GELENEKSELDEN DİJİTALE MEDYA VE GENÇLİK ZİRVESİ
6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun uyarınca Radyo ve Televizyon Üst Kurulu; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleriyle çoklu medya ortamında sunulan içeriklerin kullanım alışkanlıklarının takip edilmesi amacıyla çeşitli çalışmalarda bulunmakta, dönemsel olarak yapılan kamuoyu araştırmaları veya sektörel kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek güncel gelişmelerin değerlendirildiği toplantılar organize etmekte ve bu sayede gelişmeleri yakından takip etmektedir.
Bu kapsamda; özellikle teknolojik gelişmelerin büyük ivme kazandığı günümüz sürecine en hızlı uyum sağlayan genç kuşakların çoklu medya ortamlarından kendilerine sunulan içeriklerin kullanım örüntülerinin takip edilmesi, ilgili gelişmeler hakkında istişare edilmesi ve konuya yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarla bir araya gelinmesi amaçlarıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 29 Kasım 2022 tarihinde İstanbul ilinde “Gelenekselden Dijitale Medya ve Gençlik Zirvesi” düzenlenmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail ERGÜNEŞ, Üst Kurul Başkanı Ebubekir ŞAHİN, Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Arif SANCAKTAROĞLU, TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Metin ÇAVUŞOĞLU, Üst Kurul Üyesi Deniz GÜÇER ve Üst Kurul Üyesi Mete HACIARİFOĞLU’nun yanı sıra çeşitli kurum kuruluşlardan katılımcılar ile etkinlik gerçekleşmiştir.
“Genç Neslin Medya Araçlarını Kullanma Özellikleri”, “Çocuklar ile Birlikte Dijitalleşmek”, “Yeni Medya ve Siber Şiddet”, “Dijital Bağımlılığın Psikolojik ve Toplumsal Boyutları” alt başlıklarının işlendiği zirve programında; alanında uzman akademisyenler, eğitim bilimciler, millî sporcular ve medya uzmanları panelist olarak konuşma ve sunum yapmıştır.
Bu sunumlarda ön plana çıkan maddeler şu şekildedir:
a. RTÜK kırmızı çizgisinin çocuklar ve gençler olduğunu belirtip, bu konu ile ilgili hassasiyetlerini dile getirerek yurt içinde ve yurt dışında ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği hâlinde olunduğunu ve bahse konu işbirliği içerisinde yapılan dijital çağda medya okuryazarlığı, çocuk dostu yayıncılık, çocuk ve gençlerin korunması, şiddet ve medya, aile ve medya değerleri gibi önemli hususlarda çalışmalar yürüterek çeşitli müeyyideler de bulunulduğunu ifade edilmiştir.
b. Günümüzde dijitalleşme ile çocukların fiziksel aktivitelerinin yerini telefon ekranlarının almasının asıl sebebinin çocuklardan ziyade ebeveynler olduğu vurgulanmıştır. Ebeveynlerin evde çocukları ile kaliteli zaman geçirmesinin ve bilinçlendirilmesinin önemi üzerinde durulması gerektiğini belirtilmiştir. (cümlede genel anlamda tekil-çoğul uyumsuzluğu ve anlam düşüklüğü var)
c. Siber zorbalık ile karşılaşan çocukların aile yerine sosyal medyadan yardım istediklerinin de gözlendiği belirtilen zirvede, ailelerin bu konularda bilinçlenmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca siber zorbalığı önlemek için ailelerin teknolojiyi sürekli takip etmeleri ve çocukların dijital kimliklerinden haberdar olmaları gerektiğinden bahsedilmiştir.