Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu (BRAF) Üçüncü Yıllık Toplantısı Arnavutluk’un Tiran şehrinde düzenlendi.

Her yıl BRAF’a üye farklı bir ülkenin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıların üçüncüsüne Türkiye’den BRAF Genel Sekreteri ve Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy, Üst Kurul Üyesi Dr. Abdulvahap Darendeli ile BRAF ve Üst Kurul Uzmanı Hüseyin Demirbilek katıldı. Toplantıda ayrıca BRAF’a Üye Ülkelerin Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri temsilcileri ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) temsilcisi de hazır bulundu.
Toplantı Arnavutluk Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Genc Pollo, Arnavutluk Ulusal Radyo ve Televizyon Konseyi Başkanı Endira Bushati, Arnavutluk Milletvekili Mark Marku ve BRAF Genel Sekreteri ve Türk Radyo ve Televizyon Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy’un açış konuşmaları ile başladı. Toplantı gündeminin kabul edilmesinin ardından üye ülkelerin temsilcileri kendi ülkelerinde gerçekleşen yıllık faaliyetler ve ilerlemeler kapsamında hazırladıkları yıllık ilerleme raporları üzerine sunumlarını yaptılar.
Sunumların ardından BRAF Daimi Sekretaryası tarafından toplantının ana teması olarak tespit edilen “küçüklerin korunması, ulusal düzenlemeler ve uygulamalar” konusu üzerine katılımcı üye ülkeler detaylı sunumlarını gerçekleştirdiler. Bu kapsamda daha ileri bir işbirliğinin gerçekleştirilmesi için üye ülkeler arasında bilgi ve uzman değişimi, ortak belgelerin hazırlanması ve çalışma ziyaretlerinin yapılması gibi faaliyet konularında görüş birliği sağlandı.
Toplantıda ayrıca BRAF yıllık toplantılarında komşu ülkeler arasındaki enterferans konularını ele almak üzere teknik uzmanlardan oluşan bir yan komitenin de hazır bulunması hususu, Fransız Hükümeti ile BRAF tarafından Eylül 2012’de İstanbul’da ortaklaşa düzenlenmesi planlanan “yeni görsel-işitsel yayıncılık teknolojileri ve buna bağlı yeni ekonomik modeller” konulu seminer önerisi ve Kosova Cumhuriyeti, Makedonya Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin BRAF Daimi Sekretaryasına üyelik başvurusu da değerlendirildi.

Bununla birlikte BRAF Daimi Sekretaryası tarafından BRAF üye ülkeleri ulusal yayıncılık otoritelerinin kimliklerini ortaya koyan bir form taslağı katılımcılarla paylaşıldı. Katılımcılar tarafından kabul gören bu forma “Tiran Düzenleyici Otoriteler Kimlik Formu” adı verildi. Bu çerçevede bundan sonra hazırlanacak benzer belgelere de çalışmanın yapıldığı ülke veya şehir adının verilmesi uygun bulundu.
Üye ülkeler aynı zamanda, BRAF Daimi Sekretaryasının önerisiyle Avrupa Düzenleyici Otoriteler Forumu (EPRA), Akdeniz Düzenleyici Otoriteler Forumu (MNRA), İslam Ülkeleri Düzenleyici Otoriteler Forumu (IBRAF) ve Merkez Avrupa Düzenleyici Otoriteler Forumu (CERF)’nu bir sonraki toplantıya davet etmeyi kararlaştırdılar.
Bu toplantıyla Arnavutluk Ulusal Radyo ve Televizyon Konseyi gelecek dönem için BRAF Başkanlığı’nı Gürcistan’dan devralmış oldu. 2013 yılının Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan BRAF Dördüncü Yıllık toplantısına ise Ukrayna Yayıncılık Düzenleyici Otoritesi (NCRT) ev sahipliği yapacak. (31.05.2012)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



