İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 28.05.2014 tarihli ve 1282 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda
"360 TV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 25.05.2014 tarihinde saat 20.10.44'dePlatin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya YALIMANve Girişimci Selçuk KİPER'in sunduğu"Stüdyo Platin"adlı bir program yayınlanmıştır(Klip 1-Stüdyo Platin-Tüm Yayın).
Her hafta pazar günleri yayınlanan "Stüdyo Platin" adlı programda iş dünyasından farklı isimleri konuk ederek sektöre dair mevcut durum ve gelecek beklentileri sohbet tarzında konuşulmaktadır.
25.05.2014 Tarihli Stüdyo Platin programı yayınına Yolsu Uluslararası Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu Gökdal OKAY konukolarak katılmıştır(Klip 2). Programda,OKAY'ın şirketinin nasıl kurulup finanse edildiğinden kaç kişiyle çalıştıklarına ve bugüne kadar kamu ve özel sektörde hangi projeleri tamamladıklarına kadar şirketiyle ilgili detaylı bilgiler sorulmuş ve cevaplanmıştır. Kamu sektöründe Klavuzlu Barajı, Havran Barajı ve özel sektörde ise Kolin İnşaat'a Akköy Barajı projeleri konusunda mühendislik ve danışmanlık hizmeti verildiği aktarılmış ve projelerin ne kadar büyüklükte olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca OKAY'ın şirketinin bankalara ne gibi danışmanlık hizmeti verdiği(Klip 4), kentlerin su sorunlarıyla ilgili projelerinin neler olduğu konuları da ayrıntılı bir şekilde konuşulmuştur(Klip 3).
Yayın esnasında "GÖKDAL OKAY STÜDYO PLATİN'DE-Yolsu Uluslararası Mühendislik ve Danışma. Hiz. Kurucusu Gökdal OKAY" alt yazısı program içinde çeşitli zamanlarda toplam 3 dakika 46 saniye boyunca görülmektedir(Klip 2).Ayrıca "Okay'ın şirketi bankalara hangi anlamda danışmanlık veriyor?(Klip 4). Kentlerin sorunlarına yönelik projeleri nelerdir?" gibi alt yazılarla izleyicinin dikkatleri çekilmeye çalışılmıştır.OKAY'ın sektörel gelişmeleri yakından takip etmek için dergilere abone oldukları ve bilgiye önem verdiklerini ifade etmesi ve "Hizmet birinci sınıf verildiği zaman para arkadan gelir" sözleriyle şirket olarak uzman ve birinci sınıf hizmet verildikleri algısı vermeye çalıştığı görülmektedir.
Ekonomi alanında yayıncılık sürdüren Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya YALIMAN'ın sunduğu programın isminin de ironik bir şekilde "Stüdyo Platin" olması sunucu adının belirtildiği anda altta yazı şeklinde verilmektedir(Klip 5).Sektörel gelişmelerin ve gelecek beklentilerinin konuşulacağı ifade edilen bir programda bir firmayla ilgili kuruluşundan günümüze bir çok detaylı bilginin konuşulması ve geçmişte yaptıklarından günümüzdeki hangi sektörlere ne gibi hizmetler sunduklarına kadar detaylı bilgilerin izleyiciye aktarılmış olması programın gizli ticari iletişime olanak sağladığı izlenimini doğurmaktadır. Söz konusu yayının bu haliyle; 6112 sayılı Kanunun Tanımlar başlıklı 3. maddesinin (g) bendinde "Medya hizmet sağlayıcı tarafından reklam yapmak maksadıyla veya kamuoyunu yönlendirebilecek şekilde; mal veya hizmet üreticisinin faaliyetinin, ticari markasının, adının, hizmetinin ve ürününün reklam kuşakları dışında ve reklam yapıldığına ilişkin açıklayıcı bir ses veya görüntü bulunmaksızın programlarda sözcükler veya resimler ile tanıtılmasını ifade eder." şeklinde tanımlanan gizli ticari iletişim uygulamasına ilişkin unsurları bünyesinde barındırdığı görülmektedir.
Özet olarak;360 TV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 25.05.2014 tarihinde saat 20.10.44'de ekrana getirilen"Stüdyo Platin" adlı ekonomi programının sunucusunun da ekonomi alanında yayıncılık yapan Platin Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Oya YALIMAN'dır ve bu durum sunucunun adının altında yazıyla ifade edilmektedir.Söz konusu programa Yol-su Uluslararası Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu Gökdal OKAY konuk olarak katılmıştır. Yayın esnasında "GÖKDAL OKAY STÜDYO PLATİN'DE-Yolsu Uluslararası Mühendislik ve Danışma. Hiz. Kurucusu Gökdal OKAY" alt yazısı program içinde çeşitli zamanlarda toplam 3 dakika 46 saniye boyunca görülmektedir(Klip 2).OKAY'ın şirketinin geçmişte ve günümüzdeki durumu çeşitli yönleriyle detaylı bir şekilde izleyiciye sunulmuştur.Firma olarak geçmişte ne gibi projeleri üstlenip icra ettiklerinden günümüzde bankalara hangi anlamda danışmanlık hizmetleri verdikleri ve kentlerin su sorunlarıyla ilgili hangi projelere sahip olduklarına kadar farklı konularda şirketin tanıtımına programda yer verildiği görülmüştür. Bu nedenle söz konusu yayında gizli ticari iletişim yapıldığı değerlendirilmiştir.
Sonuç olarak;yukarıdaki argümanlar çerçevesinde360 TVlogolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun söz konusu yayınıyla 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri HakkındaKanun'un9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen "Gizli ticarî iletişime izin verilemez."hükmünü ihlal ettiği mütalaa edilmektedir."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkiki neticesinde; program konuğu şahsa ait şirketlerin faaliyetlerinin detaylı bir şekilde izleyiciye sunulduğu ve bu yolla tanıtımının yapıldığı anlaşılan mezkur yayında, 6112 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde tanımlanan gizli ticari iletişimin söz konusu olduğu ve bu nedenle 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasının ihlal edildiği değerlendirilmiştir.
Söz konusu kuruluşa 17.03.2012 tarihli yayını nedeniyle evvelce 19.04.2012 tarih ve 2012/26 sayılı toplantıda alınan 1 nolu Üst Kurul Kararıyla 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşılmıştır.Bu itibarla; aynı fıkranın tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere 360 TV logosuyla yayın yapan “ATLAS YAYINCILIK VE TİCARET A.Ş.” unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; “Gizli ticari iletişime izin verilemez.” hükmününtekraren ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca;
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Nisan 2014 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 678.181,87 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2014 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 12.353 -onikibinüçyüzelliüç - ) Türk Lirasından az olamayacağından 12.353 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, dava açma süresi içerisinde peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, en geç 1 aylık süre içerisinde ödenmeyen idari para cezasının, 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.