İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nin 18.09.2014 tarihli ve 2046 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“SÖZ TV logosuyla yayın yapan kuruluş, 10.09.2014 günü 19:37:00-22:27:00 saatleri arasında 2 saat 50 dakika süren YEŞİL YOL isimli bir film yayınlamıştır.
Yayın Kuruluşu'nda yayınlanan Yeşil Yol adlı filmde, saat 19:53:16'da kanlı çocuk cesetlerine (Klip1), saat 20:11:24'de elektrikli sandalyede idam sahnesine (Klip2), saat 20:31:00'da işkence ve şiddet görüntülerine (Klip3), 21:04:55'te hayvanlara eziyet (Klip4) sahnelerine ve yine saat 21:13:45'te başka bir idam sahnesine (Klip5) yer verildiği görülmüştür.
Yeşil Yol adlı filmin, 19:37:00-21:30:00 saatleri arasında yayınlanan bölümünde yer alan şiddet, çocuk cesetleri ve idam sahnesi gibi görüntüler çocukların ve gençlerin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyecek niteliktedir.
Akıllı İşaretler Kodlayıcı Uygulama Rehberine göre "Şiddet-Korku" ve “13+” yaş gurubuna uygun olan Yeşil Yol filminin, 21:30-05:00 saat aralığında yayınlanması gerekirken, Yayın Kuruluşu bu filmi 19:37:00-22:27:00 saat aralığında yayınlanmıştır. Ayrıca yayın kuruluşu, filmin başında ve sonunda koruyucu sembol kullanmadığı gibi, "13+" sembolünü film süresince ekranın bir köşesinde sabit ve sürekli olarak yayınlaması gerektiği halde hiç yayınlamadığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, SÖZ TV logosuyla yayın yapan kuruluşun bu yayınıyla, 6112 Sayılı Yasa’nın Yayın hizmet ilkeleri başlığı altında yer alan 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında ifadesini bulan,“Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz”hükmünü ve Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'in 23 üncü maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "Bir programın hangi yaş grubuna uygun olduğu ise; programdan etkilenme düzeyleri göz önüne alınarak oluşturulan Ek-1’de yer alan “Genel İzleyici”, “7 Yaş”, “13 Yaş” ve “18 Yaş” sembolleriyle belirtilir. “13 Yaş” ve “18 Yaş” sembolleri programın yayını süresince ekranın bir köşesinde sabit ve sürekli olarak yayınlanır. 7+ bir programın günün her saatinde yayınlanabileceği, 13+ bir programın 21.30’dan sonra yayınlanabileceği, 18+ bir programın 24:00-05:00 aralığı dışında yayınlanamayacağı anlamına gelir." ilkesini ve dolayısıyla aynı Kanun'un 24 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki"Medya hizmet sağlayıcılar, koruyucu sembol sistemi kullanarak, izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirir."hükümlerini ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın Kuruluşu'nun söz konusu uygulaması ile, 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin ikinci fıkrası ile 24. maddesinin birinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca bildirildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca yayında 6112 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının yanı sıra, 8 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünün ihlal edildiği kanaati belirtilmiş olsa da, söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkiki sonucunda, ihlale konu yayında koruyucu sembol sisteminin kullanılmaması nedeni ile 6112 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmünün ihlalinin ön plana çıktığı kanaatine varılmıştır.
Bu itibarla; Yayın Kuruluşu’nun; söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının ihlali nedeniyle uyarılmasının gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; SÖZ TV logosuyla yayın yapan “SÖZ RD VE TV YAY. SAN. VE TİC. A.Ş.” unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 24 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki; “Medya hizmet sağlayıcılar, koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirir." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine,
Üst Kurul Üyesi Ali ÖZTUNÇ’un karşı oyuyla, oy çokluğu ile karar verildi.