RTÜK Başkan Vekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya Bakü’de gerçekleştirilen “Medyada Deneyim Paylaşımı” seminerine katıldı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Türkiye’nin Bakü’de düzenlenen “Medyada Deneyim Paylaşımı” seminerine katıldı. 3 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilen seminerde “Medya ve Devlet” Başlıklı bir sunum yapan Yerlikaya, iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde medyanın demokratik sistem içindeki gücünün de hızla arttığını söyledi. Düşünce özgürlüğü, basın yayın özgürlüğü, hukuk devleti ve siyasal katılımın demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğuna değinen Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, bu çerçevede medyanın serbest ve bağımsız olmasının demokrasinin işlevi ve unsurlarının işlerliği açısından en önemli şart olduğunu ifade etti.
RTÜK Başkan Vekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya medyanın, kamuoyu ve gündem oluşturma işlevi nedeniyle, demokratik sistemler içerisinde, yasama, yürütme ve yargı erkinden sonra dördüncü sırada geldiğini, böylesi bir gücü olan medyanın, yerine göre siyasal otorite ile çatıştığını ya da ülkelerdeki siyasal oluşumlar üzerinde etkin olabildiğini sözlerine ekledi.
Demokrasilerde çeşitli güç odaklarının medyanın gücünü kendi lehlerine kullanabilmek için yol aradığını söyleyen Yerlikaya, kamu kuruluşlarından medyaya düzenli ve sağlıklı bilgi akışının sağlanmasının çağdaş devletin saydam ve hesap verebilir yönetim anlayışının meşru bir uygulaması olduğunun altını çizdi. Bu bağlamda medyanın, devletin şeffaflığına katkı yapmasını sağlayacak öğelerle iletişim kurabilme yollarını artırdığını söyledi.
Radyo ve televizyonların güçlü etkileri nedeniyle gelişmiş demokrasilerde radyo ve televizyon yayıncılığını düzenleyen kamu otoritelerinin oluşturulduğunu ifade eden Prof. Dr. İlhan Yerlikaya dinleyicilere 3984 Sayılı Yasa çerçevesinde RTÜK’ün gerçekleştirdiği yayın denetimini ve uygulanan müeyyideleri anlattı. RTÜK’ün yasalarla belirlenen görevleri dışında ortak denetim anlayışıyla yayıncı ve izleyicilerle yürüttüğü projelere de değinen Yerlikaya, RTÜK İletişim Merkezi, İzleyici Temsilciliği, Yayıncılık Etik İlkeleri, Terör ve Olağanüstü Dönemlerde Uyulacak Haber İlkeleri konularında bilgi verdi. RTÜK’ün çocukların zararlı yayın içeriğinden korunması konusuna çok önem verdiğini belirten Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, katılımcılara Akıllı İşaretleri, Medya Okuryazarlığı Dersini ve İyi Uykular Çocuklar Projesi’ni tanıttı ve ardından yeni RTÜK yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya daha sonra basına yaptığı açıklamada iki ülke basını arasında işbirliği ve diyalogun önemine işaret ederek, bu ziyaretlerinde bunun net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Yerlikaya, Azerbaycan ve Türkiye basını arasındaki işbirliği ve tecrübe paylaşımı ile iki ülke halkları arasında fikir birliğinin oluşacağını kaydetti.
“Medyada Deneyim Paylaşımı” adıyla gerçekleştirilen çalışma ziyaretine Türkiye’den Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın Yayın Genel Müdürlüğünden ve TRT’den yetkililer ile akademisyenler katıldı. Heyet bazı temaslarda bulunduktan sonra Türkiye’ye döndü. (06.12.2010)