İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 24.02.2017/281 tarih/sayılı yazısının incelenmesi sonucunda, TGRT HABER logosuyla yayın yapan TGRT Haber Televizyon A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında alınan “6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir idari müeyyideye yer olmadığına” yönündeki oyçokluğu kararına karşıoy kullandım.
İsmail Saymaz vekilinin şikayeti üzerine incelenen, kuruluşun 30.11.2016 ve 01.12.2017 tarihinde yayınladığı ‘Medya Kritik’ programında sunucu Cem Küçük’ün, Doğan Medya, İsmail Saymaz ve Ahmet Hakan için ‘Tutuklanacaklar, o da tutuklanacak’, ‘DHKP-C’yi desteklediler’, ‘FETÖ’ye yardım ettiler…FETÖ’nün köpeği oldular’ gibi ifadelerle, belgeye dayanmayan suçlamalarda bulunduğu izlenmiştir.
Uzman raporunda ‘şikayette yer alan hususların tarafımızca doğrulanması imkanı bulunmadığı, ifade özgürlüğü kapsamında olduğu ve cevap/düzeltme hakkının kullanılabileceği’ gerekçesiyle ihlal olmadığı değerlendirmesi yapılmaktadır.
Bilindiği gibi, Türk Medeni Kanunu’nun 6’ıncı maddesinde ‘Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür’ hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, açıkça anlaşılmaktadır ki özellikle sunucu konumundaki kişilerin, ekranda bu ve benzeri iddiaları dile getirirken somut bilgi, belge ve tanıklarla desteklemeleri sadece etik değil, yasal da bir zorunluluktur.
Bahse konu yayında özellikle isim zikredilerek yer verilen iddiaların sadece belli kişilerin değil, görevli oldukları kuruluşu da karalamak, itibarsızlaştırmak amacı güttüğü görüşündeyim. Ayrıca, programın tek yanlı ve izleyicinin özgürce kanaat oluşturmasını engelleyecek şekilde, tetikçi denebilecek bir anlayışla oluşturulduğu açıktır.
Programda 6112/8-1 (ç) ve (ı) bendi hükümlerinin ihlal edildiği, bu nedenle yaptırım uygulanması gerektiği düşüncesiyle ihlal olmadığı yönündeki kararda Karşıoy kullandım.