İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.02.2016/184 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, BEYAZ TV logosuyla yayın yapan Kanal Beyaz Televizyon Radyo Yayıncılık Sanayii ve Ticaret A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında alınan “(…) 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına” yönündeki Oyçokluğu kararına Karşıoy kullandım.
Son dönemlerde, çeşitli mercilerden A Haber, Kanal A, 24, TV Net, Ülke TV, Beyaz TV, TGRT Haber gibi kuruluşlar aleyhine Üst Kurula çok sayıda şikayet iletildiği, bunların tamamı hakkında Üst Kurul tarafından ‘ihlal olmadığı’ yönünde karar alındığı dikkati çekmektedir.
Burada da ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisini imzalayan bir grup akademisyenin vekilinin şikayeti üzerine incelenen 13 ve 20.01.2016 tarihli ‘Sürmanşet’ isimli programda, sunucunun ‘1100 akademisyenin imzaladığı o çirkin deklarasyon’ tanımlaması sonrasında, konuk Osman Gökçek’in ‘Algı operasyonu yapılıyor, yurt dışının bölgeye müdahale etmesini istiyorlar; 1100 akademisyenin Devlete karşı yapmış olduğu, duymuş oldukları kin ve nefret duygusunun takipçisi olacağız; Bunların hiç biri yayına katılamaz, milletin önüne gelecekleri zaman korkar kaçarlar (…) Allah’ın izniyle Devlet katliam yaptı dediğiniz için ceza aldığınız günleri inşallah bu millet, memleket görecek; (…) İstanbul Diş Hekimleri Odası destek verdi, bu hain bildirinin ardında hangi odaların olduğunu bu millet görecek; Gazeteciler Yazarlar Vakfı biliyorsunuz paralel yapı ile bir arada olan kişiler, bu kişileri görmeli ve ona göre davranmalıyız’ ifadeleriyle isim ve kimlikleri tek tek açıkça ele aldığı izlenmiştir.
Yukarıdaki bölümden görüldüğü gibi, programda isim verilerek çeşitli kişilerin ve bazı vakıf ve meslek odalarının suçlandığı, hedef gösterildiği dikkati çekmektedir. Konunun yayın tarihinde yargıya intikal etmiş bir konu olduğu da dikkate alındığında, bilinçli, bir şekilde yargı kararını etkileyecek nitelikte yayın yapıldığı görüşündeyim.
Programda 6112/8-1 (i) bendi hükümlerinin ihlal edildiği, düşüncesinde olduğumdan Oyçokluğu kararında Karşıoy kullandım.