E-Kaynaklar Kullanım Kılavuzu
Kütüphanemiz Web sayfası üzerinden; basılı kaynaklarımıza erişebildiğiniz gibi Elektronik Kaynaklar olarak belirttiğimiz abone veritabanlarına ve deneme veritabanlarına da erişmeniz mümkündür.
Bu kaynaklara erişebilmeniz için izleyeceğiniz yöntemler aşağıda belirtildiği gibidir.
“Elektronik Kaynaklar” menüsü altında;
- “Abone Veri Tabanları” başlığı altında abone veri tabanlarımızın listesini görebilir ve ilgili veritabanından tarama yapabilirsiniz.
- “Deneme Veri Tabanları” başlığı altında ; abone veri tabanları yanında belli süreliğine Üst Kurul Mensuplarının deneme erişimine açılan veri tabanlarını görebilir ve ilgili veri tabanından doğrudan tarama yapabilirsiniz.
- “Açık Erişimli Kaynaklar” başlığı altından ise; yayıncısı tarafından tüm kullanıcıların erişimine izin verilen kaynakların listesini görebilirsiniz.
VERİTABANINDAN TARAMA
1. Rtük Anasayfası üzerinden “Bilgi Merkezleri” başlığı altından Kütüphane web sayfasına giriş yapınız.
2. “Elekronik Kaynaklar” başlığı altındaki tarama yapacağınız başlığı seçiniz. (Abone Veri Tabanları, Deneme Veri Tabanları, Açık Erişimli Kaynaklar)
3. Açılan sayfada karşınıza Elektronik bilgi kaynaklarının kullanımıyla ilgili Telif Hakları uyarısı gelecektir.
Bu uyarıyı kabul ettikten sonra Abone Veritabanları ya da Deneme Veritabanları içerisinde arama yapabilir, ilgilendiğiniz makalale ve kitabı görüntüleyebilir ya da pdf olarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
VERİTABANLARI ÜZERİNDEN TARAMA ÖRNEĞİ:
1. Öncelikle; Abone Veritabanları ya da Deneme Veritabanları başlığı altında tarama için belirlediğimiz veri tabanını (örn: Oxford Journal veritabanı ) tıklıyoruz.
2. Açılan pencerede arama kutucuğuna; belirlediğiniz anahtar kelimeyi yazıp, bu aramayı nerede (title, author, abstract) gerçekleştirmek istediğinizi belirterek, taramanızı gerçekleştirebilirsiniz.
3. Belirlemiş olduğunuz anahtar kelime ve sınırlandırma yaptığınız kriterlere göre taramanızın sonucunda ilgili makaleler listelenmiş olarak ekrana gelecektir. Burada ilgilendiğiniz makaleyi tıkladığınızda, makalenin künye bilgilerini ve özlerini görebilir ve eğer isterseniz PDF olarak da bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
4. Taramanız sonucunda eriştiğiniz makalenin PDF görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
NOT: Veri tabanlarına kayıtlı kullanıcı olmanız, o veri tabanları içerisinde birçok işlem yapmanıza (kendi klasörünüzü oluşturma, makale içerisinde istenen bölümler üzerinde not tutma ve renklendirme vs.) imkan sağlayacaktır.