İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 22.01.2016/52 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, TRT TÜRK logosuyla yayın yapan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu unvanlı kuruluş hakkında alınan “6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari yaptırım uygulanmasına yer olmadığına” yönündeki Oyçokluğu kararına karşıoy kullandım.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün şikayeti üzerine incelenen ‘Ne Oldu, Nasıl Oldu’ isimli programda ‘1950 seçimleri öncesi Türkiye, 1950’de DP’nin iktidara gelişi ve yaşanan değişimin’ anlatıldığı, Uzman raporunda da ‘hakaret yok, belgelere dayalı tarihi olaylar anlatılıyor’ görüşü ile ihlal olmadığı değerlendirmesini yapıldığı görülmektedir.
Oysa programda ‘öğretmenlerin 1950 öncesi camileri bastığı, çarşaf yırtma/çarşafla mücadele haftası olduğu, o dönem Hitler, Mussolini ve bir de Türkiye’de tek adam olduğu, ilk ikisinin yenilgisinden sonra tek milli şefin bizde kaldığı, o dönem Mimar Sinan’ın mezarının açılıp kafatasının ölçüldüğü, 1950 sonrası radyoda Kur’an okununca halkın kurban kestiği’ gibi görüşlerin tarihi ve bilimsel gerçeklermiş gibi peş peşe, tek yanlı şekilde sıralandığı görülmektedir.
Yayının yer aldığı kuruluşun, herkesin vergileriyle finanse edilen bir kamu kuruluşu, kamu yayıncısı olduğu da göz önüne alındığında, tüm toplumu kucaklayan şekilde yayın yapmasının beklenmesi doğaldır. Oysa, buna tam ters bir şekilde Türk siyasetinin halen son derece önemli bir aktörü ve ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi aleyhine, tamamen küçük düşürme ve CHP dönemini kötüleme amacıyla tek yanlı yayın yapıldığı açıkça görülmektedir.
Yukarıdaki açıklanan hususlar nedeniyle yayında 6112/8-1 (ç) ihlali olduğu görüşünde olduğumdan kararda Karşıoy kullandım.