İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 18.09.2015/1457 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, BEYAZ TV logosuyla yayın yapan Kanal Beyaz Televizyon Radyo Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında oy çokluğu ile alınan “6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına” dair kararda karşı oy kullandım.
Türkiye Barolar Birliği’nin şikayeti üzerine incelenen 05.09.2015 tarihli, “Beyaz Ana Haber” isimli programda Barolar Birliği’nin 5 Eylül’de düzenlediği alternatif adli yıl açılış töreninden görüntülerin yayınlandığı dikkati çekmiş, Üst Kurul oy çokluğu ile bu yayında ihlal olmadığı kararı almıştır.
Haberde, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın seğmenlerle misket oynadığı, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da tempo tuttuğu görüntülerine yer verildiği görülmektedir. Bu sırada da ekrana alt yazı ile “Barolar Birliğinde Skandal Tören”, “Şehit mi Varmış, Kime Ne?” gibi mesajlar getirilmiştir.
Görüldüğü gibi, açılış töreni görüntüleri şehit haberlerinin ertesinde ve sanki şehit haberleriyle bağlantılıymış gibi ifadeler kullanılarak yayınlanmıştır. Bu yolla Kılıçdaroğlu, Feyzioğlu ve Kocasakal’ı şehit haberlerine aldırmadan gülüp eğlenen bir durumda göstermenin amaçlandığı anlaşılmaktadır. Bunun da söz konusu kişileri küçük düşürmek dışında bir hedefinin olmadığı açıktır. Bu yönüyle haberin 6112/8-1(ç) bendi hükümlerini ihlal ettiği görüşündeyim.
Yayında 6112/8-1 (ç) ve (ı) bendi hükümlerinin ihlal edildiği düşüncesinde olduğumdan oy çokluğu kararında karşı oy kullandım.
İsmet DEMERDÖĞEN
İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 05.10.2015 tarihli ve 1485 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; JİYAN TV logosuyla yayın yapan JİYAN TELEVİZYON VE RADYO YAYINCILIĞI A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan; “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz.” ilkesinin ihlali nedeniyle idari para cezası uygulanmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir.
“Yine de Barış” isimli belgeselde, 1990’lı yıllarda oğlu çatışmada ölen Dilşah Özgen isimli bir annenin o döneme ilişkin anıları konu edilmiştir. Belgeselde Dilşah Özgen’in öldürülen oğlu ile ilgili düşünce ve duygularına yer verilmiştir.
Söz konusu program bir belgesel olup oğlunun ölümüne şahit olan bir annenin hikâyesini içermektedir. Anne, oğlunun ölümü için Kürtçe bir ağıt yakmıştır ve belgeselde bu ağıtı okur. Türkçe alt yazıyla da verilen bu ağıtta geçen bazı ifadelerin, programın bütünlüğünden çıkartılarak ele alınıp değerlendirilmesi doğru olmamıştır. Programda Anne Dilşah Özgen, “Barış olsun, ölümler olmasın, kimse ölmesin” diyerek, yaşam hakkına ve barışa duyduğu inancı da dile getirmiştir.
Program bir bütün olarak değerlendirildiğinde, 1990’larda yaşanan olayların, o dönemde oğlunu kaybetmiş bir annenin o dönemi anlatımı ve ağıtı üzerinden izleyiciye aktarımı dışında bir çabanın ve amacın olmadığı görüşündeyim.
Yukarıda açıklanan nedenlerle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.