İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 18.09.2014 tarihli ve 2042 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Show TV Yayın Kuruluşu'nun 04.09.2014 tarihli Ana Haber yayınında Aydın'da meydana gelen, film yapımcısı bir kadının 2 ay önce evlendiği eşi tarafından bıçaklanması olayı haberleştirilmiştir.
Sunucu Ece Üner'in "İki ay önce evlendi. İlk kavgasında kocası sekiz yerinden bıçakladı. Talihsiz kadın sokak ortasında kanlar içerisinde kaldı." şeklindeki sunumu ile geçilen haberin başında olay görüntülerinin üzerine şiddet gören kadınların görüntülerinin hızla geçtiği daire şeklinde bir bant bindirilmiş ve hareketin ekranın sağ üst köşesine doğru devam ederek "KADINA ŞİDDET" logosuna dönüştüğü görülmüştür.
Haberde, yaralanan kadının görüntüleri bir daire içinde siyah beyaz hale getirilerek verilmiştir.
Bu esnada haber boyunca "2 aylık kocası 8 yerinden bıçakladı", "Koca terörü" şeklinde alt yazılar verildiği ve "Annesi kanlar içinde yatarken 'ölme' diye haykırdı", "Erkek terörünün son kurbanı", "2 aylık evlilerdi! İlk kavgada bıçaklandı!", "Sokak ortasında dehşet!", "Küçük kız dehşete tanık oldu!" gibi ifadelerin de yazılı olarak ekrana geldiği tespit edilmiştir.
Üst ses haberin ayrıntılarını "Annesi kanlar içinde. Küçük kızı "ölme" diye haykırıyor. Kadına şiddetin son örneği bu dehşet görüntülerle kayda geçti. Sema Tanrıverdi, 52 yaşında, film yapımcısı. Daha 2 ay önce 76 yaşındaki Fahrettin Diren'le dünyaevine girdi. Cani koca ilk kavgada bıçağa sarıldı, kadını 8 yerinden bıçakladı. Talihsiz kadın can havliyle kaçtı. Fazla uzaklaşamadı. Kapının önünde yığıldı kaldı. 8 yaşındaki kızıysa annesini o halde görünce dehşete kapıldı. Tek bir cümle kurabildi (Susuyor ve küçük kız çocuğunun "anne ne olur yaşa" çığlığına yer veriliyor). Talihsiz kadın tedaviye alındı, durumu ciddi. Cani kocaysa teslim oldu, tutuklandı." şeklinde anlatmıştır.
Şiddet mağduru kadının küçük kızının, annesinin bu haline tanık olması ve "anne ne olur yaşa" feryatları ile ağlama krizi geçirmesi olayın ve haberin etkileyiciliğini artırmıştır.
Toplanan vatandaşlar bir taraftan küçük kızı sakinleştirmeye uğraşırlarken diğer yandan yaralı kadına müdahale etmeye çalışmaktadırlar. Etraftaki insanların konuşmaları da haberde net bir şekilde duyulmuş hatta alt yazı ile de verilmiştir.
Haber, karısını yaralayan Fahrettin Diren'in polis otomobiline götürülürken muhabirin "Cinayeti neden işlediniz?" sorusuna "Valla sebebini bilsem ben soracağım sana ama..." şeklinde verdiği yanıtla kapanmıştır.
Önemli bir toplumsal sorun olan kadına yönelik şiddetin görünür kılınması ve bu konuda bireylerde duyarlılık oluşması açısından medya kuruluşlarına önemli görevler düştüğü bilinmektedir. Ancak bu tür olayların veriliş şekli, öncelikle olayın mağdurları ve/veya olaydan doğrudan etkilenenlerin psikolojileri ve toplumdaki konumları açısından hassasiyet taşımaktadır. Aynı zamanda bu tür haberlerin şiddetin yaygınlaşmasına herhangi bir şekilde sebep olacak nitelikte olmaması gerekmektedir. Söz konusu haberde ise örneğin, "ilk kavgada bıçağa sarıldı" şeklinde bir sunumda sanki daha sonraki kavgalarda olması normalmiş gibi algılanabilecek ifadelere yer verilmiştir.
Kadının kanlar içinde yaralı şekilde yerde yatarkenki görüntülerinin yanı sıra şiddete tanık olan çocuğun o halinin de ekrana gelmesi haberin sansasyonel hale getirilerek izlenilirliğinin sağlanmasının yanında olayın mağdurlarının tahribatını daha da artırma tehlikesi taşımaktadır. İnsanların çaresizlik anlarının onların rızası olmadan bu haliyle ekrana getirilmesi yeni bir hak ihlaline neden olmaktadır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre ve video kayıtlarının tetkiki sonucunda; haberin ana konusunun "bir kadının kocası tarafından şiddete uğraması” olduğu, haber içeriğinde var olan şiddet olgusunun aslında olayların özünden kaynaklandığı, olduğu gibi gösterilmek durumunda kalınmasının ise, haber konusu şiddet olayları hakkında kamuoyunun dikkatinin çekilerek bilinç oluşturabilmesi ve kamuoyunun haber alma hakkı çerçevesinde bilgilendirilmesi amaçlarına matuf olduğu, tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde bahse konu yayındaki görüntülerin tolere edilebileceği düşünülmekle anılan yayında 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; SHOW TV logosuyla yayın yapan AKS TELEVİZYON REK. VE FİLM. SAN. VE TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verildi.