İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.09.2014 tarihli ve 2031 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“TV Net logosu ile yayın yapan Net Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ünvanlı yayın kuruluşu, haber yayınlarının yoğunlukta olduğu tematik yayın kanalıdır. Her saat başında haber bültenleri ekrana gelmekte ve güncel haberleri aktarmaktadır. Rapora konu olan 04.09.2014 tarihli 11.00 saat başı haber bülteni, 30 dakika sürmektedir.
04.09.2014 tarihli yayının 11.15 saatinde (tekrarı 12.17.10) ve ardı sıra yayınlanan kadına şiddet haberlerinden biri olan haberde, Aydın ili Didim ilçesinde 2 ay önce evlendiği eşi tarafından bıçaklanan film yapımcısı kadın konu edilmiştir. Haberde kadının 8 yerinden ve boynundan bıçaklandığı; ayrıca kanlar içinde kaldığı anlatılmaktadır. Görüntülerde ise eşi tarafından bıçaklanan kadının bina kapısının önünde başındaki vatandaşlar ile kanlar içinde görüntüsü herhangi bir buzlama yapılmadan gösterilmektedir. Boynundan, göğsünden ve sırtından bıçaklanmış olan kadının yerde yatarken boynundaki kan görüntülerine açıkça yer verilmiştir. Mağdurun 8 yaşındaki kızının annesinin başında yaşadığı travmatik anlar, çocuğun çığlıkları haberle birlikte ekrana yansıtılmıştır. (Klip Aydın Kadına Şiddet) Ekran başındaki çocukların yaşıtlarının travmatik aile içi şiddet deneyimlerini ekranda görmesi, çocuklarda kadına karşı şiddet için farkındalık yaratmayacaktır. Ayrıca, gerçek görüntülerin eşliğinde verilmesinin çocuklarda korku uyandırabileceği düşünülmektedir.
TÜİK'in 2008 yılında yaptığı "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet İstatistikleri" adlı raporunda Türkiye'den kadınların %39.3'ünün yaşamının herhangi bir döneminde aile içi fiziksel şiddete maruz kaldığı aktarılmıştır. Bianet'in medyadan yaptığı araştırmaya göre 2014 yılının ilk sekiz ayında erkekler tarafından 184 kadının öldürüldüğü, 70 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildiği, 417 kadına şiddet uygulandığı ve 77 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunulduğu tespit edilmiştir. Bu verilerin de ışığında kadına yönelik şiddetin önemli bir toplumsal sorun olduğu ortaya çıkmaktadır. Medyanın ise konuya ilişkin haberlerle toplumda farkındalık yaratma sorumluluğu; diğer yandan da haber yapımı sırasında kadının yeniden mağdur edilmesini önleme önceliği bulunmaktadır.
Bu sebeple, rapora konu edilen haberde kadına şiddetin sonucu haberleştirilirken şiddete uğramış olan kadının kanlı görüntülerine herhangi bir buzlama yapılmadan yer verilmemesi gerekmektedir. Bunun yanında kadının çocuğuna haberde yer verilmesi, toplumsal bir problemin halihazırda travma edici etkisini yinelemekte ve travmatize bireyin görüntüleri haberin değeriyle ilişkili olmaksızın ekrana aktarılmaktadır. Altun ve arkadaşlarının (2007: 34) yaptığı araştırmada da kadına şiddet haberlerinde özellikle fiziksel şiddetin görünürlüğünün artırılması ya da bu örnekte olduğu gibi çocuğun travmatik görüntülerine yer verilmesi, haberin "soslanması" amacıyla yapılmaktadır. Bir başka deyişle haber, izlenirliğinin artırılması için sansasyonel ve trajik bir hale getirilmiştir. Kadına şiddet haberlerinin yapımı sırasında kadın haklarının ihlali gündeme getirilmeye çalışılırken yeni bir ihlal yapılmaktadır. KSGM'nin 2008 yılında hazırladığı rapor da kadının medyada temsilinde "toplumsal cinsiyet eşitliği" çerçevesinde yayın yapılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre ve video kayıtlarının tetkiki sonucunda; haberin ana konusunun "bir kadının kocası tarafından şiddete uğraması” olduğu, haber içeriğinde var olan şiddet olgusunun aslında olayların özünden kaynaklandığı, olduğu gibi gösterilmek durumunda kalınmasının ise, haber konusu şiddet olayları hakkında kamuoyunun dikkatinin çekilerek bilinç oluşturabilmesi ve kamuoyunun haber alma hakkı çerçevesinde bilgilendirilmesi amaçlarına matuf olduğu, tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde bahse konu yayındaki görüntülerin tolere edilebileceği düşünülmekle anılan yayında 6112 sayılı Kanun hükmünü ihlal eder bir hususun bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; TV NET logosuyla yayın yapan NET YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verildi.