyü arttırdığına, şiddetin sorunların çözümünde bir araç gibi algılanmasını güçlendirdiğine ve vahşeti izlemenin saldırgan davranışlar üzerinde nedensel bir yardımcı faktör olduğuna dikkat çekmektedir (Bknz. Çiler Dursun, "Kadına Yönelik Şiddet Karşısında Haber Etiği",Fe Dergi 2, Sayı 1(2010):19-32.).
Özetle, kadınların eski kocalarından gördüğü silahlı şiddetin konu edildiği, pompalı tüfekte ölümle, silahta tutuklukla, dayakta uzaklaştırmayla sonuçlanan bu şiddet haberlerinin olumsuz örneklerler olarak özendirici ve yöntem gösterici olduğu, 9 kez verilen silahla saldırı görüntülerinin ise çok daha zarar verici olduğu değerlendirilmiştir.
Sonuç olarak; Beyaz Tv logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 sayılı yasanın Yayın Hizmeti İlkeleri başlıklı üçüncü bölümünde ifade edilen 8. maddesinin 1. fıkrasının (ş) bendinde yer alan "Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz."hükmü ile aynı Kanunun 2. fıkrasında yer alan"Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz."hükümlerini ihlal ettiği kanaatine varılmıştır. Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ş) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre ve video kayıtlarının tetkiki sonucunda; her ne kadar medya hizmet sağlayıcı kuruluş tarafından ihlal konusu olduğu iddia edilen haberler peş peşe yayınlanmış olsa da, haber içeriklerinde var olan şiddet olgusunun aslında olayların özünden kaynaklandığı, olduğu gibi gösterilmek durumunda kalınmasının ise, haber konusu şiddet olayları hakkında kamuoyunun dikkatinin çekilerek bilinç oluşturabilmesi ve kamuoyunun haber alma hakkı çerçevesinde bilgilendirilmesi amaçlarına matuf olduğu, tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde bahse konu yayındaki görüntülerin tolere edilebileceği düşünülmekle, kuruluşun kamusal sorumluluk anlayışına aykırı hareket etmediği kabul edilerek, anılan yayında 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; BEYAZ TV logosuyla yayın yapan KANAL BEYAZ TELEVİZYON RADYO YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyeleri Nurullah ÖZTÜRK ve Hamit ERSOY’un karşı oyları ve oy çokluğu ile karar verildi.