İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 04.11.2015/1796 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, 24 logosuyla yayın yapan Dinamik Radyo Televizyon A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında alınan “(…) 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına” yönündeki Oyçokluğu kararına Karşıoy kullandım.
Son dönemlerde, çeşitli mercilerden A Haber, Kanal A, 24, TV Net, Ülke TV, Beyaz TV, TGRT Haber gibi kuruluşlar aleyhine Üst Kurula çok sayıda şikayet iletildiği, bunların tamamı hakkında Üst Kurul tarafından ‘ihlal olmadığı’ yönünde karar alındığı dikkati çekmektedir. Burada da Aydın Doğan’ın vekili Av. Aslıhan Durmaz’ın şikayeti üzerine incelenen ‘Günün Manşeti’ programında, Cem Küçük ve Ersoy Dede’nin Aydın Doğan aleyhine eleştiriler yaptığı, Doğan’ı PKK’ya ve 28 Şubat’a destek vermekle suçladığı, bu sırada da ‘yayınları iki gün izleyin kumpas kanıtlarını bulursunuz, Aydın Doğan grubunun artık silahsızlanması lazım. Yani Doğan Grubu’nun artık silah bırakması lazım’ ifadelerinin yayında yer aldığı görülmektedir.
Bilme Hakkı gerçek demokrasilerde asal unsurdur ve kuruluşlar bu görevleri gerçekleştirirken resmi otoriteye olduğu kadar mesleğe, izleyiciye/okuyucuya ve kendilerine karşı da sorumludurlar. Ancak bilgiyi iletmek kadar doğru şekilde iletmek de eş derecede önem taşımaktadır. Bu durum Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi Madde 7 Yayıncı Sorumlulukları bölümünde de ‘programların, haberlerde olayların doğru sunulmasını, özgürce kanaat oluşumunu teşvik edici olması gerektiği’ şeklinde ifade edilmektedir.
Burada bir basın grubunun sanki silahlı örgütmüş intibaını yaratacak şekilde sunulduğu, bu şekilde de söz konusu kişinin ve grubun teröre yardım etmek gibi son derece ciddi ancak dayanağı belirtilmeyen bir suçlamada hedef haline getirilmek istendiği görüşündeyim. Programda 6112/8-1(ı) bendi hükmünün ihlal edildiği düşüncesinde olduğumdan Oyçokluğu kararında Karşıoy kullandım.