İstanbul TV Forum ve Fuarı (İTVF) törenle açıldı
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından ilk kez düzenlenen İstanbul TV Forum ve Fuarı (İTVF), 20 Haziran 2013 Perşembe günü Haliç Kongre Merkezinde törenle açıldı.
Televizyon endüstrisine yön verenlerin ortak görüş ve desteği ile hazırlanan İstanbul TV Forum ve Fuarı (İTVF), Alternatif işbirliği platformları tesis ederek, televizyon dünyasının canlı renkleriyle geleceği aydınlatmayı, dünya içerik ve yayıncılık sektöründeki değişim ve gelişimin önünü açmayı, uluslararası bir buluşma merkezi olma vizyonuyla gerçekleştirmeyi hedefliyor. 22 Haziran tarihine kadar sürecek olan İstanbul TV Forum ve Fuarı: TV Market, Yayıncılık Fuarı, Forum ve Televizyon Ödülleri olmak üzere dört ana etkinlik başlığı altında düzenlendi.
İstanbul TV Forum ve Fuarına RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Başkan Vekili Taha Yücel, Üst Kurul Üyeleri Dr. Hamit Ersoy, Süleyman Demirkan, Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Dr. A. Vahap Darendeli ve Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk katıldılar.
İstanbul TV Forum ve Fuarına RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Başkan Vekili Taha Yücel, Üst Kurul Üyeleri Dr. Hamit Ersoy, Süleyman Demirkan, Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Dr. A. Vahap Darendeli ve Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk katıldılar.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun açış konuşmasının başında teknolojinin hızla değişimine değinerek, insanın da bu değişimin etkisinde sürekli kaldığını vurguladı. İletişim teknolojisindeki hızlı gelişmelerin günlük yaşantımız ve işlerimize de yansıdığını belirtti. Dursun, ''Yayıncılık kavramının değişimine tanıklık ediyoruz. Karasal yayıncılık yerini sayısal-dijital yayına bırakıyor. Türkiye sayısal yayına geçmekte biraz geç kalsa da aradaki mesafeyi kapatmak için son derece önemli çalışmalar yapılıyor. Ulusal ve Bölgesel kanallar için ihale süreci tamamlandı. Önümüzdeki günlerde yerellerin ihalesi de yapılacak'' diye konuştu.
İstanbul TV Forum ve Fuarının ve buna benzer faaliyetlerin sektörün gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Prof. Dr. Davut Dursun, sadece ülkemiz değil, Ortadoğu, Kafkaslar ve Afrika ülkeleri için de faaliyetlerin son derece önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin uzun yıllar özellikle ABD'de hazırlanmış prodüksiyonların en iyi müşterisi olduğunu ama artık günümüzde yerli prodüksiyonların ihraç edildiğini vurgulayan Dursun, bunun maddi getirisinin yanı sıra Türkiye'nin tanıtımında da olumlu katkılar sağladığını belirtti. Her şeyin ilkinin önemli olduğunu belirten Dursun, RATEM'i attığı bu ilk adımdan ötürü kutladı. Bu çerçevede hem yayıncıların finansal, prodüksiyon gibi sorunlarını dinlemenin, hem de sorunlara farklı ülkeler tarafından üretilen çözümleri görmenin faydalı olacağını belirtti. İlk defa düzenlenen Forum-Fuarın ulus aşırı olmasının da uygun bir adım olduğuna değinen RTÜK Başkanı Dursun, konuşmasının sonunda katkı sağlayan, organizasyonu düzenleyen ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Başkanı Dursun Güleryüz ise açış konuşmasında RATEM’in faaliyetleri hakkında katılımcılara sunum yaptı. Sektörün durumuyla ilgili istatistiki bilgiler veren RATEM Başkanı Güleryüz, 18 Milyon TV izleyicisi ve 1311 adet medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bulunduğunu, analog yayınların 1 milyon 250 bin, sayısal yayınların 500 bin izleyicisi, uydu platformlarının 4 milyon, IPTV’nin ise 5 bin abonesi bulunduğunu belirtti.
Dursun Güleryüz, 2005-2011 yıllarında 76 ülkeye, 35675 saat dizi ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti. Ülkemizde 70 iletişim fakültesinin bulunduğunu, sektörde çalışan sayısının 25 bini geçtiğini belirten Güleryüz, RATEM Akademi ve BBC Akademinin ortak eğitim çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. 70 ülkeden fazla katılımın sağlandığını belirten Güleryüz, destek olan kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
TÜRKSAT Genel Müdürü Yardımcısı Nihat Oktay konuşmasında TÜRKSAT 2A ve TÜRKSAT 3A’nın 41 HD, 432 TV ve 167 radyo frekans hizmeti verdiğini belirterek, %91,5 doluluk oranının uluslararası doluluk oranına sahip olduğunu belirtti. TÜRKSAT 4A’nın 2014 yılının ilk çeyreğinde hizmete gireceğini belirtti. Bugüne kadar TÜRKSAT tarafından uydulara 800 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Oktay, organizasyon için emeği geçenlere teşekkür etti.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdullah Arıcı ise konuşmasında bu tür organizasyonları bakanlık olarak önemsediklerini belirtti. Bakanlık olarak sinema sektörünü desteklediklerini bu desteğin sonucu dizi sektörünün de beslendiğini belirtti. Dizilerimizin dünyada 75 ülkede talep gördüğünü vurguladı.
AB Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış sözlerine İstanbul’un önemine vurgu yaparak başladı. Organizasyonun İstanbul’da yapılmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu belirten Bağış, İstanbul’un birçok sıfatı ve tanımlaması olduğunu belirtti. Olimpiyatlara 2020’de ev sahipliği yapmak istenildiğini ama bu konuda da en büyük engelin “ön yargı’’ olduğuna değindi. Son haftalarda yaşanan olaylara da değinen Bağış, basın özgürlüğünün çok önemli olduğunu ancak mesuliyet sahibi yayın yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel Forumun ilk oturumunda; “DVB-T2, 2013 Eş Zamanlı Yayın Dönemi, 2015 Analog Yayınların Sonlandırılması” konulu bir sunum yaptı. Yücel, aynı zamanda Forumun “Sayısal Radyo-FM Yayıncılığının Geleceği” konulu 3. Oturumunun moderatörlüğünü üstlendi.
RTÜK İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Muhsin Kılıç da Forumun ikinci oturumunda; “Karasal Sayısal Frekans Planlama ve Tahsisi” konusunda sunum gerçekleştirdi. (21.06.2013, İstanbul)