İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 02.03.2016 tarihli ve 209 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“AGİ logolu ve Yeni Dünyalar Televizyonculuk Yayıncılık Yapımcılık San. ve Tic. A.Ş. unvanlı yayın kuruluşunun 30.01.2016 tarihli yayınları 6112 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde incelendiğinde söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun genel olarak müzik yayınlarına ve saat 21.53.40'tan itibaren de arkadaşlık ve sohbet hattı reklamlarına yer verdiği görülmüştür.
AGİ TV logolu yayın kuruluşunun, 30.01.2016 tarihinde saat 21.53.40-23.59.59 arasında ekranlara yansıyan "Dert Köşesi" isimli sohbet ve arkadaşlık hattı reklamında Ukraynalı olduğunu ifade eden kadınlar Türkiye’de olduklarını, yeni şeyler öğrendiklerini, konuşmak ve dertleşmek için aşağıda deşifre metninde belirtilen numarayı izleyicilerden aramalarını istemektedir. Söz konusu kadınların konuşmalarının bir bölümünün deşifre metni aşağıda yer almaktadır.
"Herkese merhaba ben Olga. Ukrayna'dan geldik. Türkiye'de yaşıyoruz, konuşacak çok şeyimiz var. Şimdi ara dertleşelim istersen. 0888 255 25 25...
...Biz Ukraynalı kızlar eğlenmeyi çok severiz. Hadi ara beni, bol bol konuşalım, dertleşelim, ikimiz de mutlu olalım. Şuan telefondayım 0888 255 25 25...
...Türkiye'de yaşamaktan çok mutluyuz. Her gün yeni şeyler öğreniyor, yeni insanlarla tanışıyoruz. Bizimle çok güzel şeyler paylaşmayı istiyorsan güzel dakikalar mutlu sonlar için numaramız 0888 255 25 25" (Klip 1-Arkadaşlık Hattı-Agi)
Çocukluk ve ergenlik dönemi insan hayatında çok önemli bir evreyi oluşturur. Çocukların bu dönemde edindikleri davranışlar, öğrendikleri bilgiler, geçirdikleri travmalar gelecek hayatları için de belirleyici olacaktır. Çocukluk ve ergenlik döneminde bireyde gerçekleşen biyolojik ve psikolojik değişimler ve dönüşümler, cinselliği bir merak konusu haline getirir. Ergenlik döneminde ilk olarak vücutta gerçekleşen somatik değişiklikler, bireyi psikolojik olarak da etkiler. Kimi zaman utanma, sıkılma gibi içe dönük olarak kendini açığa çıkaran davranışlar; kimi zaman da kendini kanıtlama, otoriteye baş kaldırma gibi daha dışa dönük bir şekilde de seyredebilir.
Böyle bir gelişim evresinde olan çocuklar ve gençler üzerinden olayı değerlendirdiğimizde söz konusu yayının ciddi sakıncalar içerdiği aşikardır. Kendini, cinsiyetini, cinselliğe bakışını yeni yeni tanımaya başlayan birey, böyle bir dönemde kaynağı muğlak olan bir yayınla istismara açık hale gelmektedir. Arkadaşlık, sohbet hattı gibi insanların maddi istismarına dayanan bu yayınların çocuklar ve gençler özelinden bakıldığında bir de manevi istismar tarafı olduğu açıktır. Kişiliğin henüz tam olarak olgunlaşmadığı bu evrede her türlü istismara açık olan çocuklar ve gençlerin, söz konusu yayın içeriğine maruz kaldıkları düşünülürse ilgili yayının onların kişilikleri üzerinde olumsuz etkiler yapacağı bariz bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır. Bu minvalde yukarıdaki argümanlara dayanarak söz konusu ticari iletişim yayınlarının, çocuk ve gençlerin ekran başında olduğu saatlerde yayınlandığı ve yukarıda belirtilen olumsuz unsurlar içerdiği göz önünde bulundurulduğunda çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde bir yayın olduğu değerlendirmesi ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak; AGİ logolu ve Yeni Dünyalar Televizyonculuk Yayıncılık Yapımcılık San. ve Tic. A.Ş. unvanlı yayıncı kuruluşun bu yayın ile Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "Eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin ticari iletişimine izin verilemez." ilkesini ihlal etmesi nedeniyle 6112 Sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında ifadesini bulan, "Bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Üst Kurulca yönetmelikle düzenlenir." hükmü ile 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ... yayınlanamaz." hükmüne aykırı yayın yaptığı kanaatine varılmıştır.” Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın kuruluşu bu yayını ile 6112 sayılı Kanunu'nun 8 inci maddesinin ikinci fıkrası ile 10 uncu maddesinin onuncu fıkrası hükümlerini ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve video görüntülerinin tetkikinde; sohbet ve arkadaşlık hattı reklamına yer verilen rapora konu yayında; 6112 sayılı Kanun'un 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında yer alan "Bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Üst Kurulca yönetmelikle düzenlenir." hükmü delaletiyle Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen " Eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin ticari iletişimine izin verilemez.” ilkesinin ihlal edilmiş olduğu değerlendirilmiştir.
Bunun yanı sıra söz konusu ticari iletişimin, olumsuz unsurlar içerdiği, çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde bir yayın olduğu kanaatine varılmakla Kanunun 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan"Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ... yayınlanamaz"hükmünün de ihlal edildiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla yayıncı kuruluşun ve Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının ve 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasının ihlali nedeniyle uyarılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
AGİ logosuyla yayın yapan YENİ DÜNYALAR TELEVİZYONCULUK YAYINCILIK YAPIMCILIK SAN. VE TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki; "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ... yayınlanamaz" ve 6112 sayılı Kanun'un 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında yer alan "Bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Üst Kurulca yönetmelikle düzenlenir." hükmü delaletiyle, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendindeki; “Eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin ticari iletişimine izin verilemez.” hükmünün ihlali nedeniyle,aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oybirliğiyle karar verildi.