RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel: “Yakınsama nedeniyle yayıncılık ve telekomünikasyon birbirinden ayrılamaz hale gelecek.”
Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy: “Yayıncıların AB fonlarından yararlanmalarının önü açıldı.”
Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM)'nin İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürüttüğü RATEM Akademi Projesinin tanıtım toplantısında konuşan RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, yakınsama nedeniyle yayıncılık ve telekomünikasyonun birbirinden ayrılmaz hale geleceğini açıkladı. Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy ise, 6112 Sayılı Yasayla Avrupa Birliği ile yürütülen Bilgi Toplumu ve Medya faslının açış ve kapanış kriterlerinin karşılandığını, bu çerçevede Üst Kurul’da verilen kararla yayıncıların AB fonlarından yararlanmalarının önünün açıldığını bildirdi.
RATEM Akademi’nin tanıtımı amacıyla 2 Şubat 2012 Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıya RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, Üst Kurul üyeleri Hülya Alp ve Dr. Hamit Ersoy katıldı.

Yücel, geçen hafta Cenevre'de başlayan Dünya Radyokomünikasyon Konferansı (WRC) toplantısında, özellikle el cihazlarıyla tüketilen içeriğin hızlı şekilde artışının gündeme geldiğini ifade etti. Taha Yücel, 2010'dan 2020'ye kadar 33 kat artmasının beklendiğini kaydederek, şöyle devam etti: "Böyle bir yoğun data artışıyla birlikte özellikle mobil hizmetlerde ilave frekans ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ancak frekans tahsisi yapılırken yayıncılığın ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerek. Belki bir süre sonra her şey data olacak. İçinde ne taşıdığınızdan çok, nasıl ilettiğiniz belki önemli olacak. Bu iletim yöntemi içinde yayıncılık için ayrı bir teknoloji, telekomünikasyon için ayrı bir teknoloji yerine tek bir teknolojiyle hem yayıncılık hizmetleri, hem telekomünikasyon hizmetleri belki mümkün hale gelecek. Bu 2020 sonrası için bir öngörü ama buna doğru gidiyoruz. Ülkemizin ajandası ortada. Bu yıl sayısal frekans planını tamamlıyoruz. Şu anda bayağı önemli bir noktaya gelmiş durumdayız. Haziran gibi frekans planları tamamlanacak diye umuyoruz. Ardından hızlıca yönetmelik düzenlemeleri ve sayısal ihale ve sayısal yayına geçiş, ardından analog yayınların kapatılması Türkiye için önemli bir gündem." Yücel, şu sıralarda izlenme oranları ile ilgili bir düzenlemenin hazırlandığını da bildirdi.
Toplantıda konuşan Üst Kurul Üyesi Dr. Hamit Ersoy, özellikle 6112 Sayılı yeni Yasayla Avrupa Birliği ile yürütülen Bilgi Toplumu ve Medya faslının açış ve kapanış kriterlerinin karşılandığını bildirdi. Bu çerçevede Üst Kurul’da verilen kararla yayıncıların AB fonlarından yararlanmalarının önünün açıldığını, bunun Avrupa Birliği Bakanlığına da bildirildiğini ifade etti.

Radyo ve televizyon yayıncılığı sektöründeki mevcut eğitim eksiklerinin giderilmesi, sayısal yayıncılık ile ilgili eğitim programlarının ve araştırma merkezinin oluşturulması, yayıncılıkta yeni uygulamalara geçişte ortaya çıkacak nitelikli personel ve bilimsel kaynak ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunulması amaçlarıyla oluşturulan projenin tanıtım toplantısı RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Güleryüz'ün yaptığı açış konuşması ile başladı.
"RATEM Akademi"nin, sayısal yayıncılığa geçişin sancısız atlatılması ve sektörün hizmet standartlarının yükseltilmesini amaçladığını bildiren Güleryüz, konuklara RATEM’in amaçları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Birliğin uzun süredir uygulamaya geçirmeyi hedeflediği projeyi İstanbul Kalkınma Ajansının "Kar Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı Teklif Çağrısı" kapsamında hayata geçirdiklerini dile getiren Güleryüz, televizyon yayıncılığı alanında çalışan sayısının yaklaşık 20 bin olduğunu belirtti. Güleryüz, mevcut personelin niteliği, radyo ve televizyon yayıncılığında yaşanan hızlı değişime ayak uydurmakta yaşanan sorunlar, sektör içinde kabul gören mesleki bir eğitim programının tam anlamıyla olmayışının mevcut personelin gelişimini destekleyecek altyapının oluşmamasına neden olduğunu kaydetti. Yayın kuruluşlarında oluşan istihdamın, karasal yayıncı kuruluşların ihtiyaçlarını karşıladığını, sayısal yayıncılığa geçecek sektör için eğitim faaliyetlerinin büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Güleryüz, şöyle konuştu: "Sektördeki diğer bir sorun da ülkemizde medyada özel araştırma, uygulama çalışmaları gerçekleştiren nitelikli ve sektöre hakim bir araştırma merkezi olmayışıdır. Belirtilen bu sorunlar dahilinde proje kapsamında özellikle üniversiteler, reel sektör ve kamu ile işbirliği içinde çalışacak RATEM Akademi, tarafların sektörle ilgili çalışmalarına temel oluşturacak ve RATEM'in öngördüğü sektörel gelişime yönelik çalışmalara süreklilik kazandıracaktır. Merkezde yürütülecek eğitim faaliyetleriyle radyo ve televizyon alanında çalışacakların bilgi birikimlerinin artması, değişen teknolojik gelişmelere sektör çalışanlarının ayak uydurmasının sağlanması, yakın zamanda sayısal yayıncılığa geçecek ülkemizde geçişin sancısız atlatılması ve sektörün hizmet standartlarının yükseltilmesini amaçlayan eğitim programlarıyla ülkemiz yayıncılık sektörünün gelişimine katkı sağlanacaktır."

Karataş, yaratıcı endüstrilerin önemine işaret ederek, "Yaratıcı endüstriler konusunu 2 kısma ayırmıştık; işletmelere yönelik ve kar amacı gütmeyen kurum kuruluşlara yönelik... Her iki programda da taahhüt ettiğimiz hibeyi kullandıramadık. Bunu üzülerek söylüyorum. Bunu sektörün dikkatine de sunuyoruz. İmkânımız, kaynaklarımız var” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Abdurrahman Çelik ise konuşmasında televizyon ve sinema sektörünün son yıllarda yaptığı atılımlara değinerek "Kültür, televizyon ve sinema sektörünün daha profesyonel bir yapıya ulaştırılması için başta meslek içi eğitim ve sertifikasyona çok büyük önem verilmesi gerektiğini belirtti. Çelik, ''Türkiye'de en büyük eksiklik zaten bu. Bu eksikliğe de bugün RATEM çok iyi parmak basmış durumda. Bu eksiğin acısını biz çok çekiyoruz. Mesleklerin belirlenmesi ve bu alandaki eğitimlerin yapılması gerekiyor'' dedi. Ülkelerin son yıllarda yaratıcı ekonomi ve endüstrilere çok önem verdiğine değinen Çelik, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü ile Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün araştırma ve envanter oluşturma çalışmalarına göre Türkiye’nin bu alanda 17. sırada yer aldığını belirtti. Bunun nedeninin 28 başlıkta toplanan veri için Türkiye’den sadece 5 başlıkta veri toplanması olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin aslında 11 veya 12. sırada olması gerektiğini ifade etti. Abdurrahman Çelik, Türk sinemasının geldiği nokta hakkında da konuklara bilgi verdi. Buna göre 2011 yılında vizyona 70 filmin girdiğini söyleyen Çelik, dizi film alanında da katma değer oluştuğunu sözlerine ekledi. 2009’da 6000 saat olan dizi ihracatının 2011’de 11 bin saate ulaştığını söyleyen Çelik, 116 Türk dizisinin 76 ülkede gösterildiği ve 75 milyon dolar gelir elde edildiği bilgisini paylaştı.
Toplantıda açış konuşmalarının ardından proje tanıtımına geçildi. Bu bölümde RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gürsoy Projeyi tanıtarak RATEM ve sektör için önemini anlatan bir sunum yaptı.
Toplantının Panel Bölümü 1. Oturumu “Gelişen Yayıncılık Sistemleri ve Değişen Eğitim İhtiyaçları” başlığını taşıyordu. Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda RATEM Akademi Projesinin Eğitim ve Araştırma Koordinatörü olan Doç Dr. Can Bilgili'nin başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölüm BaşkanıProf. Dr. Işık Özkan,Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı - ATV Genel Müdürü Adem Gürses, Azerbaycan Antenn TV ve Radyo Yayıncılık Başkanı Rustem Aliyevkonuşmacı olarak katıldılar.
Birinci oturumun ardından toplantı BBC Akademi İş Geliştirme Departmanı Başkanı AndrewCarmichael’ın “BBC Akademi Modeli”ni tanıtan vizyon sunumuyla devam etti. 

Andrew Carmichael'ın sunumunun ardından panelin “Sektörel Eğitim Merkezinin Kapasitesi ve Sürdürülebilirliğe Yönelik Öneriler” konulu ikinci oturumuna geçildi. RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel'in başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peyami Çelikcan, BBC Akademi Teknoloji ve Mühendislik Departmanı Başkanı Andy Wilson, Kırgızistan Kabar Ajansı Müdürü - Türkiye Kırgızistan Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Kuban Taabaldıev ve TV8 Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu konuşmacı olarak katıldılar. (07.02.2012, İstanbul)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunu aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.



