İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.02.2016 tarihli ve 187 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“NİSA TV logosu ile yayın yapan NİSA RADYO TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. ünvanlı medya hizmet sağlayıcının yayınlarında Dr. Ömer COŞKUN tarafından formüle edilerek üretilen ve bitkisel olduğu iddia edilen ürünlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik ticari iletişim yayını yapılmaktadır.
"Genel Yayın" türünde lisans ile uydu üzerinden yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 08.02.2016 tarihli 24 saatlik yayınları incelenmiş, 24 saatlik yayının tamamı için kesintisiz klip hazırlanmıştır (Klip: NİSA TV 24 Saat).
Yapılan incelemede, 24 saatlik yayının tamamında Dr.Ömer COŞKUN tarafından üretilen ve başta çağımızın yaygın hastalıklarından kanser, şeker, kıkırdak zedelenmesi, beyin, romatizma, obezite, damar sertliği, akciğer, göz ve prostat hastalıkları olmak üzere nerdeyse literatüre giren bütün hastalıklara iyi geldiği veya tedavi ettiği iddia edilen bitkisel ürünlerin tanıtımının ve pazarlamasının yapıldığı tespit edilmiştir.
24 saatlik yayın süresince dönüşümlü olarak yukarıda sayılan hastalıkların dışında, yine Dr.Ömer COŞKUN tarafından formüle edilerek üretildiği belirtilen, cinsel problemleri giderdiği, hatta bazılarını tedavi ettiği, cinsel performansı arttırdığı, cinsel organları büyüttüğü, ereksiyonu uzattığı, erkeğin boşalmasını geciktirdiği, sperm üretimini arttırdığı, kadının ve erkeğin cinsel arzularını arttırdığı iddia edilen tamamen cinsel içerikli ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasına yer verilmiştir.
Yayınlarının büyük bir bölümünü bitkisel ürünlerin tanıtım ve pazarlamasına ayıran NİSA TV logosu ile yayın yapan kuruluşun yayınlarının "genel yayın " türüne uygun olmadığı değerlendirilmiştir.
Sonuç olarak, NİSA TV yayın kuruluşunun 6112 Sayılı Kanun'un 14. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, '' Yayın hizmetlerinin Üst Kurula bildirilen türde ve seçilen dilde yapılması zorunludur. Yayın türü talep üzerine Üst Kurulun izniyle değiştirilebilir. Yayın türünün değiştirilmesine ilişkin şartlar Üst Kurulca belirlenir. Lisans belgesinde belirtilen türe uygun yayın yapmayan kuruluş yayın lisansı şartlarını ihlâl etmiş sayılır. ''hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.” Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile, 6112 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkiki sonucunda; yayın kuruluşunun 24 saatlik yayının tamamında, Dr. Ömer COŞKUN tarafından üretilen ve başta çağımızın yaygın hastalıklarından kanser, şeker, kıkırdak zedelenmesi, beyin, romatizma, obezite, damar sertliği, akciğer, göz ve prostat hastalıkları olmak üzere nerdeyse literatüre giren bütün hastalıklara iyi geldiği veya tedavi ettiği iddia edilen bitkisel ürünlerin tanıtımının ve pazarlamasının yapıldığı tespit edilmiştir.
Bu nedenle NİSA TV yayın kuruluşunun, 6112 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Yayın hizmetlerinin Üst Kurula bildirilen türde.....yapılması zorunludur. Lisans belgesinde belirtilen türe uygun yayın yapmayan kuruluş yayın lisansı şartlarını ihlal etmiş sayılır." Hükmünü ihlal ettiği sabit görülmüştür.
Üst Kurul Kayıtlarından, Anılan kuruluşa 12-14.01.2015 tarihli yayını nedeniyle evvelce 28.01.2015 tarih ve 2015/04 sayılı toplantısında alınan 163 nolu Üst Kurul Kararıyla 6112 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ihlali gerekçesi ile uyarılarak, ihlalin giderilmesi için süre verildiği tespit edilmiştir. Verilen süreye rağmen yayın türüne uygun yayın yapmadığı tespit edildiğinden Kanun’un 32 nci maddesinin altıncı fıkrası hükmü uyarınca, anılan kuruluşa 3 ay süre ile yayın durdurma müeyyidesi uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
NİSA TV logosuyla yayın yapan NİSA RADYO TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında;
6112 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen ''Yayın hizmetlerinin Üst Kurula bildirilen türde ve seçilen dilde yapılması zorunludur. Yayın türü talep üzerine Üst Kurulun izniyle değiştirilebilir. Yayın türünün değiştirilmesine ilişkin şartlar Üst Kurulca belirlenir. Lisans belgesinde belirtilen türe uygun yayın yapmayan kuruluş yayın lisansı şartlarını ihlâl etmiş sayılır." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin altıncı fıkrasına göre “Yayın lisansı verilmesi için bu Kanunda aranan şartlardan birinin kaybedilmesi halinde, ilgili medya hizmet sağlayıcı kuruluşa bu şartı yerine getirmesi için otuz günlük süre verilir. Verilen süreye rağmen şartı yerine getirmeyen kuruluşun yayınları üç ay süreyle durdurulur. Bu süre zarfında şartın yerine getirilmemesi halinde ise, ilgili kuruluşun yayın lisansı iptal edilerek kanal ve frekans kullanımına son verilir.” hükmü uyarınca kuruluş yayınlarının üç ay süre ile durdurulması yaptırımının uygulanmasına,
Oy birliği ile karar verildi.