İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.09.2014 tarihli ve 2024 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Kanal D logolu yayın kuruluşunda 10.09.2014 tarihinde yayınlanan ana haber bülteninde saat 19.28'de başkent Ankara'da meydana gelen, seyir halindeyken birden yanmaya başlayan bir otomobil ile ilgili habere yer verilmiştir.
Söz konusu habere göre Ankara'da Konya Yolunda seyir halindeki Kastamonu plakalı araçtan aniden alevler yükselmeye başlamıştır. Arabasının yandığını fark eden sürücü kendisini araçtan dışarı atmış, ancak arabası yanmaya devam etmiştir. İtfaiye ekipleri gelene kadar araba nerdeyse tamamen yanmış, hurdaya dönmüş bir hal almıştır.
Anılan haber aktarılırken, adının Veli olduğu ifade edilen sürücünün çaresizlik ve üzüntü içindeki halleri ekrana getirilmiştir. Sürücü Vali, şoke olmuş bir şekilde bir yandan arabasını izlemekte bir yandan da cep telefonu ile aradığı yakınına arabasının yandığını söyleyerek göz yaşı dökmektedir. Haberde sürücünün göz yaşları içeresindeki durumu tekrar tekrar ekrana taşınmış bu esnada ekranın altına da "Mal bu kadar mı canın yongası olur!" şeklindeki ifade haber başlığı olarak kalmıştır (Klip-1).
Bahse konu haberde acı çeken bir insanın durumu duygu sömürüsüne yol açacak şekilde tekrar tekrar ekrana taşınmış, üstelik "Mal bu kadar mı canın yongası olur!" şeklindeki ifadelerle adeta çaresizlik içindeki bir insanın durumuyla dalga geçilmiştir. Dolayısıyla sürücünün çaresizlik hallerinin direkt olarak milyonlara izlettirilmesinin insan onuruna aykırı bir tutum olduğu, etik bir davranış olmadığı değerlendirilmiştir.
Sonuç olarak, insan onurunu hiçe sayarak yayın yapan Kanal D logolu yayın kuruluşunun 6112 sayılı Yasa'nın 8'inci Maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen, "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." ilkesine uygun davranmadığı düşünülmüştür. Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10/1 fıkrası uyarınca “Herkes, görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğünü, kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber ve fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir.”
Anayasa’nın 28 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre ise “Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.”, yine 6112 sayılı Kanun’un 1 inci maddesi ise, “Bu Kanunun amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi, ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması, medya hizmet sağlayıcılarının idarî, malî ve teknik yapıları ve yükümlülükleri ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kuruluşu, teşkilâtı, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.” hükmünü taşımaktadır.
Görüleceği üzere, kitlelerin haber alma özgürlüğü gerek uluslararası gerekse ulusal metinlerde düzenlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Özellikle 6112 sayılı Kanun’da kanunun amaçlarından bir tanesinin ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması olarak belirlenmesinin amacı; verilmesinde kamu yararı bulunan olayları topluma iletmek, toplum ve bireyleri bilgilendirerek tartışmalar açmak ve böylece kamuoyunun serbestçe oluşumunu sağlamaktır.
İhlal unsuru taşıdığı iddia edilen söz konusu haberde yanan bir araba ve araba sahibinin görüntüsüne yer verilmiştir. Söz konusu habere ait video kayıtlarının tetkiki sonucunda; haberin tamamen hukuka uygun olarak verildiği, yayınlanmasında kamu yararı olduğu, öz ve biçim arasındaki dengenin korunduğu, diğer bir deyişle konu ile anlatım arasındaki bağın birbirine uygun olduğu, haberin gerçek ve güncel olduğu, sürücü hakkında kullanılan ifadenin alay etme iradesine matuf olmayarak eleştirel bir bakış açısı olarak değerlendirilebileceği ve nihayet haber alma özgürlüğünün sağlanmasının bir gereği olduğu yayın kuruluşu tarafından 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; KANAL D logosuyla yayın yapan DTV HABER VE GÖRSEL YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyeleri Esat ÇIPLAK ve Nurullah ÖZTÜRK’ün karşı oyları ve oy çokluğu ile karar verildi.