İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 06.04.2017/451 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, TGRT HABER logosuyla yayın yapan TGRT Haber Televizyon A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında alınan “6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari müeyyideye yer olmadığına” yönündeki oyçokluğu kararına karşıoy kullandım.
Ömer Tuncay Ceylan’ın şikayeti üzerine incelenen, kuruluşun 14.02.2017 tarihinde yayınladığı ‘Medya Kritik’ programında sunucu Cem Küçük’ün, herhangi bir belge veya somut bilgiye dayandırmadan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürü Tuncay Ceylan’ın gizlice ABD’ye gittiğini ifade ederek ‘Nedir bunların bu FETÖ’yle bağlantısı?’ gibi imalı suçlamalarda bulunduğu izlenmiştir.
Şikayette sözü geçe kişinin asla ABD’ye gitmediği bilgisi verilmesine karşın Uzman raporunda ‘şikayette yer alan hususların tarafımızca doğrulanması imkanı bulunmadığı, ifade özgürlüğü kapsamında olduğu ve cevap/düzeltme hakkının kullanılabileceği’ gerekçesiyle ihlal olmadığı değerlendirmesi yapılmaktadır.
Bilindiği gibi, Türk Medeni Kanunu’nun 6’ıncı maddesinde ‘Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür’ hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, açıkça anlaşılmaktadır ki özellikle sunucu konumundaki kişilerin, ekranda bu ve benzeri iddiaları dile getirirken somut bilgi, belge ve tanıklarla desteklemeleri sadece etik değil, yasal da bir zorunluluktur.
Bahse konu yayında özellikle isim zikredilerek yer verilen iddiaların sadece belli bir kişiyi değil, o kişinin görevli olduğu Anamuhalefet Partisi ve temsil ettiği kitleyi de karalamak, itibarsızlaştırmak amacı güttüğü görüşündeyim.
Programda 6112/8-1 (ç) bendi hükümlerinin ihlal edildiği, bu nedenle yaptırım uygulanması gerektiği düşüncesiyle ihlal olmadığı yönündeki kararda Karşıoy kullandım.