İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.09.2014 tarihli ve 2025 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“FOX TV medya hizmet sağlayıcının 10.09.2014 tarihli Ana Haber Bülteni içerisinde, "Ankara'da bir otomobil yandı. Otomobil yandı ve sahibi Veli Arıcı, hüngür hüngür ağladı, feryat figan. Canını kurtarmıştı aslında ama onun feryat ettiği veya gözyaşını dökmesinin sebebi, o otomobili henüz üç gün önce almıştı." başlığında bir habere yer verilmiştir.
1 dk. 38 sn. süreli haber aktarılırken, Ankara - Konya yolu üzerinde seyir halindeyken LPG'li otomobilin birden alev aldığı, sürücünün kendini dışarı atarak canını kurtardığı ancak üç gün önce aldığı ve alev topuna dönen aracı için yapacak bir şey olmadığı ifade edilirken, büyük bir üzüntü içinde ağlayan Veli Arıcı'nın yanındaki kişi tarafından teselli edilemediği ve bir yandan telefonla konuşurken, sürekli gözyaşı dökme görüntüleri ekrana taşınmıştır.
Yanma sırasında ve itfaiyenin müdahalesi sonrası hurda yığını haline gelen aracını sürekli ağlayarak izleyen çaresiz sürücünün bu görüntüsünün milyonlara izlettirilmesinin etik bir davranış olmadığı, insan onuruna aykırı bir tutum olduğu düşünülmektedir.
Sonuç olarak; FOX TV medya hizmet sağlayıcının, insan onurunu hiçe sayarak yapılan bu yayınından dolayı. 6112 sayılı Yasa'nın8inci Maddesinin1inci fıkrasının(ç)bendinde belirtilen,"İnsan onurunave özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz,kişiya da kuruluşlarıeleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü,aşağılayıcı veya iftira niteliğindeifadeler içeremez."ilkesine uygun davranılmadığı değerlendirilmiştir.” Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca “Herkes, görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak kanaat özgürlüğünü, kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber ve fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir….” Anayasa’nın 28 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre ise “Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.”, yine 6112 sayılı Kanun’un 1 inci maddesi ise, “Bu Kanunun amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi, ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması, medya hizmet sağlayıcılarının idarî, malî ve teknik yapıları ve yükümlülükleri ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kuruluşu, teşkilâtı, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.” hükmünü taşımaktadır.
Görüleceği üzere, kitlelerin haber alma özgürlüğü gerek uluslararası gerekse ulusal metinlerde düzenlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Özellikle 6112 sayılı Kanun’da kanunun amaçlarından bir tanesinin ifade ve haber alma özgürlüğünün sağlanması olarak belirlenmesinin amacı; verilmesinde kamu yararı bulunan olayları topluma iletmek, toplum ve bireyleri bilgilendirerek tartışmalar açmak ve böylece kamuoyunun serbestçe oluşumunu sağlamaktır.
İhlal unsuru taşıdığı iddia edilen söz konusu haberde yanan bir araba ve araba sahibinin görüntüsüne yer verilmiştir. Söz konusu habere ait video kayıtlarının tetkiki sonucunda; haberin tamamen hukuka uygun olarak verildiği, yayınlanmasında kamu yararı olduğu, öz-biçim arasındaki dengenin korunduğu diğer bir deyişle konu ile anlatım arasındaki bağın birbirine uygun olduğu, haberin gerçek ve güncel olduğu, ağlama görüntülerine odaklanılmasının görüntülerin niteliği göz önüne alındığında onur zedeleyici bir husus olarak değerlendirilemeyeceği ve nihayet haber alma özgürlüğünün sağlanmasının bir gereği olarak yayın kuruluşu tarafından 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; FOX logosuyla yayın yapan HUZUR RADYO TELEVİZYON A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyesi Esat ÇIPLAK’ın karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verildi.