İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.09.2014 tarihli ve 2030 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Star TV logolu Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş. adlı yayın kuruluşunda her akşam hafta içi sunuculuğunu Nazlı Çelik' in yaptığı Star Ana Haber Bülteni yayınlanmaktadır. 04.09.2014 tarihinde yayınlanan Ana Haber Bülteninde saat 18.54.34' de Aydın' ın Didim ilçesinde 52 yaşındaki film yapımcısı kadının, 2 ay önce evlendiği 76 yaşındaki eşi tarafından bıçaklanması olayı konu edilmiştir.
İlgili haberde olay, ekranın altındaki "Kocası 8 yerinden bıçakladı. Can havliyle sokağa fırlayan kadına komşuları yardım etti" bant yazısı eşliğinde, dış sesin "8 yaşındaki küçük kız ağlıyor, kanlar içindeki annesine ne olur yaşa diye yalvarıyor. Aydın'da yaşayan 52 yaşındaki film yapımcısı Sema Tanrıverdi Diren' i bu hale getiren 2 ay önce evlendiği 76 yaşındaki ikinci eşi.Öfkeli koca tartışma sırasında mutfaktan kaptığı bıçağı karısına 8 kez sapladı.Boyun, göğüs ve sırtından yaraladı.Can havliyle evden çıkan kadına ilk müdahaleyi komşuları yaptı. İçlerinden biri de olan biteni kaydetti. 2 çocuk annesi Diren' in 8 yaşındaki kızı, o sırada eve geldi,annesini kanlar içinde gören kız sinir krizi geçirdi.Film yapımcısının tedavisi sürüyor, sağlık durumu ağır. Gözaltına alınan eşi Fahrettin Diren tutuklandı. Neden yaptınız sorusuna verdiği yanıt şuydu: Vallahi sebebini bilsem ben de soracağım sana ama" ifadeleriyle anlatılmıştır. Haberde, kocası tarafından bıçaklanan kadının, apartman kapısı önünde yaralı halde yerde yatarken etrafına toplanmış komşuların yardım ederkenki görüntüleriyle birlikte yaralanan kadının 8 yaşındaki kızının annesinin başında "anne ne olur yaşa" diye feryat ettiği, çığlıklar attığı görüntüler ekrana getirilmektedir.
İlgili haberin ana konusu "bir kadının kocası tarafından şiddete uğraması" olmakla birlikte, habercilik etiği ve yayıncının sorumluluğu ile bağdaşmayacak şekilde haber, sansasyonel bir biçimde ekrana taşınmaktadır. Haberde kullanılan dil incelendiğinde, yaşanan olayın dramatize edilerek, "8 yaşındaki küçük kız ağlıyor, kanlar içindeki annesine ne olur yaşa diye yalvarıyor; Öfkeli koca tartışma sırasında mutfaktan kaptığı bıçağı karısına 8 kez sapladı. Boyun, göğüs ve sırtından yaraladı; Annesini kanlar içinde gören kız sinir krizi geçirdi" gibi ifadelerle anlatıldığı görülmektedir. Haberde kullanılan görüntüler incelendiğinde ise şunlar dikkat çekmektedir: Öncelikle yaralı kadının yerde yatar haldeki görüntüleri yakın çekimle gösterilmektedir. (Her ne kadar kısmen flulaştırma yapılmış olsa da görüntüler anlaşılabilir niteliktedir.) Haber süresince kadının görüntülerinin bu şekilde ekrana getirilmesiyle aslında kadın nesneleştirilmiş olmaktadır. Böylece zaten şiddet mağduru olan kadın, yeniden mağdur edilmiş olmaktadır. Sonuçta toplumsal bir sorun olan kadına karşı şiddetle ilgili haberler ekrana getirilirken kadın haklarının ihlaline vurgu yapılmaya çalışılırken yeni bir hak ihlali yapılmış olmaktadır. İkinci olarak, haberin değeriyle bağlantısız bir şekilde, haber süresince ağırlıklı olarak kadının çocuğuna vurgu yapılmaktadır. Haberde çocuğa özellikle yer verilmesi, kadına karşı şiddetin travmatik etkilerini yeniden üretmektedir. Böylece çocuk, haberin izlenirliğinin artırılması amacıyla kullanılan bir araç olarak konumlanmış olmaktadır. Ayrıca çocuğun çığlıklarını ve haber süresince 3 kez yayınlanan "anne ne olur yaşa" feryadını içeren bu haber, çocuk ve gençlerin ekran karşısında olduğu korumalı saat dilimi içinde yayınlanmaktadır. Dolayısıyla bu türden bir yayına maruz kalan çocukların/gençlerin, haberdeki mağdur çocuğun yaşadıklarıyla empati kurabilme ve sonuçta yaşanılanlardan etkilenip korku ve kaygıya kapılma olasılığının yüksek olduğu düşünülmektedir.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre ve video kayıtlarının tetkiki sonucunda; haberin ana konusunun "bir kadının kocası tarafından şiddete uğraması olduğu, haber içeriğinde var olan şiddet olgusunun aslında olayların özünden kaynaklandığı, olduğu gibi gösterilmek durumunda kalınmasının ise, haber konusu şiddet olayları hakkında kamuoyunun dikkatinin çekilerek bilinç oluşturabilmesi ve kamuoyunun haber alma hakkı çerçevesinde bilgilendirilmesi amaçlarına matuf olduğu, tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde bahse konu yayındaki görüntülerin tolere edilebileceği düşünülmekle anılan yayında 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; STAR TV logosuyla yayın yapan IŞIL TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verildi.