İnceleme ve Değerlendirme: İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.01.2016 tarihli ve 93 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“TV EM logosu ile yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşta, hafta içi her gün "Genel İzleyici" sembolü ile saat 08:45'te, "Her Şeyi Konuşalım" adlı magazin programı yayınlanmaktadır. Canlı olarak yayınlanan programda Aykut IŞIKLAR, Tayyar IŞIKSAÇAN, Erol KÖSE ve Pakize SUDA gündemdeki çeşitli magazin konuları hakkında yorumlar yapmaktadırlar. (Klip1,2: Prg Tamamı)
Yapılan izlemelerde hemen hemen her yayında Erol Köse'ye ait olduğu belirtilen ticari bir ürünün (kırışık ve morluk giderici krem) tanıtımına ve satışına yönelik ifadelere yer verildiği tespit edilmiştir. 04.01.2016 ile 07.01.2016 tarihli programların ilgili bölümleri aşağıda sunulmuştur.
Programın 04.01.2016 tarihli yayınında saat 10.04.10'da Erol Köse İtalya gezisinde ki izlenimlerini anlatırken; "...Benim için İtalya'nın başka bir önemi de vardı. Ticaretle tatili birbirine karıştırdım.Çünkü bu çıkardığımız kremin yurtdışı iznini almak istiyordum. Daha önce başvurularımızı yapmıştık. Onların bir akademisi var, kozmetik akademi. Onun iznini de aldım. Kısmetse orada çünkü bir ülkeden izin alınca tüm Avrupa Birliğine dağıtabiliyorsun. Bu bizim kırışıklıklara iyi gelen Google'da marka veremiyorum Erol Köse krem yazdığınızda çıkan kremi İtalyanlara da satacağız abi...Herkeste çok beğendi... Şaka bir yana gururlandım çünküçok beğendiler kremimizi, göz altı için, kırışıklıklar için dediğim gibi televizyonu aramayın, Google Erol Köse yazarsanız bulursunuz...."(Klip3: İhlal Klip)
Programın 07.01.2016 tarihli yayınında saat 10.15.20'de ise Erol Köse "... Bugün tabii mutluluk oldu.Burada krem, bizim kremden herkese hediye etmiştim. Başkanımız da kullanmış, yakınları kullanmış. Almayan kameraman kalmadı herhalde demi... Şimdi bana sorular geliyor diyorlar ki, atıyorsun, tutuyorsun bize faydası nedir? Bir anlat. Önce normal tekrar anlatmam gerek... Derimizin üst katı Epidermis, ne krem kullanıyorsanız, altta dermise geçmesi lazım, yani üstte kaldı, masaj yaparak sürün hanımlar, masaj yapmazsanız üstte kalır hiç bir işe yaramaz. Bayanlar, erkekler herkes. Şimdi bizim çeşitli programlarımızın izleyenlerinden internet sitesine gelen resimden öncesi ve sonrası.(Ürünü kullandığını söylediği bir kadının fotoğrafını göstererek)Bizim ismini veremediğimiz internette Google Erol Köse krem yaz dediğimizde çıkan bakın hanımefendinin önceki hali, krem kullanmış bir ay sonra alın çizgileri bakın krem kullanmış sonraki hali.Bana lütfen siz de deyin ki kullandık fayda etmedi onları da yayınlayacağım. Ama şu var neyi kullanırsak kullanın en önemlisi bu kendi kremimiz olarak söylemiyorum. Yedireceksiniz, yedirmeden kremi sürdüm çıktım yok.... soranlara da şunu söyleyeyimburayı telefonla aramayın internete Google Erol Köse krem yazdığınızda çıkar kremimiz."(Klip4:İhlal bölüm)
Yukarıdaki ifadelerde de görüldüğü üzere program içerisinde ticari bir üründen bahsedilmekte ve ardından ürüne ulaşma yolu olarak "internete Google Erol Köse krem yazdığınızda çıkar kremimiz"şeklindeki ve benzer açıklamalarla da izleyici ürünü satın almaya yönlendirilmektedir.
"Ürün Yerleştirme" ile ilgili herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığı programda rapora konu edilen bu durumun 6112 sayılı Kanun'un Tanımlar başlığı altındaki 3. maddesinin (g) bendinde " Gizli ticarî iletişim: Medya hizmet sağlayıcı tarafından reklam yapmak maksadıyla veya kamuyu yönlendirebilecek şekilde; mal veya hizmet üreticisinin faaliyetinin, ticarî markasının, adının, hizmetinin ve ürününün reklam kuşakları dışında ve reklam yapıldığına ilişkin açıklayıcı bir ses veya görüntü bulunmaksızın programlarda sözcükler veya resimler ile tanıtılmasını," şeklinde izahı yapılan "Gizili Ticari İletişim" olarak değerlendirilmesinin doğru olacağı düşünülmüştür.
Sonuç olarak EM TV medya hizmet sağlayıcı kuruluşun, söz konusu yayını ile, 6112 sayılı Kanun' un 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan"Gizli ticarî iletişime izin verilemez."hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanunun 9/3 hükmünün ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Yayıncı kuruluş tarafından yayında açık şekilde reklam yapma amacının varlığı ve kamuoyunu yönlendirebilme unsuru tespit edilmiş, söz konusu reklamın hiçbir ses görüntü kullanılmaksızın yayınlandığı görülmüş ve bu gerekçelerle yayında 6112 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde tanımlanan gizli reklamın varlığı ve 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasının ihlal edildiği kanaati oluşmuştur.
Söz konusu kuruluşa 12.07.2013, 29.07.2013 tarihli yayınları nedeniyle evvelce 20.08.2013, 28.08.2013 tarih ve 2013/48, 2013/49 sayılı toplantılarda alınan 44, 92 nolu Üst Kurul kararlarıyla 6112 Sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşılmıştır.
Bu itibarla; aynı hükmün tekraren ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
EM TV logosuyla yayın yapan GÜÇLÜ RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI PROD. REK. TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan; “Gizli ticarî iletişime izin verilemez.” ilkesini tekraren ihlali nedeniyle, 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca;
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Aralık 2015 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 98.981,38 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2016 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 14.359 (ondörtbinüçyüzellidokuz ) Türk Lirasından az olamayacağından 14.359 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi TR98 0001 0025 3300 9999 9951 93 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, dava açma süresi içerisinde peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, en geç 1 aylık süre içerisinde ödenmeyen idari para cezasının, 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin, yapılacak tebligatta bildirilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.