Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı (MNRA) 13. Genel Kurul Toplantısı Malta’da Yapıldı.
Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağı (MNRA) 13. Genel Kurul Toplantısı, 24–25 Kasım 2011 tarihlerinde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun başkanlığında ve Malta Yayıncılık Otoritesinin ev sahipliğinde Malta’nın başkenti Valetta’da düzenlendi. Toplantının sonunda, bir yıldır RTÜK tarafından yürütülen MNRA Başkanlığı görevi Malta Yayıncılık Otoritesi BAM’a devredildi.
Toplantıya; Arnavutluk, Bosna Hersek, Kıbrıs, Fransa, İsrail, İtalya, Ürdün, Kosova, Lübnan, Makedonya, Malta, Moritanya, Karadağ, Fas, Portekiz, Sırbistan, Endülüs, Katalonya, Avrupa Görsel-İşitsel Gözlemevi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Kosova Misyonu ve ülkemizi temsilen RTÜK'ten Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ile RTÜK Üyesi Dr. Hamit Ersoy olmak üzere toplam 57 temsilci katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, görsel işitsel medya alanında yurt içinde ve uluslararası alanda yaşanan gelişmelere değindi. Toplantı gündemiyle ilgili katılımcılara bilgi aktaran Dursun, Malta Yayıncılık Otoritesi’ne toplantıyı düzenlediği için teşekkürlerini sundu.
Ardından söz alan MNRA Başkan Yardımcısı ve Malta Yayıncılık Otoritesi (BAM) Başkanı Anthony Tabone görsel işitsel alanda düzenleme yapmanın öneminden ve zorluklarından söz etti. Tabone, BAM’ın kuruluşunun 50. yılında böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu ve gururu ifade etti.
Malta Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. George Abela ise yaptığı konuşmada yayıncılık alanında ortaya çıkan gelişmeleri aktardı.
Açış konuşmalarının ardından geçilen ilk oturum, Fransa Görsel-İşitsel Üst Kurulu (CSA) Başkanı Michel Boyon’un yaptığı “Görsel- İşitsel’in, Akdeniz Medeniyeti’nin yararına düzenlenmesi” başlıklı sunum ile başladı. Boyon, farklı medeniyetlerden (Avrupa medeniyeti, Amerika medeniyeti, Afrika medeniyeti…) bahsedilebileceğini ancak Akdeniz medeniyetinin tanımlanmasında bazı zorluklar bulunduğunu söyledi. Boyon, çok farklı dillerin, dinlerin, ırkların ve kültürlerin bir arada bulunduğu Akdeniz havzasındaki bu çeşitliliğin, Akdeniz medeniyetini oluşturan temel unsur olduğunu ve görsel işitsel alanda da bunların yansımalarının görüldüğünü vurguladı.
İlk oturumun devamında, Endülüs düzenleyici otoritesi (CAA) Başkanı Emelina Fernandez Sorıano, “Akdeniz havzasında görsel işitsel düzenlemeyle ilgili zorluklar” başlığı altında, Endülüs ve İspanya’daki örneklerle ilgili sunum yaptı.
İkinci Oturum, Makedonya Yayıncılık Kurulu (BCRM) üyesi Metodija Janceskı’nın yaptığı “Gerçeklik (Reality) TV: Sosyal davranışın tanımlanması ve düzenlemeler” başlıklı sunumla başladı. Janceskı sunumunda, reality şovların tanımı, çeşitleri, Makedonya’daki gelişim süreçleri ve bunların mevzuatta nasıl düzenlendiğiyle ilgili özet bilgi aktardı.
Üçüncü oturumda, Malta Yayıncılık Otoritesi (BAM) Genel Müdürü (Chief Executive) Pierre Cassar, “Tematik programlar” konulu bir sunum yaptı. Sunumda görsel işitsel alanda Malta’daki mevzuat çerçevesinde tematik programların tanımlanması ve bu alanın düzenlenmesinde karşılaşılan sıkıntılar; ürün yerleştirme, gizli reklam ve program destekleme konularını da kapsayacak şekilde irdelendi.
“Yeni hizmetler ve görsel işitsel hizmetler” başlıklı son oturumda, İtalya Düzenleyici Otoritesi AGCOM Başkanı Corrado Calabro sunum yaptı. Yeni medya ve yakınsama kavramları çerçevesinde “yayıncılık” ve “medya” kavramlarının nasıl değiştiğine değinen Calabro, İtalya’daki mevzuat ve uygulama hakkında örnekler verdi.
Gündem dışı olarak, Fransa düzenleyici otoritesi tarafından, reality şovlara ilişkin bir deklarasyon taslağı önerildi. Taslak bir sonraki gün bazı değişiklik önerileriyle son haline kavuşturularak oy birliği ile kabul edildi.
25 Kasım 2011 Cuma günü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından, MNRA’ya üye otoritelerin ülkelerinde uygulanan program sınıflandırma ve işaret sistemleriyle ilgili olarak yapılan araştırmanın sonuçları katılımcılarla paylaşıldı. MNRA üyelerindeki genel yapı anlatıldıktan sonra, ülkemizde uygulanan “Akıllı İşaretler” sistemi ile ilgili bilgi verildi.
Ardından, Avrupa Görsel İşitsel Gözlemevi Genel Müdürü Wolfgang Closs, 14-15 Kasım 2011 tarihlerinde Tunus’ta düzenlenen Euromed Görsel İşitsel III Konferansı’nda (Euromed Audiovisual III) temeli atılan Akdeniz Görsel İşitsel Gözlemevi projesi hakkında bilgi aktardı.
Fas düzenleyici otoritesi (HACA) temsilcisi tarafından, MNRA Tüzüğü’nde Başkanlık ve Başkan Yardımcılığı sürelerinin 2 yıla çıkarılması, bu süre boyunca Başkanlığın bir eylem planı benimsemesi, benimsenen bu eylem planının uygulanmasında da Teknik Komisyonun bir Yürütme Komitesi gibi hareket ederek Başkanlığa destek olması gibi değişiklikler öngören bir öneri getirildi. Önerinin bir sonraki Genel Kurul Toplantısında değerlendirilmesine karar verildi.
Gündem dışı olarak, Ürdün düzenleyici otoritesi (AVC) temsilcisi tarafından Ürdün ve buradaki görsel işitsel düzenlemeler hakkında bilgi aktarıldı.
Daha sonda, Katalonya düzenleyici otoritesi Başkanı Ramon Font, Katalonya düzenleyici otoritesi bünyesinde ve görsel işitsel alanlarda yaşanan gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.
Gündemin yeni üyelikler başlığı altında ise, Karadağ, Kosova ve Hırvatistan otoritelerinin üyelikleri değerlendirildi. Kosova ve Karadağ otoriteleri gözlemci üye statüsüne kavuştu, Hırvatistan otoritesi ise, kendi isteğiyle gözlemci üye statüsünü korudu.
Yeni üyeliklerle MNRA, 4 tanesi gözlemci (Tunus, Hırvatistan, Kosova, Karadağ) olmak üzere, 21 ülkeyi temsilen 24 düzenleyici otoritenin oluşturduğu bir ağ durumuna gelmiş oldu.
Toplantı sonunda bir yıldır RTÜK tarafından yürütülmekte olan MNRA Başkanlığı, Malta Yayıncılık Otoritesi’ne devredildi. Başkan Yardımcılığını ise, Portekiz düzenleyici otoritesi (ERC) devraldı. Gelecek yılki toplantılar, Portekiz otoritesinin ev sahipliğinde gerçekleşecek. (06.12.2011, Malta)