RTÜK Başkanı Dursun: İhale süreci sadece karasal lisans alma değil, aynı zamanda sayısal yayıncılığa geçiş sürecidir.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, sıralama ihalesi sürecinin, sadece karasal lisans alma değil, aynı zamanda sayısal yayıncılığa geçiş süreci olduğuna dikkat çekti. Dursun, Üst Kurulun 17 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan duyurusuyla başlayan ve 16 Ocak 2013 Çarşamba akşamına kadar yapılacak başvuruların da ihale için değil, yeterlilik belgesi almak için olduğunu vurguladı.
Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından, Ankara’da, Sayısal Yayın Lisans Başvuruları ve Sıralama İhalesi konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Prof. Dr. Davut Dursun, Başkan Vekili Taha Yücel, Üst Kurul Üyeleri Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Süleyman Demirkan, Dr. Hamit Ersoy, Başkan Yardımcıları Arslan Narin, Volkan Öztürk ile İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Muhsin Kılıç, RATEM Başkanı Dursun Güleryüz, Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gürsoy ve medya hizmet sağlayıcı kuruluşların temsilcileri katıldılar.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, karasal sayısal yayıncılık için geri sayımın başladığını belirterek, 2015 yılının Mart ayında, Türkiye’nin her yerinde analog televizyon yayınlarının sonlandırılarak, karasal sayısal televizyon yayınlarına geçilmiş olacağını bildirdi. Dursun, 2013 yılında yapılacak ihaleyle hem karasal yayıncılıkta lisanssız dönemin sona ereceğini hem de yayıncılıkta teknolojik dönüşümün gerçekleştirilip, karasal sayısal yayıncılığa geçileceğini açıkladı.
Dursun, 6112 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle yıllardır sürüncemede kalan karasal yayın lisanslarıyla ilgili sorunun çözülme aşamasına geldiğini kaydetti.
3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunla getirilen yeni düzenlemelerin Üst Kurula frekans planı ve ihale yapma imkânı sağladığını belirten Dursun, kanunun aynı zamanda karasal sayısal yayıncılığa geçişi takvime bağladığına dikkat çekti. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Üst Kurulun çalışmalarına başladığını söyleyen Dursun, öncelikle Türkiye’nin karasal sayısal yayın standardının sayısal yayıncılıkta en son teknoloji olan DVBT-2 ve sıkıştırma tekniğinin de MPEG 4 olarak belirlendiğini açıkladı. Belirlenen teknik standartlara uygun olarak frekans planının ve uygulama takviminin hazırlanıp onaylandığını kaydeden Dursun, sektör kuruluşlarının da katılımıyla hazırlanan DVBT-2 Alıcı Gereksinimleri Dokümanının da RTÜK web sitesine yerleştirilerek ilan edildiğini açıkladı. Dursun, Karasal Sayısal Televizyon Yayın Lisansı Başvuru İlanının 17 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte ihale için başvuru sürecinin başlatılmış olduğu bilgisini verdi. 2013 yılında gerçekleştirilecek olan ihaleye katılacak kuruluşların 16 Ocak 2013 tarihine kadar ilanda belirtilen şekilde Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Dursun,16 Ocak 2013 akşamına kadar yapılacak olan müracaatların ihale müracaatı değil, yeterlilik belgesi almaya yönelik müracaatlar olduğunun altını çizdi.
2013 yılından 2015 yılının Mart ayına kadar olan dönemde sayısal TV yayınları ile analog TV yayınlarının birlikte yapılacağı eş zamanlı yayın süreci yaşanacağını söyleyen Dursun, şunları söyledi:
“Bu süreçte üç temel aktör rol oynamaktadır. Bunlardan ilki frekans planlamasını ve gerekli hukuki düzenlemeleri gerçekleştiren Radyo ve Televizyon Üst Kuruludur. İkinci aktör, Üst Kurulun belirlediği takvime ve düzenlemelere göre alt yapı yatırımlarını ve deneme yayınlarını yapacak olan yayın kuruluşlarıdır. Üçüncü aktör ise doğrudan doğruya karasal sayısal yayın hizmetinden yararlanacak olan izleyicilerdir. Esasen yayın kuruluşlarının bir arada yürütecekleri çalışmaların performansı karasal sayısal yayıncılığa geçiş üzerinde doğrudan etkilidir. Karasal sayısal yayıncılığa geçiş aşamasında izleyicilere de önemli bir sorumluluk düşmektedir. Karasal sayısal yayınlar bu teknolojiye uygun TV cihazları ile veya mevcut televizyonlarla da set üstü cihazlar kullanılarak izlenebilecektir. İzleyicilerin de bu konudaki gelişmeleri dikkatle takip etmeleri gerekmektedir. Bu önemli bir konu, evdeki televizyonların sayısal yayını alabilmeleri için set üstü cihazlar gerekiyor. Bu konudaki kampanyaları devlet destekleyecek, siz değerli yayıncıların da bu konudaki çalışmalara destek vermesini bekliyoruz.” Karasal sayısal televizyon yayınlarına geçilmesiyle birlikte sınırlı ve kıymetli bir kaynak olan karasal frekansların kullanımında kamu alacağının maksimize edileceğini, karasal yayıncılıkta lisanslı döneme geçileceğini vurgulayan RTÜK Başkanı Dursun, izleyiciler açısından yayıncılıkta görüntü ve ses kalitesinin daha artacağını, yüksek çözünürlüklü yayınların izlenebilir hale geleceğini, yeni teknolojinin mobil alışa imkân vereceğini, ayrıca Türkiye’nin de diğer ülkeler gibi ITU ve AB tavsiyeleri yönünde yayıncılıkta teknolojik dönüşümünü tamamlamış olacağını bildirdi.
Anten A.Ş.’nin kuruluşu hakkında da bilgi veren Dursun, katılımcılara ve RATEM’e teşekkür etti.
Daha sonra Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Taha Yücel’in Başkanlığını yaptığı Panele geçildi. Panelde sırasıyla RTÜK Başkan Yardımcısı Volkan Öztürk, RTÜK Başkan Yardımcısı Arslan Narin, İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı Muhsin Kılıç ve RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gürsoy’un bilgilendirme sunumları ile soru-cevap bölümünün ardından toplantı sona erdi. (4 Ocak 2013, Ankara)
|