Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 17. Kuruluş Yıldönümü Törenle Kutlandı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 17. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene eski RTÜK Başkanlarından Ali Baransel, Prof. Dr. İbrahim Agâh Çubukçu, Güneş Müftüoğlu ve Nuri Kayış ile RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Üst Kurul Üyeleri Dr. A. Zahid Akman, Dr. Hamit Ersoy ve kurum çalışanları katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, dünya genelinde RTÜK gibi düzenleyici ve denetleyici otoritelerin geçmişlerinin çok eski olmadığını belirtti. Dursun, bununla birlikte 17 senenin kurum kültürü oluşması açısından önemli bir süre olduğunun altını çizdi. RTÜK Başkanı, her açıdan Üst Kurulların yetki ve sorumluluklarının tartışma konusu olduğuna değinerek zamanla bunların giderileceğine ve Üst Kurulların idare içinde yerini alacağına olan inancını dile getirdi. Dursun, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun diğer Üst Kurullardan farklılıkları olduğunu, üyelerinin meclis tarafından seçildiğini, başkanının da üyeler tarafından iki yıllık süreyle seçilen tek Üst Kurul olduğunu vurguladı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 17. Kuruluş yılında aynı zamanda 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun da yürürlüğe girmiş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Davut Dursun, söz konusu yasanın sektör açısından önemine değindi.
Yeni yasanın kurum çalışanlarına yönelik düzenlemeler getirdiğini hatırlatan Dursun, uzmanlık esasına dayalı bir yapılanma getirildiğini ve bunun kurumu daha da güçlendireceğini açıkladı.
Üst Kurulun 17. Kuruluş yıldönümü kutlanırken bir personelini de emekli ettiğine değinen Prof. Dr. Davut Dursun, emekliye ayrılacak olan İzleme ve Değerlendirme Dairesi çalışanı Üst Kurul Uzmanı Ali Ülkü Özener’e sağlıklı ve mutlu bir emeklilik diledi.
Daha sonra kürsüye gelen eski RTÜK Başkanlarından Ali Baransel, başkanlık dönemine ilişkin anılarını anlattı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan önce Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun Başkanlığını yaptığını, daha sonra Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun Kurucu Başkanı olduğunu belirten Baransel, eski RTÜK Yasasına değindi. O dönem yayın durdurma cezaları verdiklerini anlatan Baransel, bunun sıkıntılı bir durum olduğunu, daha sonra kanun değişikliği yapılarak yayın durdurma cezasının kaldırıldığını, bu açıdan kendilerinden sonra göreve gelen yöneticilerin daha şanslı olduklarını söyledi.
Bir dönem RTÜK Başkanlığı yapan Prof. Dr. İ. Agâh Çubukçu ise, konuşmasında insanın değerine, hayatın ve mutluluğun önemine vurgu yaptı. Konuşması boyunca Yunus Emre’den, Mevlana’dan dizeler okuyan, bilgelik öyküleri anlatan Çubukçu, sempatik söylemiyle törene katılanlardan yoğun alkış aldı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Eski Başkanlarından Güneş Müftüoğlu da kuruluş yıldönümünde hatırlanmanın güzel olduğunu belirtti ve yıldönümü kutlamalarının devamını istedi. Yeni yasanın RTÜK’e hayırlı uğurlu olmasını dileyen Müftüoğlu, kendi dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı yapılamayan, durdurulan sıralama ihalesinin yeni yasa ile tekrar RTÜK’e verildiğini, doğru uygulamanın bu olduğunu, çünkü bu alanı düzenleyen ve denetleyen kurumun RTÜK olduğunu sözlerine ekledi.
Eski Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlarından Sedat Nuri Kayış 17 yaşın insan yaşamında en çılgın dönem olduğunu ancak kurumların yaşamında bir oturmuşluk, denge ve tecrübe zamanı olması gerektiğini belirtti.
Daha sonra kürsüye gelen Üst Kurul Üyesi Dr. Zahid Akman, radyo ve televizyon yayıncılığı sektörünün önemine değindi. Türkiye’de on yedi milyon hanede bir ya da iki televizyon bulunduğunu, çalışma ve uyku dışında kalan zamanın büyük bölümünün ekran karşısında geçirildiğini söyleyen Akman, “O nedenle ekranlardaki her güzelliğin, her yapılan iyi şeyin içinde bizim emeğimiz var. Her kötülüğün yanlış şeylerin engellenmemesinden dolayı da bir sorumluluğumuz var” diye konuştu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun çok önemli bir misyonu yüklenmiş olduğunu hatırlatan Akman, Üst Kurulun başarısının Türkiye’nin geleceğini etkileyeceğini belirtti. Akman “Ben çalışan arkadaşlarımızla birlikte olmaktan başkanken de çok mutluydum. Şu anda da çok mutluyum. Birçok yeni arkadaşımız kurumumuza katıldı. Eskiden beri çalışan arkadaşlarımızın o istikrarlı, gayretli, adil çalışmaları sonrasında oluşan bu yapıya entegre oldular. Tecrübeyle dinamizmi bir araya getirerek inşallah önümüzdeki yıllarda çok daha iyi işler yapılacaktır” dedi.
Daha sonra İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Aslı Soydan kürsüye gelerek, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda nasıl göreve başladığını, RTÜK’te çalışmanın nasıl bir sorumluluk gerektirdiğini anlattı.
30 Nisan 2011 tarihi itibariyle emekliye ayrılan İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı Üst Kurul Uzmanı Ali Ülkü Özener de, kürsüye gelerek bir veda konuşması yaptı. Özener tören programının ve slayt sunumlarının kendisini çok duygulandırdığını belirterek, ”Bana bu duyguyu yaşatan herkese teşekkür ederim” dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, emekli olan Ali Ülkü Özener’e günün anısına bir plaket, albüm ve çiçek verdi.
Dünden Bugüne RTÜK ve RTÜK’te Bir Günün Hikâyesi konulu slayt sunumlarının yapıldığı törenin ardından küçük bir kokteyl verildi. (02.05.2011, Ankara)