Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı Etik İlkeler Rehberi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı Etik İlkeler Rehberi Tanıtım Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.
"Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz"
"Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz"
ATO Congresium’da sivil toplum temsilcileri ve medya mensuplarını bir araya getiren tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Çiğdem Erdoğan Atabek de katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Bakan Ersoy, Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli adımlar attığını ve bu konuda toplumun duyarlılığının arttığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın mücadele kapsamında çok sayıda kampanyaya destek verdiklerini hatırlatan Ersoy, kadın hakları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının önemli faaliyetlerine değindi.
"Kadına yönelik şiddetin son bulması için daha fazlasını yapacağız"
Bürokrasi, yerel yönetimler, iş dünyası, spor kamuoyu, dernekler ve vakıfların bu alanda farkındalık oluşturacak kampanyalar düzenlendiğini aktaran Ersoy, meselenin psikolojik, sosyolojik, kültürel yanına dikkati çeken çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Basına yansıyan üzücü olumsuz haberleri işaret eden Ersoy, "Kadınlarımızın bireysel özgürlüklerinin yanı sıra siyasi ve sosyal alandaki etkilerinin artmış olmasına rağmen karşılaştığımız bu tablo ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir." diye konuştu.
Ortaya konan mücadelenin, uzun soluklu ve zorluklarla dolu olduğunu gözler önüne serdiğini anlatan Ersoy, "Sorun ne kadar büyük olursa olsun, bu sorunu çözmek ne kadar karmaşık gibi görünse de biz kadına yönelik şiddetin son bulması için elimizden gelen gayretin daha fazlasını yapmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki bu soruna asla alışmayacağız. Kadına yönelik şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz. Televizyon ekranlarında bu sorunla ilgili bir haberle karşılaştığımızda bunu sıradan bir olay olarak görmeyeceğiz. Unutulmamalıdır ki toplumsal yaşamı, insan onurunu, iyi bir yaşamı tehdit eden bir sorun karşısında en büyük tehlike onu normalleştirmektir. Bu soruna alışmaktır. İşte biz bu bakış açısını reddediyoruz. Kadına şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız."
"Toplumsal sorunun körüklenmesine sebep olan bazı içerikleri de görmüyor değiliz"
Programda konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin' de medyanın kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, yayınlar yoluyla yapmaları gerektiğini belirtti.
Kuşak programlarıyla ilgili daha önce televizyonların üst yöneticileriyle yaptıkları toplantılarda hassasiyetlerini dile getirdiklerini bildiren Şahin, üst yöneticilere konuyla ilgili tavsiyelerde bulunduklarını aktardı.
Şahin, "Dramatik yapımlar başta olmak üzere, bir takım haber bültenlerinde veya kuşak programlarında, belli ki bazen bilinçsizce bazen de bilinçli bir şekilde dikkatsizce, bu toplumsal sorunun körüklenmesine sebep olan bazı içerikleri de görmüyor değiliz." sözlerini sarf etti.
Özellikle kuşak programlarına ilişkin çok sayıda şikâyet aldıkları bilgisini veren Şahin, bu programların içeriklerini, kadın eğitimi, çocuk bakımı veya kadın hakları konularında oluşturmaları tavsiyesinde bulunduklarını hatırlattı.
Şahin, "Sabah kalktığımız zaman cinayet haberiyle başlayan haber programları akşam geç saatlere kadar cinayet ve şiddet, kadına yönelik şiddet içerikli haber programlarının yapılması sanki ülkemizde cinayetlerin, kadına yönelik şiddetin, toplumsal şiddetin en üst noktada olduğunu gösteren haber programlarına tahammül etmemiz mümkün değildir." dedi.
RTÜK Başkanı Şahin, etik kurallarını "Mağduru değil faili göster", "Şiddeti meşrulaştırma", "Saygın değil suçlu", "Cezayı yayınla, adaleti göster", "Mücadeleyi destekle, çocuklara örnek ol", "Güçlü kadını anlat, kadını güçlü anlat" şeklinde özetledi.
Konuşmaların ardından RTÜK Üyesi Deniz Güçer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ile Emniyet Genel Müdürlüğü KADES Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir sunum gerçekleştirdi.