İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 21.10.2015 tarihli ve 1649 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“İLGİ : T.C. BAŞBAKANLIK Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün Başbakan Yardımcısı Yalçın AKDOĞAN imzasıyla gönderilen 10.10.2015 tarih ve 02255 sayılı Yayın Yasağı kararı.
10.10.2015 tarihinde Ankara Tren Garı önünde meydana gelen ve çok sayıda vatandaşımızın ölümü ve yaralanması ile sonuçlanan menfur terör saldırısına ilişkin Başbakanlık 6112 Sayılı Yasanın 7. maddesinin 1. fıkrası kapsamında geçici yayın yasağı getirmiş; Başbakanlık'ın yayın yasağına ilişkin yazısı Üst Kurulumuz'un web sitesinde 10.10.2015 tarihinde saat 15:10'da yayınlanarak ilan edilmiştir.
Kon Tv logolu yayıncı kuruluş Başbakanlık'ın yayın yasağına rağmen haber bültenlerinde Ankaradaki terör saldırısına ilişkin gelişmeleri, olay yerine ait görüntüler eşliğinde yayınlamaya devam etmiştir. Yayın yasağı başladığı andan itibaren çeşitli haber bültenlerinde olay yerine ilişkin görüntüler yayınlanmış olmakla birlikte; örnek olarak 10.10.2015 tarihinde "Haber 16" adlı haber bülteninde yayınlanan "Ankara'da terör saldırısı" başlıklı haber ele alınmıştır. Bu haberde terör olayının yeri, oluş şekli, ölü ve yaralı sayıları gibi genel bilgiler ile resmi makamların terör saldırısına ilişkin yaptığı açıklamalar aktarılmıştır. Söz konusu haberin yayını esnasında patlama sonrası vatandaşların panik halinde kaçışmaları (16:04:23), olayın şokunu yaşayan bir kadının kaldırımda oturarark ağlaması (16:04:11), yerde yatan yaralılara vatandaşların yardım etme gayreti (16:04:41), vatandaşların yaralı bir kadını omuzlarında ambulansa taşıması (16:04:49) gibi görüntüler flulaştırma olmadan yayınlanmıştır (Klip-1).
Kon Tv logolu yayıncı kuruluşun 10.10.2015 tarihinde saat 16:03:50'de yer verdiği "Ankara'da terör saldırısı" başlıklı haberin yayını sırasında yaralı vatandaşlarımızın görüntüleri ile patlama sonrası yaşanan paniğe ilişkin görüntüleri kullanması sebebiyle Başbakanlık'ın yayın yasağına aykırı hareket ettiği düşünülmektedir.
Sonuç olarak Kon TV logolu yayıncı kuruluşun bu yayınları ile 6112 Sayılı Yasa'nın 7. maddesinin 1. fıkrasında yer alan"Savaşlar, terör amaçlı saldırılar, doğal afetler ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında da ifade ve haber alma özgürlüğü esas olup, yayın hizmetleri önceden denetlenemez ve yargı kararları saklı kalmak kaydıyla durdurulamaz. Ancak, millî güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hâllerde yahut kamu düzeninin ciddî şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir."şeklindeki hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanunun "Olağanüstü dönemlerde yayınlar" başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasının ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayında; yayın yasağının kapsamı dışına çıkılmadığı ve haber niteliği çerçevesinde kalındığı anlaşılmakla 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a aykırı bir husus olmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; KON TV logosuyla yayın yapan KONTV TELEVİZYON YAYINCILIĞI A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA oy birliği ile karar verildi.