Kitap Bağışı
Kaynak Seçim Ölçütleri
Satın alma ve bağış yoluyla kütüphane koleksiyonuna girecek bütün kaynaklar, Kurumun genel araştırma-inceleme hedeflerine uygun olmak şartıyla aşağıdaki ölçütlere göre seçilir.
- Konu olarak kurumun araştırma faaliyetlerine uygunluk
- Halen koleksiyonda mevcut o alandaki kitap ve kitap dışı kaynaklara uygunluğu
- Yazar ve yayına hazırlayanın önemi ve statüsü
- Kaynağın maliyeti
- Bibliyografyalarda kullanılmış olması
- Kurum personelinin önerileri
- Yayınevinin güvenirliği
- Fiziki formun uygunluğu
Bağış Politikası
Satın alma ve bağış yoluyla kütüphane koleksiyonuna girecek bütün kaynaklar, Koleksiyon geliştirme politikası kapsamında; Kurumun genel araştırma-inceleme hedeflerine uygun olmak şartıyla belirlenen ölçütlere göre Danışma Kurulu tarafından değerlendirilerek seçilir.
Bağış olarak gelen kaynakların seçimi ile ilgili ölçütler:
- Bağış yapılacak yayınlar kurum kütüphanesine uygun, araştırma, sosyal ve kültürel açıdan yapılacak çalışmaları destekleyici niteliklere sahip, güncelliğini ve bilimsel özelliğini yitirmemiş niteliklere sahip olmalıdır.
- Fen bilimleriyle ilgili yayınlarda güncelliği devam eden kaynaklar, Sosyal bilimlerde ise, edebi eser niteliği taşıyan yayınlar olmalıdır.
- Fiziksel açıdan temiz kullanılmamış, sayfaları eksik, yıpranmış yayınlar bağış olarak kabul edilmeyecektir.
- Gazetelerin promosyon olarak verdiği yayınlar kağıt, basım ve içerik açısından değişiklik gösteriyorsa bağış kabul edilmez.
- İçerik açısından insanları yönlendirici, siyasi propaganda içeren yayınlar bağış kabul edilemez.
- Süreli yayınlarda; kendi içinde cilt bütünlüğü sağlanmayan yayınlarla, mevcut koleksiyon ile bütünlük sağlamayan yayınlar ve tek sayılar bağış olarak kabul edilemez.
- İlköğretim, lise ders kitapları, teksir, ders notları, fotokopi ile çoğaltılmış yayın ve materyaller bağış olarak kabul edilmez.
- Bağış Yapılan kişilerin istekleri doğrultusunda kütüphane koleksiyonunun bütünlüğünü bozacak şekilde özel bir koleksiyon ya da raf oluşturulamaz.
- Bağış yapılan yayınların rafa çıkartılması veya çift nüsha olanlar için başka kurum kütüphanelerine bağış olarak gönderilmesi ile ilgili yetki ve haklar Daire başkanlığına aittir.
- Kütüphanede bağış yapılan materyallerin listeleri tutulur ancak bağış yapılan materyal listelerinin duyurularının yapılmasından kütüphane sorumlu değildir.
- Kütüphane koleksiyonu için uygun olan materyallere “ ………….’nın bağışıdır şeklinde bir kaşe vurulur, demirbaş numarası verilerek teknik işlemleri de tamamlandıktan sonra kullanıcıların yararlanmaları için koleksiyona dahil edilir.
- Bağış yapan kişiye ya da kuruma Kurumumuz adına teşekkür mektubu gönderilir.
- Bağış yapan kişiler, yaptıkları bağışlarla ilgili herhangi bir hak ve talepte bulunamazlar.
*Kütüphaneye kitap bağışında bulunmak isteyen kişilerin Bağış Kitap Formu'nu doldurmaları gerekmektedir.