Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu (BRAF) İkinci Yıllık Toplantısı Gürcistan'ın Tiflis şehrinde yapıldı.
Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu (BRAF) İkinci Yıllık Toplantısı 12 Aralık 2011 tarihinde Gürcistan Ulusal İletişim Komitesinin (GNCC) ev sahipliğinde Gürcistan’ın Tiflis şehrinde düzenlendi.

Toplantı, Başkanlık görevini birlikte yürüten GNCC Başkanı Irakli Chikovani ile BRAF Genel Sekreteri ve Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy tarafından yapılan açış konuşmaları ile başladı.
İlk sunum RTÜK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı ve BRAF Daimi Sekretaryası’nda görevli Üst Kurul Uzmanı Hüseyin Demirbilek tarafından www.braf.info adresli BRAF internet sitesinin ve bu siteden erişim sağlanan internet forumunun daha etkin kullanılması konusunda gerçekleştirildi. BRAF forumunun teknik kullanım şartlarının açıklandığı sunumda üye ülkelerin bu platform üzerinde aktif bir şekilde bilgi ve görüş alışverişi yapabilmeleri için forumun önemi vurgulandı.
Sunumun ardından BRAF’ı daha verimli ve etkin bir yapıya kavuşturmak üzere BRAF Tüzüğünün belirli maddelerinin güncellenmesi konulu açık tartışma bölümüne geçildi. Yapılan görüşmeler sonucunda tüzüğün yeni şeklinde Başkanlık konusunda dönüşümlü gönüllülük esası getirildi. Yıllık toplantıların her yıl bir defa yapılması ve BRAF çalışma dilinin İngilizce olması hükme bağlandı.
Toplantının öğleden sonraki oturumunda ise sırasıyla, Gürcistan, Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Azerbaycan, Ermenistan, Romanya ve Sırbistan düzenleyici otoriteleri temsilcileri, sayısal yayına geçiş ve analog yayınların kapatılması konuları da dahil görsel-işitsel medya hizmetleriyle ilgili ülkelerindeki bir yıllık gelişmelere ilişkin sunumlar yaptılar. RTÜK ve Türkiye’deki gelişmelerle ilgili olarak Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun sunum yaptı. Türk yayıncılık sektörü ve RTÜK’ün uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla olan ilişkilerine ağırlık veren Prof. Dr. Davut Dursun konuşmasında Türk yayıncılık sektörünün büyüklüğü hakkında bilgi verdi. Üst Kurul Başkanı, RTÜK’ün Avrupa Düzenleyici Otoriteler Platformunun (EPRA) etkin bir üyesi olduğunu, Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Ağının (MNRA) Başkanlığının bu yıl içinde RTÜK’ten Malta Düzenleyici Otoritesine devredildiğini, Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu (BRAF) ve İslam Ülkeleri Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumunun (IBRAF) kurulmasına RTÜK tarafından öncülük edildiğini ifade etti.
Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy da, BRAF’ın ilk yıllık toplantısından bu yana RTÜK’teki, Türk yayıncılık sektöründeki ve BRAF bünyesindeki gelişmeleri içeren bir sunum gerçekleştirdi. BRAF’ta etkin çalışmanın ve özellikle yayıncılık düzenleyici otoriteleri arasında en iyi uygulamalar ve tecrübenin paylaşılmasının gerekliliğine dikkat çeken Ersoy, güncel çalışma ziyaretlerinden alınan olumlu tecrübeler hakkında bilgi verdi. Dr. Hamit Ersoy yayıncılık düzenlemeleri hakkında bir veri tabanının oluşturulması, sayısallaşma üzerine uzman değişimi, bu alanda problem listesinin oluşturulması ve benzer organizasyonlarla ilişkiler kurularak kurumsal kapasitenin artırılması gibi BRAF faaliyetleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Ersoy’un medya okuryazarlığı, Akıllı İşaretler ve yayınlarda zararlı içerikler gibi konularda ortak belgeler hazırlanması talebi de katılımcılar tarafından değerlendirildi.
Katılımcılar sunumların ardından uzman ve bilgi alışverişi, çalışma ziyaretleri, belli başlı konularda ortak belgelerin hazırlanması ve diğer ikili ve çoklu işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi konularında çalışmalar yapılması üzerinde ortak niyetlerini bildirdiler. Bu kapsamda BRAF’ın EPRA, MNRA, IBRAF ve Orta Avrupa Düzenleyici Otoriteler Forumu olan CERF gibi kuruluşlara üye olması ve IPA projesi sebebiyle Sırbistan’a bir ziyaret gerçekleştirilmesi de bu çalışmalar kapsamında değerlendirildi.
Toplantının sonunda Arnavutluk Yayıncılık Düzenleyici Otoritesi, 2012 Yılı Dönem Başkanlığını devralarak BRAF yıllık toplantısına ev sahipliği yapma talebini BRAF Daimi Sekretaryasına iletti.Toplantı tarihinin BRAF Daimi Sekretaryası ile daha sonra yapılacak istişareler yoluyla belirlenmesi kararlaştırıldı. (22.12.2011) 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



