İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 25.03.2016 tarihli ve 282 sayılıyazısına konu, TRT HABER logosuyla yayın yapan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun, 05.05.2015, 25.08.2015, 27.10.2015, 10.11.2015, 12.01.2016 ve 19.01.2016 tarihlerinde yayınlanan “Derin Analiz” adlı programa ilişkin Uzman Raporu ve eklerinin incelenmesi ve değerlendirilmesiyle yapılan görüşmeler sonucunda;
İhlale konu yayınlarda yapılan yorumlar ve tespitlerde, küçültücü, aşağılayıcı, hakaret edici nitelikte ifadelerin kullanılmadığı, banka ve banka tarafından yapılan işlemler hakkında fikir beyan edildiği, dolayısıyla programlarda yapılan tespitlerin, yorumların ve fikir beyanlarının ifade özgürlüğünün bir gereği olarak basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği değerlendirilmekle, mezkur yayında, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 8 nci maddesinin 1 nci fıkrasının (ı) bendinde yer alan; “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır;…” ilkesine aykırı bir husus oluşmadığı kanaatine varılmıştır.
Bu itibarla;
TRT HABER logosuyla yayın yapan TÜRKIYE RADYO TELEVİZYON KURUMU hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, ayrıca cevap ve düzeltme hakkının kullanılabileceğinin şikayetçi tarafa bildirilmesine, Üst Kurul Başkan Vekili Esat ÇIPLAK ile Üst Kurul Üyeleri İsmet DEMİRDÖĞEN ve Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyları ve oy çokluğu ile karar verildi.
Toplantıya Ait Şerhler
Üst Kurulun 14.04.2016 gün ve 23 sayılı toplantıda aldığı 50 no.lu karara karşı oy yazısı.
İsmet Özdal DEMİRDÖĞEN Şerhidir.
Üst Kurulun 14.04.2016 gün ve 23 sayılı toplantıda aldığı 50 no.lu karara karşı oy yazısı.
Süleyman DEMİRKAN Şerhidir.
Üst Kurulun 14.04.2016 gün ve 23 sayılı toplantıda aldığı 50 no.lu karara karşı oy yazısı.
Esat ÇIPLAK Şerhidir.