Ragıp Duran: “Günümüz Medyasında Yumuşak Sert Bir Denetim Mekanizması Şart”
Gazeteci-yazar Ragıp Duran, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun Ankara’daki merkezinde “Medya ve Özdenetim” konulu bir konferans verdi.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Üst Kurul Üyeleri Dr. A. Vahap Darendeli ve Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, basın mensupları ve kurum personelinin izlediği konferansın açılış konuşmasını, Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun gerçekleştirdi. Dursun açılış konuşmasında, Ragıp Duran’ın özgeçmişine ve hukukçu kimliğine değindi. Aylık RTÜK toplantıları için artık geleneksel sıfatının kullanılabileceğine işaret eden Üst Kurul Başkanı, bu toplantıların zaman zaman renksizleşen yaşamlarımızda adeta bir ayraç görevi gördüğünün altını çizdi. RTÜK toplantılarının kalıcı hale getirilebilmesi için kitaplaştırılma çalışmalarına başlanacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Davut Dursun, günümüzde denetimin yanında özdenetimin de ön plana çıktığına, dolayısıyla artık işin içinde olan kişilerin de denetim mekanizmasının içine girmelerinin önemine değindi.
Gazeteci-yazar Ragıp Duran, medya ve özdenetimin son derece önemli ve güncel bir konu olduğunu belirterek, konuşmasına medyanın varlık sebebiyle başladı. Medyanın, yurttaşlar arasında, yurttaşla devlet arasında ve toplumun çeşitli kesimleri arasında doğru bilgi alışverişini sağlayarak, huzur, karşılıklı anlayış içinde yaşamalarını sağlayan bir kavram olduğunun altını çizdi. Gazetenin ilk çıkışı olan 1850’lerden itibaren yaklaşık yüz senenin matbuat dönemi olarak geçtiğini belirten Duran, 1960 – 1980 dönemini, neoliberal görüşlerin başlangıç dönemi olan basın dönemi - matbuattan medyaya geçiş dönemi olarak tanımladı. Medya dönemi olarak adlandırdığı 1980’lerden sonra ise, medyanın niteliğinin değiştiğine dikkat çeken Ragıp Duran, medya mülkiyetinin değişmesi ve sonuçlarına değinerek aslî görevi gazetecilik olan eski gazete sahiplerinin yerini, pek çok alanda faaliyet gösteren holdinglerin aldığını ve medya döneminin, odağının kaydığı, gazete sahiplerinin ve tanımların değiştiği bir dönem olduğunu ve yaşanan bu değişikliğin, denetimi elzem kıldığını dile getirdi.
Ragıp Duran, seçim döneminde özdenetimin üzerinde durarak seçim öncesi ve sonrası yayınlar ile ilgili ABD ve AB ülkelerinden örnekler verdi. Seçim dönemlerinin siyasi ve toplumsal açıdan hassas bir dönem olduğunu belirten Duran, ''Seçim siyasi bir mesele. Ama giderek bütün dünyada siyaset, medya üzerinden, medya aracılığıyla yapılıyor. Seçime giren bütün partilere yayınlarda eşit süre vermek son derece demokratik'' dedi.
Başta editörlük olmak üzere ombudsman, okur mektupları, okur toplulukları, sendika, basın konseyi ve medya eleştirmenliği gibi özdenetim türlerine ve ülkemizdeki uygulanabilirliğine değinen Duran, bu mekanizmaların ancak gerçek bir hukuk devletinde cevap vereceğini vurgularken, medya mülkiyetinin öneminin altını bir kez daha çizdi. Program üreticileri ve izleyiciler arasında ortak görüşün olduğu, çıkar çelişkisinin en aza indirildiği, iki tarafta da gerçek anlamda bir toplumsal bilincin oluştuğu bir ortamda zaten denetime ihtiyaç olmayacağını da sözlerine ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.
Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu konferansın kapanışında, kendi kitaplarından birini Ragıp Duran’a hediye etti. (28.04.2011, Ankara)