Medya Okuryazarlığı Gözden Geçiriliyor.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğiyle geliştirilen Medya Okuryazarlığı Projesi, düzenlenen Çalıştayla beşinci yılında masaya yatırılıyor.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğiyle düzenlediği Medya Okuryazarlığı Çalıştayı,30 Haziran-01 Temmuz 2012 tarihlerinde Ankara Bilkent Otel ve Konferans Salonunda gerçekleştirilecek. Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in konuşmaları ile açılacak Çalıştayda ilköğretim okullarında verilen Medya Okuryazarlığı Dersinin yanı sıra yetişkinlere yönelik yapılabilecek çalışmalar da görüşülecek. Çalıştayın açış oturumunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, 2.515 öğrenci ve 77 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilenMedya Okuryazarlığı Dersi 2011 yılı araştırma bulgularını açıklayacak.
Çalıştay kapsamındaki konular, Medya Okuryazarlığı Dersi Çalışma Grubu ile Yaşam Boyu Medya Okuryazarlığı Çalışma Grubu tarafından ayrı ayrı değerlendirilecek. Medya Okuryazarlığı Dersi Çalışma Grubunda, Türkiye genelinde seçmeli olarak verilen medya okuryazarlığı dersinin içeriği ve veriliş şekli internet, sosyal ağlar ve yeni medya alanlarındaki güncel gelişmeler ışığında tekrar ele alınacak. Dersi veren öğretmenlerin formasyonu ile derste kullanacakları destekleyici materyaller de bu kapsamda tartışılacak konular arasında yer alıyor. Çalıştay sürecinde medya okuryazarlığı dersinin, medya aracılığıyla öğrenmek yerine, medya hakkında öğrenme bağlamında ele alınması amaçlanıyor.
Yaşam Boyu Medya Okuryazarlığı Çalışma Grubunda ise oluşturulması bir süredir gündemde olanebeveyn izleme kanalları tartışılacak. Yurtdışında örnekleri görülen izleme gruplarının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle oluşturulması düşünülüyor. Çalıştay kapsamında konu ile ilgili olarak kamuoyunda duyarlılık oluşturmak için kullanılabilecek yöntem ve stratejiler ele alınacak. Çalıştayın sonunda çalışma gruplarının hazırlayacağı raporlar birleştirilerek kamuoyu ile paylaşılacak.
Türkiye’de medya okuryazarlığı kavramına ilk vurgu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından 2003 yılında düzenlenen İletişim Şurasında yapıldı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 2004 yılında medya okuryazarlığı dersinin ders programlarına eklenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile temas kurdu. 2006 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Öğretim Kurumlarına Medya Okuryazarlığı Dersi Konulmasına Dair İşbirliği Protokolü imzalandı. İlköğretim Seçmeli Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı31.08.2006 tarihinde MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Medya okuryazarlığı dersi öğretim programı ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8. sınıflarında haftada bir ders saati üzerinden toplam 36 saatlik bir süre öngörülerek hazırlandı. Bu program bir yıllık pilot uygulama neticesinde yürürlüğe konuldu.Bugüne kadar 3 milyon 235 bin öğrenci seçmeli medya okuryazarlığı dersi aldı.
Seçmeli Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programında “İletişime Giriş, Kitle İletişimi, Medya, Televizyon, Aile-Çocuk ve Televizyon, Radyo, Gazete ve Dergi ve bir de İnternet” ünitelerine yer verildi. 2007 yılının sonunda Seçmeli Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programına yardımcı döküman olarak “İlköğretim Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretmen El Kitabı” hazırlandı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından Medya Okuryazarlığı Projesi kapsamında, ulusal ve uluslar arası olmak üzere çok sayıda panel, seminer, konferans düzenlendi. RTÜK Çocuk Web Sitesi ile Medya Okuryazarlığı Web Sitesi oluşturuldu. Ayrıca “Çocuklarımız İçin İnternet Güvenliği” konulu çalışma gerçekleştirildi.(29 Haziran 2012)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



