İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 05.06.2014 tarihli ve 1330 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“NURS TV Yayın Kuruluşu'nda, 03.06.2014 tarihinde 12:01:52-12:08:43 saatleri arasında yayınlanan "Nurs Reklam" adlı reklam kuşağında, bitkisel içerikli ürünlerin tanıtımının yapıldığı tespit edilmiştir. 12:02:06-12:08:30 (6 dk. 24 sn.) saatleri arasında Dr.Ömer Coşkun ve ürünlerini pazarlayan bir bayan tarafından yapılan tanıtım süresince, sırayla dizili olarak "Panax" yazılı ürün seti görüntülenmiş ve reklamda alttaki ifadelere yer verilmiştir.
Ö. Coşkun: "Evet sorsalar, Türkiye'nin en çok kullanılan besin desteği hangisidir? Ben hiç tartışmasız "Panax" derim. Panax'ın özelliği nedir?Panax yüzde yüz doğaldır. Panax'ın içindeki etken maddeler kalbe faydalı, damarlara faydalı, beyine faydalı, göze faydalı.Neden?Panax özellikle damarlar üzerinden insana faydalı.Bugün panax'ta müthiş, muhteşem bir kampanya var. Panax'ı 1 set aldığınızda yani içinde normalde 2 Panax var, 1 set de biz veriyoruz. Dolayısıyla ne oluyor? Panax artı Panax 4 Panax, sadece ve sadece 99 lira. Nasıl bir kampanya bu? (Sorusunu, yanındaki asistanı cevaplandırır)... Aile boyu dediğimiz zaman,7 yaşında çocuk da gönül rahatlığı içinde kullanabilir. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Muhteşem etkilidir.Örneğin çocuklar niye kullanır? Algılama artar Panax'la, Panax'ın içindeki bitkilerle. Buradaki bitkiler de beyine çok faydalı. Gümüş iyonundan, silisyuma kadar birçok etken madde var. Dolayısıyla biz diyoruz ki okul çağındaki çocuklar, ilkokulda, ortaokulda, lisede hatta üniversitedeki çocuklar gönül rahatlığı içinde kullansınlar. Bu Panax'ta hafızayı güçlendiren harika maddeler var.Ya sonuçta insan beyni devamlı çalışıyor yani, uykuda diyelim rüya görüyorsunuz. Aslında o anda da beyin çalışıyor. Peki beyine faydalı bu bitkileri ne kadar kullanacaklar?
Kafiye Hanım (Ö. Coşkun ürünlerini pazarlayan): Hocam ara vermeden 3 ay kullanabilirler. Zaten 21 gün aralar şeklinde de siz belirtiyorsunuz. Hani ara verilmeden kullandığında daha önemli gelişmeler oluyor.
Ö. Coşkun:Panax'la birlikte çay hediyemiz de var. O çay da soğuk demlenen bir çay, harika bir çay. Bu çayın içinde de yine gerçekten beyine faydalı, kalbe faydalı bitkiler var.Örneğin bir hasta geliyor Mehmet Bozkurt, bu Bursa'da geldi. "Benim dedi üç damarım tıkalıydı. Doktorlar 'biz bunu açamayız' dediler. Çünkü kritik noktada. Panax'ı kullandım Allah'a şükür 6 ayın sonunda hiçbir şey kalmadı". Yani dolayısıyla 3 ay da tavsiye edilebilir fakat işin daha da ideali 6 ay. Çünkü insan hücreleri 6 ay da yenileniyor.6 ay Panax kullanmak. Biz de onlara bir iyilik yapıyoruz 3 aylık değil, tam 6 aylık Panax şu anda sadece 99 lira. Nasıl?
Kafiye Hanım:"Çok güzel bir kampanya, kaçırmasınlar" diyoruz hocam.
Ö. Coşkun:Bakın Kafiye Hanım her gün bitkilerle ilgili binlerce insanla karşılaşıyor. Bitki verdiği, sonradan yüzlerinin güldüğü binlerce insan ve özellikle Panax'la yüzler gülüyor. Bugünkü bu Panax kampanyası sizlere özel, harika bir kampanya. Panax'ta bilinen hiçbir yan etki yok. Panax orijinal bir ürün, Panax patentli bir ürün. Panax sadece Türkiye değil, tüm dünyada tanınan bir ürün. Dolayısıyla Panax mevsimi geçmeden, stoklarımız tükenmeden hemen yakalayın, hemen arayın. 0 212 470 20 20. Bunun yanında 444 68 77. Yine Panax'ın danışıp alabileceğiniz, sipariş edebileceğiniz telefonlarımızın başında 7 gün 24 saat Panax'lanın diye arkadaşlarımız bekliyor. Onlar size en güzelini, en iyisini, hem de en ekonomik fiyata göndermek için bekliyor. 180 gün için 99 lira ödeyecekler yani, 50 kuruş. Sence sağlık için değer mi bu 50 kuruş?
Kafiye Hanım:..Hem sağlık, hem de ekonomik olması çok güzel.
Ö. Coşkun:..Panax'ın birçok faydası var. Mesela ayaklar ağrıyor diyelim...Ayak ağrıları, bacak ağrıları, bel ağrıları, boyun ağrıları... Ben sabah akşam bir Panax yuttuğumda, inan ağrı sızı hiçbir şey yok. Çok rahatlıyorum ve insanların da gerçekten rahatladığını görüyorum. Bel fıtığı, boyun fıtığı, dolaşım bozukluğu var insanlarda. İşte o dolaşım bozukluğu için ben Doktor Ömer Coşkun olarak Panax'ı tavsiye ediyorum.Şu anda 1 değil tam 4 adet Panax, yanında bitki çayı hediyesiyle sadece 99 lira...Yanında güvenlik sertifikasıyla inanılmaz bir Panax. bence kaçırmayın Panax'lanın, hemen arayın. Bizden şu anda bu kadar. Panax'la ilgili iyileşen insanları yok ben görmek istiyorum diyorsanız, buyurun gelin merkezimize. Arayın telefonla biz neredeyiz. Bugün Adana'dayız. Çarşamba günleri İstanbul'da halk günümüz...(Farklı şehirlerdeki adreslerini verir)...Hepimiz sizlere hizmet için varız. Lütfen acele edin, sağlık çok önemli...Hemen arıyorsunuz bizi".
Özetle,"Panax yazılı ürün kutuları ve 1 Panax set alana 1 Panax set bedava. 99 TL. 0 212 496 01 01" yazıları ekranda sabit tutularak yapılan tanıtımda: Dr. Ömer Coşkun tarafından,"Panax adlı ürün çeşitlerinin yüzde yüz doğal olduğu, içerisindeki gümüş iyonu ve silisyum gibi etken maddenin kalp, beyin, damar, bel fıtığı, boyun fıtığı, dolaşım bozukluğu gibi birçok hastalığa faydalı olduğu, kendisinin her akşam sabah birer adet Panax kullandığı ve hiçbir rahatsızlığının olmadığı, ürünlerin hiçbir yan etkisinin olmadığı, bu ürünleri ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki çocukların bile rahatlıkla kullanabilecekleri, -bir hastasından örnek vererek- doktorların açamayız dedikleri tamamen tıkalı 3 damarının, bu ürünü kullandıktan 6 ay sonra tamamen açıldığı, insanların sağlığına kavuşabilmeleri için bu ürünleri 3 ile 6 ay kullanmaları gerektiği"şeklinde, endikasyon belirten yanıltıcı ifadelere yer verildiği görülmektedir.(Klip/ Nurs Reklam- Panax)…”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşunun; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe:Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkiki sonucunda; yayın kuruluşunun endikasyon belirten yanıltıcı ifadelere yer verilerek yapılan ürün tanıtımının izleyiciyi yanıltıcı, istismar edici ve izleyicilerin çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır.
Anılan kuruluşa 01.04.2013 tarihli yayını nedeniyle evvelce 30.04.2013 tarih ve 2013/27 sayılı toplantıda alınan 39 nolu Üst Kurul Kararıyla 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının ( c) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşılmıştır,
Bu itibarla aynı hükmün tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması ayrıca, 18.01.2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun 19 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca takdir ve gereğinin ifası için dosyanın Sağlık Bakanlığı'na gönderilmesi gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
1-NURS TV logosuyla yayın yapan ÖZGÜR REKLAMCILIK VE YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendindeki; “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.” hükmünü tekraren ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrası hükmü uyarınca;
a- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Mayıs 2014 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 400,00 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2014 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 12.353 -onikibinüçyüzelliüç - ) Türk Lirasından az olamayacağından 12.353 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
b- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, dava açma süresi içerisinde peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, en geç 1 aylık süre içerisinde ödenmeyen idari para cezasının, 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
2- Ayrıca; 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun 2/1/2014-6514/32 md. ile değişik 19 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki; "... Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması hâlinde 18 inci maddenin üçüncü fıkrası uygulanır." hükmüne göre takdir ve gereğinin ifası için dosyanın Sağlık Bakanlığı’na gönderilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.