Karasal Sayısal Yayıncılığa Bir Adım Daha: Verici Tesis ve İşletim Şirketi Kuruldu.
Ülkemizin radyo ve televizyon yayıncılığı teknolojisinde büyük bir dönüşüm anlamına gelen karasal sayısal yayıncılığa geçişte önemli bir adım daha atılarak, 6112 Sayılı Kanunla öngörülen verici tesis ve işletim şirketi, Anten Teknik Hizmetler ve Verici Tesis İşletme Anonim Şirketi adı altında kuruldu.
Karasal sayısal yayıncılığa geçişte yayın kuruluşlarını ilgilendiren tüm alt yapı yatırımlarına ve deneme yayınlarına ilişkin operasyonları bundan böyle Televizyon Yayıncıları Derneği üyesi ulusal televizyon kanalları tarafından kurulan verici tesis ve işletim şirketi yürütecek. Şirketin kurulmasıyla birlikte, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından karasal sayısal deneme yayını için tahsis edilen frekanslar üzerinden, İstanbul öncelikli olmak üzere kısa bir süre içerisinde DVBT-2 deneme yayınına başlanması bekleniyor.
Yayın kuruluşlarının verici tesis ve işletme faaliyetlerinin tek çatı altında toplanmasıyla, ayrı ayrı işletilen vericiler, tek bir şirket tarafından ortak olarak işletileceğinden mevcut anten direklerinin sayısı azalacak, işletme maliyeti düşecek, verimlilik artacak. Ekonomik ömrünü tamamlamış olan vericiler teknolojik olarak yenilenecek ve verici güçlerinin farklılığından kaynaklanan enterferans sorunu ortadan kalkacak. Yayınların daha kaliteli olarak izleyiciye ulaşması mümkün olacak.
Avrupa ülkelerinin bir kısmının geçtiği, büyük bir kısmının da 2012 yılı itibarıyla tamamen geçeceği karasal sayısal yayıncılığa geçiş takvimi 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunla belirlendi. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Üst Kurul, ülkemizin karasal sayısal yayın standardını sayısal yayıncılıkta en son teknoloji olan DVBT-2 ve MPEG 4 olarak belirledi. Karasal sayısal yayınların izlenebileceği TV alıcılarının ve set üstü cihazların teknik özellikleri belirlenerek DVBT-2 Alıcı Gereksinimleri Dokümanı hazırlandı ve kurumun internet sitesine yerleştirildi. Verici şirket ve ihale yönetmelikleri hazırlanmaya devam ediyor. 2013 yılının başında gerçekleştirilmesi planlanan karasal sayısal yayın sıralama ihalesinin ardından 2015 yılına kadar analog ve karasal sayısal yayınlar eş zamanlı olarak sürdürülecek. 2015 yılı itibarıyla da karasal sayısal TV yayınlarına geçiş tamamlanacak ve analog yayınlar tamamen sonlandırılacak.
Karasal sayısal yayıncılığa geçişte yapılacak sıralama ihalesiyle, karasal yayıncılıkta 1994 yılından beri süren geçici rejim sona erecek, lisanslı dönem başlayacak Karasal ortamda Üst Kurula lisans başvurusu olan 220 televizyon, 950 radyo kuruluşu bulunuyor.
Karasal sayısal yayınlar halen piyasada mevcut TV cihazları tarafından alınamıyor. Karasal sayısal yayınları izlemek için bu teknolojiye uygun TV cihazları gerekiyor. Mevcut TV’lerle karasal sayısal yayınları izleyebilmek için de “Set Top Box” adı verilen set üstü cihazlar kullanılabiliyor. Alıcılarla ilgili piyasada bir karmaşa yaşanmaması ve tüketicilerin mağdur olmamaları için Üst Kurul tarafından karasal sayısal yayın alıcı standartları belirlendi. Tüketicilerin, RTÜK Web Sitesinde yer alan DVBT-2 Alıcı Gereksinimleri Dokümanında belirlenen özellikleri taşıdığı test edilerek onaylanmış ve üzerinde özel bir logo bulunan televizyon alıcılarını veya set üstü cihazları tercih etmeleri önem taşıyor.
Karasal sayısal yayınlara geçilmesiyle birlikte; izleyiciler daha yüksek görüntü ve ses kalitesine sahip yayınlar izleyebilecekler. Kapasite darlığı ve enterferans nedeniyle izlenemeyen kanallar da izlenebilir hale gelecek. Ayrıca hareketli alış karasal sayısal yayıncılıkta mümkün hale gelecek. Cep telefonları ve yeni nesil cihazlarla televizyon yayınlarının alınması mümkün olacak. Televizyon yayıncılığı ile internet ortamı ve bilişim teknolojileri birbirine yakınsanacağından medya ve haberleşme sektörleri ortaklaşa çalışacak. Karasal sayısal yayınla birlikte ITU tarafından alınan karar çerçevesinde yayıncılık bantlarının bir kısmı LTE olarak adlandırılan 4. nesil GSM servislerine tahsis edilecek. Böylece bu banttan da diğer ülkelerle birlikte ülkemizde de daha kaliteli GSM hizmetleri yürütülebilecek. Tüm bu yeniliklerle Türkiye yayıncılıkta AB standartlarına ve ITU tavsiyelerine uygun teknolojik dönüşümü tamamlamış olacak. (05.07.2012)
İlgililerin dikkatine sunulur.