İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.09.2015/1466 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, TRT TÜRK logosuyla yayın yapan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu unvanlı kuruluş hakkında alınan ‘6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına’ yönündeki Oyçokluğu kararına Karşıoy kullandım.
HDP Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt’ün şikayeti üzerine incelenen 20.07.2015 tarihli, ‘Pazartesi Sendromu’ isimli programda konuk Murat Yılmaz’ın ‘HDP ile ilgili tuhaf bir durum var. PKK ile ilişkisinden dolayı normal bir siyasi parti olmakta zorlanıyor’ gibi sözler sarf ettiği anlaşılmaktadır.
Elbette ifade özgürlüğü önemlidir ve sağlıklı bir demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Ancak konuğun ağzından da olsa yanlış veya yanlı olabilecek bilgilerin iletilmesine itiraz etmek, özellikle de bu bilgilerin iletildiği ekran kamunun vergileriyle faaliyetini sürdüren bir kamu yayıncısının ise, hak değil görev haline gelmektedir. Bilindiği gibi HDP, milletvekili genel seçimlerine katılan, yasal bir siyasi partidir. Bu nedenle, kamu yayıncısında görevli sunucunun tarafsızlığı net ve belirgin bir şekilde ortaya koyması, ifadelerin sadece konuğa ait olduğu ve karşı görüşlere ekranın açık olduğunu açıkça dile getirmesi gerektiği görüşündeyim.
Yayında 6112/8-1(ı) bendi hükmünün ihlal edildiği düşüncesinde olduğumdan Oyçokluğu kararında Karşıoy kullandım.


